Aki Riihilahti varoittaa ammattilaisjalkapallon kuolevan pienissä maissa, jos Mestarien liigaa ei uudisteta

STT

Jalkapallon eurooppalaisten seurajoukkueiden järjestö ECA puolustaa Mestarien liigaan suunniteltuja uudistuksia, jotka parantaisivat pienien maiden ja liigojen seurojen asemaa turnauksessa. Maltalla kokoontuneen ECA:n varapuheenjohtaja Aki Riihilahti puhui kongressin päätöstilaisuudessa perjantaina uhkasta, jonka nykyinen isojen liigojen jättiseuroja suosiva turnausjärjestelmä asettaa.

– Nykyinen malli ei toimi suurimmassa osassa maista. Jos jatkamme tällä lailla, ammattilaisjalkapallosta tulee (Suomen kaltaisissa) maissa merkityksetöntä, ja se kuolee hitaasti, HJK:n toimitusjohtaja Riihilahti varoitti.

ECA:n kongresissa oli 156 eurooppalaisen jalkapalloseuran edustajat. Järjestö on ehdottanut Mestarien liigan uudistamista siten, että mukaan pääsisi 128 joukkuetta. Ne sijoitettaisiin kolmeen divisioonaan niin, että nousu korkeammalle tasolle olisi mahdollista. Korkeimmalla tasolla pelattaisiin neljässä kahdeksan joukkueen lohkossa.

Italialaisen Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli oli kehittämisen puolesta, vaikka edustaakin yhtä Euroopan jättiläisseuroista. Hänen mukaansa ECA ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa käsittelevät ehdotusta syksyllä.

– Kaikki seurat ymmärtävät, että tämä on vasta prosessin alku. Mitään ei ole hakattu kiveen, ja keskusteltavaa on vielä paljon, Agnelli sanoi.

Isot liigat vastustavat

Agnelli korosti, että eri maiden seurojen näkemykset otetaan huomioon kehitystyössä. Mestarien liigan ottelumäärän kasvaminen vaikuttaisi myös kansallisiin liigoihin, joilla on omat intressinsä asiassa.

– Jos teemme tämän oikein, voimme kehittää taloutta vahingoittamatta kansallisia mestaruussarjoja, Agnelli sanoi.

Agnellin mukaan asiassa ovat vastapuolina viiden suurimman kansallisen liigan edustajat ja muu Eurooppa. Uudistusta ovat vastustaneet julkisesti muun muassa Englannin Valioliiga sekä muutamat espanjalaiset seurat. Jättiläiset Barcelona ja Real Madrid eivät ole tässä joukossa mukana.

Riihilahden tavoin ECA:n puheenjohtajistoon kuuluva Edwin van der Sar peräänkuulutti laajaa osallistujakaartia maanosan seurajoukkueturnauksessa.

– Tämä on eurooppalainen kilpailu. Siihen pitää osallistua joukkueita mahdollisimman monesta maasta. Minkä vuoksi olisi hyvä antaa Espanjan tai Englannin viidenneksi parhaan joukkueen osallistua ennen Turkin, Itävallan tai Skotlannin mestaria, Ajaxin johdossa toimiva ex-maalivahti kysyi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 2. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 6. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 7. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 8. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 9. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 10. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 11. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 12. Heikki Helinin Vierailija-kolumni: Lahdessa vähemmän työpaikkoja kuin vuonna 1990
 13. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 14. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 15. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.