Niki Laudan kuolema kosketti syvästi F1-maailmaa – "Niki pysyy aina sydämissämme"

Itävaltalainen Niki Lauda oli kuollessaan 70-vuotias. LEHTIKUVA/AFP

STT

F1-sarjan kolminkertaisen maailmanmestarin Niki Laudan kuolema sai lukuisat ihmiset eri puolilta maailmaa muistelemaan ajajalegendaa. F1-mestareista muun muassa Fernando Alonso, Jenson Button ja Damon Hill ottivat sosiaalisessa mediassa osaa Laudan kuolemaan.

– RIP Niki, Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas tviittasi käyttäen aihetunnisteena sanaa legenda.

Maanantaina kuolleen Laudan, 70, merkitys autourheilulle oli erittäin suuri. Hän oli paitsi menestynyt kuljettaja myös muun muassa tv-kommentaattori, tallipäällikkö ja neuvonantaja.

Itävaltalaisen Laudan perheen tiedotteen mukaan ajajamestari kuoli maanantaina rauhallisesti läheistensä ympäröimänä. Laudalle tehtiin kahdeksan kuukautta sitten keuhkonsiirto-operaatio.

Suorapuheisuudestaan tunnettu Lauda voitti maailmanmestaruuden vuosina 1975 sekä 1977 Ferrarilla ja 1984 McLarenilla.

– Jokainen Ferrarilla on syvästi surullinen rakkaan ystävämme Niki Laudan kuolinuutisesta. Hän voitti kolmesta maailmanmestaruudestaan kaksi tallissamme ja on aina meidän ja kaikkien Ferrari-fanien sydämissä. Vilpittömät surunvalittelumme menevät hänen perheelleen ja ystävilleen, Ferrari tviittasi virallisella tilillään.

Liekkien jälkeen takaisin radoille

Lauda muistetaan voittojensa lisäksi ennen kaikkea vakavasta onnettomuudesta, joka tapahtui Nürburgringillä 1976. Laudan Ferrari osui kovassa vauhdissa pylvääseen, sinkoutui takaisin radalle ja syttyi tuleen.

Monet pelkäsivät, ettei pahoja palovammoja käsiinsä sekä kasvoihinsa saanut ja myrkyllisiä kaasuja hengittänyt Lauda selviäisi hengissä. Hän kuitenkin selvisi onnettomuudesta ja palasi kuuden viikon päästä kisoihin.

Lauda päätti F1-uransa vuonna 1985 McLarenilla.

– Kaikki McLarenilla ovat syvästi surullisia kuullessaan ystävämme, kollegamme ja vuoden 1984 formula 1:n maailmanmestarimme Niki Laudan poismenosta. Niki pysyy aina sydämissämme ja vaalittuna historiassamme, Laudan ex-talli tviittasi virallisella tilillään.

Sosiaalinen media täyttyi surunvalitteluista, kun Laudan fanit, tuttavat ja kollegat kommentoivat suru-uutista. Myös monet muut moottoriurheilijat kuin F1-kuljettajat muistelivat Laudaa.

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Casey Stoner luonnehti Laudaa todelliseksi ikoniksi ja moottoriurheilun legendaksi.

– Ajatukseni ovat hänen perheensä ja rakkaidensa luona tällä hetkellä, hän sanoi Twitterissä.

Lauda oli tuomassa Hamiltonia Mercedekselle

Vuodesta 2012 Lauda toimi Mercedeksen johtajistossa ja oli vaikuttamassa siihen, että moninkertainen mestari Lewis Hamilton tuli talliin.

Viime elokuussa Laudalle tehtiin kiireellinen keuhkosiirto Wienissä keuhkoinfektion vuoksi. Aiemmin hänellä oli ollut ongelmia myös munuaistensa kanssa, ja hänelle oli tehty kahdesti munuaisensiirto.

Lauda keskeytti F1-uransa vuoden 1979 lopulla ja keskittyi toiseen intohimon kohteeseensa eli siviili-ilmailuun. Vuonna 1982 hän teki paluun F1-radoille, tällä kertaa McLarenin talliin.

Niki Laudan perheeseen kuuluu yhteensä viisi lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 10. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.