Ahvenanmaan katsojasumutuksesta on jätetty rikosilmoituksia

Ilves voitti IFK Mariehamnin maalein 2–0, ja muutama sen kannattaja pyrki kentälle juhlimaan cupin mestaruutta. LEHTIKUVA / JONAS EDVIK

STT

Ahvenanmaan poliisi on vastaanottanut kaksi sähköistä rikosilmoitusta liittyen Maarianhaminassa lauantaina pelattuun jalkapallon Suomen cupin loppuotteluun. Asian vahvisti STT:lle komisario Henrik Hagelberg, joka toimi ottelun aikana yleisjohtajana.

Rikosilmoitukset liittyvät tapahtumiin välittömästi ottelun päättymisen jälkeen. Ilves voitti IFK Mariehamnin maalein 2–0, ja muutama sen kannattaja pyrki kentälle juhlimaan cupin mestaruutta.

Paikalla olleet järjestyksenvalvojat pysäyttivät fanit voimakeinoin ja sumutetta käyttäen. Sosiaalisessa mediassa julkaistun kuvamateriaalin perusteella näyttää, että sumutetta käytettiin myös katsomoon jääneisiin kannattajiin.

– Meille on tullut yksityishenkilöiltä pari elektronista ilmoitusta tästä asiasta, Hagelberg vahvisti.

Hänen mukaansa ilmoitukset kirjataan ja asiaa katsotaan rauhassa ennen kuin varsinaisesta esitutkinnasta päätetään. Rikosilmoituksia saattaa tulla vielä lisää Tampereelta, kun Ilveksen kannattajat palaavat Ahvenanmaalta.

Hagelberg ei osannut arvioida etenemisen aikataulua, sillä keskellä kesää lomat voivat viivästyttää prosessia. Kaikki tarvittavat tiedot kirjataan kuitenkin ylös jo tässä vaiheessa.

SUEKin selvitys kiinnostaa poliisiakin

Vastuukysymyksissä työnjako on periaatteessa selvä. Maarianhaminan Wiklöf Holding Areenan sisäpuolella järjestyksestä vastasi ottelun aikana Palloliitto, jonka turvallisuusyhteistyökumppanille järjestyksenvalvontaa toteutti alihankintana muun muassa turvallisuusyhtiö Safetor. Stadionin ulkopuolella järjestyksestä vastasi poliisi.

– Poliisi otti kiinni noin kymmenen henkilöä ennen ottelua ja pari sen jälkeen. Nämä henkilöt eivät olleet siinä kunnossa, että olisivat voineet mennä katsomoon, Hagelberg sanoi.

Kiinniotetuilta löydettiin muun muassa pyrotekniikkaa ja teräaseita. He saavat sakkorangaistuksen.

Hagelberg pitää hyvänä asiana sitä, että Suomen urheilun eettinen keskus tutkii tapahtumat Palloliiton pyynnöstä. Näin eri vastuista saadaan kokonaiskäsitys. Poliisi voi tarvittaessa tukeutua myös SUEKin selvitykseen omassa tutkinnassaan.

– Poliisilla on tapahtumapaikalta myös omaa materiaalia, Hagelberg sanoi.

Järjestyksenvalvontaa ottelussa hoitanut Safetor julkaisi sunnuntaina Facebookissa lyhyen tiedotteen, jossa se ilmoitti pidättyvänsä julkisesti kommentoimasta asiaa. Safetor aikoo tehdä yhteistyötä Palloliiton ja SUEKin kanssa ja ilmoittaa paheksuvansa voimakeinojen liioittelua.

Jos poliisi päättää aloittaa esitutkinnan, kaikkia rikosilmoitukseen johtaneita tapauksia käsitellään erikseen.

– Kun yksittäiset ihmiset tekevät ilmoituksia yksittäisestä tapahtumasta, voi olla haastavaa selvittää, kuka teki mitäkin. Se on normaalia poliisityötä, Hagelberg totesi.

----

Korjattu aiempaa uutista: Toisin kuin aiemmin uutisoimme, Palloliitto ei palkannut Safetoria hoitamaan järjestyksenvalvontaa. Safetor hoiti järjestyksenvalvontaa Palloliiton yhteistyökumppanin hankkimana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut