Rion entinen kuvernööri myöntää ostaneensa vuoden 2016 olympialaiset

KOK päätti vuoden 2016 olympiakaupungista lokakuussa 2009 Kööpenhaminassa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Rio de Janeiron osavaltion entinen kuvernööri Sergio Cabral myöntää maksaneensa yhteensä noin kaksi miljoonaa dollaria Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsenille, jotta brasilialaiskaupunki sai järjestettäväkseen vuoden 2016 olympialaiset.

Cabralin tunnustuksesta oikeudelle kertoi uutistoimisto AP.

Cabral kertoi lahjonnan tapahtuneen kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin kautta. Cabral pulitti 1,5 miljoonaa dollaria, ja vastalahjana Rio sai KOK:n äänestyksessä puolelleen jopa kuusi ääntä. Myöhemmin Cabral maksoi vielä 500 000 dollaria lisää Lamine Diackin pojalle Papalle kolmesta lisä-äänestä.

Cabralin mukaan neuvotteluja hoiti entinen Brasilian olympiakomitean puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman.

– Nuzman tuli luokseni ja sanoi, että Lamine Diack on henkilö, joka on avoin kohtuuttomiin etuihin. Hän voi turvata viisi tai kuusi ääntä. Vastineeksi hän haluaa 1,5 miljoonaa dollaria, Cabral kertoi elokuussa 2009 käymästään keskustelusta Nuzmanin kanssa.

Cabralin mukaan Nuzman lähestyi häntä kuukauden päästä uudelleen. Tuolloin ratkaisevaan KOK-äänestykseen oli aikaa alle kuukausi.

– Hän kertoi, että Papa Diack pystyy saamaan lisää ääniä meille. Voisimme ostaa yhteensä jopa yhdeksän ääntä, mutta hän tarvitsee vielä 500 000 dollaria lisää. Sanoin Nuzmanille, että tehdään se.

Cabral kuitenkin väitti, että ostettujen äänten tarkoituksena oli varmistaa ainoastaan Rion pääsy toiselle äänestyskierrokselle.

– Tämän jälkeen ääniä ei ostettu.

Nuzman, Bubka ja Popov kiistävät

Nuzman kiisti väitteet asianajajansa välityksellä ja sanoi, ettei Cabralilla ei ole todisteita sanomisistaan.

Myös entiset urheilijasuuruudet ja KOK:n jäseninä toimineet Sergei Bubka ja Aleksandr Popov kiistivät Cabralin väitteet. KOK ilmoitti, että sen eettinen komissio on ottanut yhteyttä kaksikkoon.

Nykyinen KOK:n johtokunnan jäsen Bubka sanoi, että "kieltää kaikki valheelliset väitteet". Vuosina 2000–2016 KOK:n jäsenenä toiminut Popov puolestaan totesi, "ettei äänestänyt Rioa eikä osallistunut mihinkään neuvotteluihin".

Ukrainalainen seiväshyppääjä Bubka voitti urallaan yhden olympiakullan ja kuusi maailmanmestaruutta. Venäläinen Popov on nelinkertainen uinnin olympiavoittaja.

KOK:n jäsenistä entinen pikajuoksijahuippu Frank Fredericks on parhaillaan hyllytetty, koska namibialaisen epäillään saaneen lahjuksina 300 000 dollaria juuri ennen kuin vuoden 2016 olympiaisännyydestä äänestettiin.

KOK päätti vuoden 2016 olympiakaupungista lokakuussa 2009 Kööpenhaminassa. Kisaisännyyttä tavoittelivat Rion lisäksi Chicago, Tokio ja Madrid. Rio päihitti ratkaisevalla äänestyskierroksella Madridin äänin 66–32.

Cabral pidätettiin marraskuussa 2016 korruption, rahanpesun ja monien muiden rikosten vuoksi. Hänet tuomittiin vankeuteen kesäkuussa 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.