Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Neljällä viidestä ravihevosesta on vaurioita kilpailun jälkeen

Yli 80 prosentilla ravihevosista on kilpailusuorituksen jälkeen vaurioita suun kuolainten vaikutusalueella. Tieto selvisi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa.

Tutkimusta varten tarkastettiin 261 satunnaisesti valittua 3–15-vuotiasta ravihevosta. Hevosista 84 prosentilla havaittiin vammoja kuolainten alueella. Tutkimuksessa tehdyn luokituksen mukaan vauriot olivat 21 prosentilla hevosista lieviä, 43 prosentilla kohtalaisia ja 20 prosentilla vakavia. Vauriot jäävät tutkijoiden mukaan helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

– Kuolaimiin liittyvät pehmytkudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa, mutta niitä ei ole aiemmin selvitetty ravureilta Suomessa. Tämän vuoksi kartoitimme ravureiden suun kuntoa kilpailusuorituksen jälkeen, kertoi tohtorikoulutettava, eläinlääkäri Kati Tuomola Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa verensekaista sylkeä havaittiin kahdella prosentilla hevosista suun ulkopuolella, ja tämän lisäksi verta kuolaimissa viidellä prosentilla hevosista.

Jos verta havaitaan ennen lähtöä, tehdään hevoselle tarkastus ja tarvittaessa se poistetaan lähdöstä. Mikäli verta havaitaan lähdön jälkeen, hevonen tarkastetaan ja sille voidaan määrätä määräaikainen kilpailukielto sekä eläinlääkärin tarkastus ennen seuraavaa kilpailuun ilmoittamista.