Raviurheilujärjestö ja kasvattajat riitelevät varsojen tunnistamisesta oikeudessa – ulkomailla tunnistettuja varsoja merkittiin Suomessa syntyneiksi

Tuomas Korvenoja on menestynyt ravivalmentajia. Osa hänen asiakkaistaan on valittanut Hippoksen määräämästä 2 000 euron sakosta. Rangaistus tuli hevosten sääntöjen vastaisesta tunnistamisesta Suomen sijaan ulkomailla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Hevoskasvattajat pelkäävät, että heidän hankkimiensa varsojen arvo romahtaa, jos hevoset menettävät Suomessa syntyneiden statuksensa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus aloitti maanantaina ravivarsojen tunnistusjupakan oikeudenkäynnin pääkäsittelyn Espoossa.

Joukko kasvattajia on valittanut siitä, että raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippos on sakottanut kasvattajia 2 000 euron hevoskohtaisella sakolla ja poistanut yhdeksältä Ranskassa tunnistetulta varsalta Suomessa syntyneen statuksen.

Sääntöjen mukaan ulkomailla syntynyt varsa voidaan luokitella Suomessa syntyneeksi, jos se tuodaan tarpeeksi ajoissa Suomeen tunnistettavaksi. Suomessa syntyneiksi tunnistetut varsat ovat arvokkaita, koska ne voivat osallistua rahakkaisiin ravilähtöihin, kuten Suur-Hollola-ajoon.

Oikeudenkäynti käsittelee 81 varsan tunnistamista ulkomailla vuosina 2012–17. Varsoille merkittiin Suomessa syntyneen status, vaikka ne oli vastoin Hippoksen sääntöjä tunnistettu ulkomailla. Varsojen määrä on noin prosentti kyseisenä aikana syntyneistä lämminverivarsoista.

Kasvattajat vaativat sanktioiden perumista

Hippoksen valtuuttama suomalainen tunnistaja oli käynyt tunnistamassa 72 varsaa paikan päällä ulkomailla. Lisäksi yhdeksän varsaa oli tunnistanut Ranskassa tunnistaja, jota Hippos ei ollut hyväksynyt. Asia paljastui loppuvuonna 2017, ja se johti Hippoksen silloisen puheenjohtajan ja hevostalouden selvityshenkilön eroihin. Molemmat ovat ulkomailla tunnistettujen varsojen kasvattajia.

Hippoksen hallitus poisti yhdeksältä Ranskassa tunnistetulta varsalta Suomessa syntyneen statuksen, ja lisäksi kaikille ulkomailla tunnistetulle langetettiin 2 000 euron hevoskohtainen sakko. Kasvattajat vaativat päätösten perumista.

Sakotettujen asianajajan Esa Purasen mukaan kasvattajien sakotus ei ole Hippoksen sääntöjen mukaista.

– Hevoset menettivät päätöksen takia arvoaan, ja rangaistus on siinä mielessä karmea, Suomessa syntyneen statuksen menettäneiden kasvattajien asianajaja Antti Linna kertoi.

Linnan ja Purasen mukaan kasvattajat ovat toimineet vilpittömästi. Hippos on eri mieltä, ja järjestön asianajaja Matti Nurmela arvioi sääntöjä rikotun törkeästi. Hippos kohtuullisti jo muiden paitsi Ranskassa etätunnistettujen rangaistukset.

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina todistajien kuulemisella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 5. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 6. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 7. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 8. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 11. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 12. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.