Rion entinen kuvernööri myöntää ostaneensa vuoden 2016 olympialaiset

KOK päätti vuoden 2016 olympiakaupungista lokakuussa 2009 Kööpenhaminassa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Rio de Janeiron osavaltion entinen kuvernööri Sergio Cabral myöntää maksaneensa yhteensä noin kaksi miljoonaa dollaria Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsenille, jotta brasilialaiskaupunki sai järjestettäväkseen vuoden 2016 olympialaiset.

Cabralin tunnustuksesta oikeudelle kertoi uutistoimisto AP.

Cabral kertoi lahjonnan tapahtuneen kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin kautta. Cabral pulitti 1,5 miljoonaa dollaria, ja vastalahjana Rio sai KOK:n äänestyksessä puolelleen jopa kuusi ääntä. Myöhemmin Cabral maksoi vielä 500 000 dollaria lisää Lamine Diackin pojalle Papalle kolmesta lisä-äänestä.

Cabralin mukaan neuvotteluja hoiti entinen Brasilian olympiakomitean puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman.

– Nuzman tuli luokseni ja sanoi, että Lamine Diack on henkilö, joka on avoin kohtuuttomiin etuihin. Hän voi turvata viisi tai kuusi ääntä. Vastineeksi hän haluaa 1,5 miljoonaa dollaria, Cabral kertoi elokuussa 2009 käymästään keskustelusta Nuzmanin kanssa.

Cabralin mukaan Nuzman lähestyi häntä kuukauden päästä uudelleen. Tuolloin ratkaisevaan KOK-äänestykseen oli aikaa alle kuukausi.

– Hän kertoi, että Papa Diack pystyy saamaan lisää ääniä meille. Voisimme ostaa yhteensä jopa yhdeksän ääntä, mutta hän tarvitsee vielä 500 000 dollaria lisää. Sanoin Nuzmanille, että tehdään se.

Cabral kuitenkin väitti, että ostettujen äänten tarkoituksena oli varmistaa ainoastaan Rion pääsy toiselle äänestyskierrokselle.

– Tämän jälkeen ääniä ei ostettu.

Nuzman, Bubka ja Popov kiistävät

Nuzman kiisti väitteet asianajajansa välityksellä ja sanoi, ettei Cabralilla ei ole todisteita sanomisistaan.

Myös entiset urheilijasuuruudet ja KOK:n jäseninä toimineet Sergei Bubka ja Aleksandr Popov kiistivät Cabralin väitteet. KOK ilmoitti, että sen eettinen komissio on ottanut yhteyttä kaksikkoon.

Nykyinen KOK:n johtokunnan jäsen Bubka sanoi, että "kieltää kaikki valheelliset väitteet". Vuosina 2000–2016 KOK:n jäsenenä toiminut Popov puolestaan totesi, "ettei äänestänyt Rioa eikä osallistunut mihinkään neuvotteluihin".

Ukrainalainen seiväshyppääjä Bubka voitti urallaan yhden olympiakullan ja kuusi maailmanmestaruutta. Venäläinen Popov on nelinkertainen uinnin olympiavoittaja.

KOK:n jäsenistä entinen pikajuoksijahuippu Frank Fredericks on parhaillaan hyllytetty, koska namibialaisen epäillään saaneen lahjuksina 300 000 dollaria juuri ennen kuin vuoden 2016 olympiaisännyydestä äänestettiin.

KOK päätti vuoden 2016 olympiakaupungista lokakuussa 2009 Kööpenhaminassa. Kisaisännyyttä tavoittelivat Rion lisäksi Chicago, Tokio ja Madrid. Rio päihitti ratkaisevalla äänestyskierroksella Madridin äänin 66–32.

Cabral pidätettiin marraskuussa 2016 korruption, rahanpesun ja monien muiden rikosten vuoksi. Hänet tuomittiin vankeuteen kesäkuussa 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.