Mestaruustavoite vei lukkarin porilaisfanien hellittäväksi

Noora ja Miikka Matikan elämä pyörii pesäpallon ympärillä. Lehtikuva / Juha Harju

STT

Pesäkarhuissa ensimmäistä kauttaan pelaava lukkari Noora Matikka metsästää uransa toista Suomen mestaruutta. Matikka siirtyi viime syksynä Poriin Lappeenrannan Pesä Yseistä. Aiemmin uralla Jyväskylän Kirittärissä Matikan palkintokaappiin kertyi mestaruuden lisäksi kaksi SM-hopeaa.

– Mestaruus on suurin päämäärä. Porissa minuun on tehnyt vaikutuksen vahva fanikulttuuri, pesäpallo on kannattajille iso juttu, Matikka kertoo STT:n haastattelussa.

Pesäkarhut vetää Porissa isoja yleisöjä. Viime kaudella Pesäkarhujen keskiarvo oli yli 1 100 katsojaa, ja tälläkin kaudella useassa ottelussa on ollut yli tuhat katsojaa.

Matikan perheen elämä pyörii pesäpallon ympärillä, sillä aviomies Miikka Matikka pelaa Pattijoen Urheilijoissa. Pariskunnan koti on Jyväskylässä, mutta kesä kuluu Raahessa ja Porissa. Pääasiallinen asuinpaikka vaihtelee peliohjelman mukaan.

Näppien haku kaipaa voimaa

Noora Matikka sanoo olevansa lukkari, joka ei juurikaan ota paineita kaaren kommenteista ja huudoista. Vastustaja ja yleisö yrittävät vaikuttaa lukkarin työskentelyyn, mutta Matikka pysyy tyynenä.

– Varsinkin muutamia vuosia sitten en oikeastaan edes kuullut mitään, sillä keskityin niin täysin omaan tekemiseeni.

– Nykyään kommentteja tulee jo läpikin, mutta en perusta niistä. En ole myöskään lukkari, joka lähtee sanailemaan vastustajan kanssa, keskityn mieluummin omaan tekemiseeni, Matikka kertoo.

Pesäkarhujen lukkari ei ole kärsinyt urallaan lautaskammosta. Asia on kuitenkin käynyt mielessä.

– Onhan sitä tullut jonkun kerran pohdittua, että mitäs jos niin kävisi, sillä kammo saattaa puhjeta kenelle vain. Olen kuitenkin sivuuttanut nuo ajatukset nopeasti, sillä asiaa on turha miettiä etukäteen.

Ominaisuuksiensa suhteen Matikka näkee selkeät kehityskohteet.

– Fysiikkaa täytyy kehittää, ja myös näppien hakuni kaipaa lisää voimaa. Vahvana osa-alueena taas nostan esille taktisen puolen, koen sen olevan kohdallaan, Matikka arvioi.

Naisten ja miesten pelissä eroja

Kaksi kertaa vuoden lukkariksi valittu Matikka opiskelee Jyväskylässä sosionomiksi. Pesäpallo on merkittävä tekijä kotioloissa, kun myös mies pelaa pääsarjassa.

– On tärkeää, että Miikka ymmärtää, miksi joudun olemaan paljon poissa kotona, sillä hänellä ovat asiat samalla tavalla.

– Juttelemme paljon pesäpallosta, mutta suurempia erimielisyyksiä ei ole tullut. Joskus tosin näemme asiat omalla tavallamme, sillä naisten ja miesten pesäpallo on kuitenkin varsin erilaista, viime kaudella vielä sukunimellä Patrikainen pelannut Noora Matikka sanoo.

Talvinen vakava loukkaantuminen pelästytti

Noora joutui helmikuussa kokemaan kauhun hetkiä miehensä vuoksi, sillä Miikka loukkaantui vakavasti hallipelissä. Tilanne sattui Matikan hakiessa syöksykoppia, ja pallo jäi kopparin vartalon alle.

– Pelkäsin todella, mistä on kyse, sillä tilanne oli hyvin erikoinen. Oli karmea hetki, kun kuulin Miikan joutuvan leikkaukseen. Leikkaus paljasti lopulta pallon aiheuttaneen vakavan sisäelinvamman.

– Onneksi kaikki meni lopulta hyvin, ja pelit pyörivät jälleen täysillä meillä kummallakin. Tuo kokemus oli kuitenkin minullekin ikävä, sillä pelkäsin todella sitä, miten tilanteessa lopulta käy, Noora Matikka muistelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.