Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomen mestaruus kruunasi Kirittärien vaikean kauden – "Tämä on ollut mieletön matka"

Jyväskylän Kirittäret juhli sunnuntaina jo 12. pesäpalloilun naisten Suomen mestaruuttaan tällä vuosituhannella. Mestaruus ratkesi Kirittärien kotikentällä Hippoksella lukemin 1–0 (1–0, 1–1). Jyväskyläläiset löivät ottelusarjassa tamperelaisen Manse PP:n voitoin 3–1.

Ratkaisufinaalissa Kirittärien molemmat juoksut löi uransa sunnuntaina päättänyt Emma Körkkö. 30-vuotias Körkkö valittiin urallaan kolme kertaa vuoden pesäpalloilijaksi. Mestaruus oli naiselle jo viides.

– Tämä on ollut mieletön matka, jonka olemme kulkeneet. Aivan käsittämättömän hieno päätös meidän tarinallemme, Körkkö hehkutti.

– Kovin moni ei ole meihin uskonut kaiken sen jälkeen, mitä olemme kokeneet. Itse olemme kuitenkin uskoneet koko ajan, ja nyt pääsimme näyttämään kaikille. Onhan tämä varmasti paras mahdollinen tapa päättää ura, Körkkö sanoi.

Sunnuntain ratkaisufinaalissa molempien joukkueiden ulkopeli oli rautaa, mutta Kirittäret onnistui tekemään yhden juoksun vastustajaa enemmän.

– En ole oikein vielä tajunnut, mitä on tapahtunut. Tämä joukkue on superhieno. Saimme juuri sen palkinnon, minkä ansaitsimme. Ulkopeli saatiin jossain vaiheessa kautta sellaiseen kuntoon, että se kannatteli meitä pitkään. Sisäpeli oli tänään nihkeää, mutta tehtiin silti tarvittavat, säesti uransa Körkön tavoin päättänyt Susanne Ojaniemi.

Ojaniemelle mestaruus oli uran ensimmäinen. Himmeämpiä mitaleja nainen ehti kerätä kymmenen.

"Päättäväinen esitys"

Kirittäret starttasi kauteen suuren kohun saattelemana, kun viime joulukuussa julkisuuteen levisi tieto kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkon epäillystä seksuaalisesta häirinnästä. Kirittäret vapautti Kaijansinkon tehtävistään, ja hän sai kesäkuussa 12 kuukauden peli- ja toimitsijakiellon. Kesken kauden pelinjohtaja Jussi "Nalle" Viljanen joutui puolestaan sivuun terveydellisten syiden vuoksi.

Jyväskyläläisten pelinjohtajana sen jälkeen toimi Mattias Kitola, jolle SM-kulta oli ykköspelinjohtajana ensimmäinen.

– Mennyt viikko oli aika paha, kun johdimme voitoin 2–0. Siinä ehtii miljoona ajatusta käydä päässä. Aamulla sovittiin, että unohdetaan kaikki muu ja keskitytään yhteen tilanteeseen kerrallaan. Oli aika päättäväinen esitys, Kitola summasi.

Manse PP:n Senni Sallisen lautaskammo palasi lauantain koitoksessa, vaikka joukkue pelin onnistuikin voittamaan. Sunnuntaina lukkarin tontilla hääri Jasmin Andreasen, joka teki voitavansa, mutta samassa roolissa Kirittärien Mari Mantsinen veti kiistatta pidemmän korren.

– Kausi oli todella vaiheikas. Runkosarja oli älyttömän hyvä, mutta sitten pudotuspeleissä emme oikein missään kohtaa päässeet omalle tasolle. Tuli hirveästi paikanvaihdoksia ja oli tosi sekavaa, koki uransa lopettanut Mansen Henna Peltokangas.

Pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittiin Kirittärien Eeva Mäki-Maukola.

– Neljäs mestaruus jo minulle, mutta tämä tuntuu parhaimmalta. Älytöntä, että pystyimme mestaruuteen kaiken hässäkän jälkeen, Mäki-Maukola sanoi.