Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Aasian talvikisat myönnettiin Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabia ja talvikisat ei vaikuta pohjoismaisesta näkökulmasta kaikkein luonnollisimmalta yhdistelmältä, mutta Aasian maiden 2029 talvikisat myönnettiin tiistaina maan järjestettäväksi. Kisapaikka Trojena sijaitsee maan luoteisosissa vuoristoalueella, jossa lämpötila putoaa talvisin pakkasen puolelle.

Kisapaikkojen rakentaminen vaatii silti paljon työtä ja vuolaasti valuuttaa. Saudi-Arabian on tarkoitus rakentaa aavikolle 500 miljardin dollarin (505 miljardia euroa) futuristinen kaupunkiympäristö, johon kuuluu ympäri vuoden toimiva talviurheilukeskus.

– Saudi-Arabian aavikosta ja vuoristosta rakennetaan talviurheilun leikkikenttä, Aasian maiden olympiajärjestö Oca perusteli isännyyspäätöstä Phnom Penhissä järjestetyssä kokouksessa.

Aasian kisojen rakentaminen on tarkoitus saada valmiiksi hyvissä ajoin vuonna 2026. Trojenaan rakennetaan ympärivuotisten hiihtomahdollisuuksien lisäksi tekojärvi, luksushotelleja ja huviloita.

Ekonomistit ja jopa arkkitehdit ovat arvostelleet Saudi-Arabian lennokkaita suunnitelmia. Kruununprinssi Mohammed bin Salman kuitenkin vakuuttaa, että hanke "määrittää ekomatkailun uudelleen luomalla paikan, joka korostaa pyrkimystämme suojella luontoa ja parantaa yhteisön elämänlaatua.

Trojenan rakentamista johtavat Philip Gullett lupaa, että Trojenan vieressä sijaitsevaa luonnonsuojelualuetta varjellaan huolella.

– Lähestymistapaamme kuuluu alueen kasviston ja eläimistön arvon ymmärtäminen ja kunnioitus, Gullett sanoo.

Trojenan alue sijaitsee 1 500–2 600 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Arvostelijat tuomitsevat Ocan yksimielisestä päätöksestä ja järjestäjien mukavista lupauksista huolimatta Aasian kisojen talviurheiluhankkeen Saudi-Arabiassa "urheilupesuksi", jossa maan mainetta kiillotellaan urheilun avulla.

Saudi-Arabia onkin ollut urheilurintamalla aktiivinen. Maassa on järjestetty esimerkiksi näkyviä nyrkkeilytapahtumia ja F1-kisoja. Myöhemmin tässä kuussa maassa käynnistellään golfin LIV-kiertuetta, johon on houkuteltu nimekkäitä pelaajia Yhdysvaltain PGA:sta.

Saudi-Arabia on ilmoittanut myös kiinnostuksensa jalkapallon MM-kisojen järjestämiseen. Vuonna 2034 maan pääkaupungissa Riadissa järjestetään Aasian kesäkisat, ja sen jälkeen tavoitteet ovat vielä korkeammalla.

– Olympiaisännyys on lopullinen tavoitteemme, Saudi-Arabian urheiluministeri prinssi Abdulaziz bin Turki al-Faisal kertoo.

– Maamme on mielestäni todistanut, että pystymme siihen.