"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Leijonat palasi kotimaahan rennoissa tunnelmissa

Suomeen palaavia Leijonia juhlitaan tänään monella tapaa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Leijonat ryhmittyi Helsinki-Vantaan lentokentällä rentoon yhteiskuvaan, kun Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela otti jääkiekon maailmanmestarit vastaan kotimaan kamaralla. Leijonat palasi iltapäivällä kotimaahan Slovakian Bratislavasta runsaat puolitoista tuntia aikataulusta myöhässä.

– Meillä on takana Suomi-kiekon ja koko suomalaisen urheilun historiaan kirjoitettava MM-turnaus. Kukaan meistä ei osannut ennustaa, että J-kirjain kasvaa näin isoksi. Joukkue johdatti teidät maailmanmestareiksi, Nummela sanoi.

Nummela iloitsi siitä, että Leijonat noudatti niin vahvasti Jääkiekkoliiton maajoukkueiden tunnuslausetta "Leijona rinnassa, leijona sydämessä".

Mörköä huutavat sekä joukkue että fanit

Vielä isommaksi tunnuslauseeksi kisojen edetessä nousi "Löikö Mörkö sisään", jota joukkue huusi kuorossa. Kapteeni Marko Anttilan Mörkö-lempinimi on ollut jääkiekkofanien ja monien muidenkin suomalaisten huulilla turnauksen edetessä.

Anttila teki finaalissa kaksi maalia ratkaistuaan sitä ennen välierän Venäjää vastaan ja vietyään maalillaan Leijonat jatkoerään Tre Kronoria vastaan.

Urheilusta vastaavan ministerin tehtävät piakkoin lopettava Sampo Terho (sin.) kukitti vastaanottoseremoniassa Anttilan ja päävalmentaja Jukka Jalosen.

– Kun päästiin kotimaan kamaralle, alkoi kolahtaa, miten paljon tämä suomalaisiin vaikutti, toisen kerran miehet maailmanmestareiksi valmentanut Jalonen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Jalonen luotsasi Leijonia myös 2011, kun Bratislava oli edellisen kerran Suomen mestaruuden näyttämönä. Silloin joukkue oli juhlinnan väsyttämä kotimaahan palatessaan, mutta tällä kertaa reissusta kotiutui reipashenkisempi porukka.

Yksi kiekkokevään menestyneimmistä hahmoista on valmentaja Antti Pennanen, joka luotsasi HPK:n Suomen mestariksi ennen maajoukkueen palvelukseen siirtymistä. Hänellä on jo kokemusta torijuhlasta Suomen mestaruuden ansiosta.

– Hämeenlinnassa oli paljon tunnetta ja paljon ihmisiä. Veikkaan, että Helsingissä on vielä enemmän ihmisiä, Pennanen sanoi Ylen haastattelussa.

Leijonien MM-kultaa juhliva kansanjuhla Helsingin Kaisaniemessä alkaa kello 18. Leijonia odotetaan paikalle aikaisintaan kello 19.

Luostarinen sai mitalinsa

Kesken jääkiekon MM-kisojen loukkaantunut Eetu Luostarinen sai mitalinsa vasta Helsinki-Vantaalla, koska hän tuli polvivamman takia Suomeen ennen mestaruuden varmistumista.

Hyökkääjä Luostarinen loukkaantui Kosicessa alkusarjan ottelussa Britanniaa vastaan.

Luostarinen sai mitalinsa kapteeni Anttilalta. Mitalin kantoi koti-Suomeen nuori hyökkääjätähti Kaapo Kakko.

Kultajuhlat Kaisaniemen puistossa

Leijonien kunniaksi järjestettävä kultajuhla pidetään tänään kello 18 alkaen Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Kultaleijonien odotetaan saapuvan paikalle kello 19 ja 19.30 välillä.

Järjestäjä toivoo, että yleisö saapuu paikalle jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla ja mahdollisimman lähellä tapahtuman alkua, koska Kaisaniemessä on vielä käynnissä edellisen tapahtuman purkutyöt.

Kansanjuhlassa muistetaan myös kauden muita menestyneitä maajoukkueita. Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue saavutti MM-kultaa, alle 18-vuotiaat tytöt MM-pronssia ja naisten maajoukkue MM-hopeaa. Miesten maajoukkueen pelaajien lisäksi paikalla on myös muiden Suomen mitalistijoukkueiden pelaajia.

Tämän kevään MM-kultajuhlien trendisanaksi on noussut kapteeni Marko Anttilaan viittaava Mörkö. DJ ILGin kappale Löikö Mörkö sisään? feat. Antero Mertaranta on parissa päivässä noussut jääkiekon MM-kisojen kannatusbiisiksi.

Myös muita eleitä riittää. Aamulehti uutisoi, että Lempäälän jäähallin nimi muutettiin Mörkö-areenaksi reilun kuukauden ajaksi.

Yle uutisoi, että mörkömukit ovat olleet Arabian verkkokaupan myydyin tuote sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ilmasotavoimat twiittasi, että Ilmasotakoululla päästään nauttimaan Luonetjärven sotilaskodin leipurien tekemiä Mörkö-munkkeja.

Myös Posti innostui ja kertoi Twitter-tilillään julkaisevansa uuden Mörkö-aiheisen muumipostimerkin.

Poliisilta kehotus jääkiekon MM-kultajuhlaan suuntaaville: "Suosittelemme pysymään maan tasalla"

Jääkiekon MM-kultajuhla aiheuttaa poikkeuksia ja myöhästymisiä Helsingin keskustan joukkoliikenteeseen, kertoo Helsingin seudun liikenne (HSL). MM-kultaa juhlitaan Kaisaniemen puistossa kello 18–22, ja paikalle odotetaan runsaasti ihmisiä.

HSL:n lähijunaliikenteessä ajetaan normaalit junavuorot, mutta junat ajetaan normaalia pidempinä. Metro liikennöi normaaleina liikennöintiaikoina. Metrot ajavat tihennetyin välein kello 21–23 Espoon Tapiolan ja Helsingin Itäkeskuksen välillä. Junissa kuulutetaan poikkeavista pääteasemista.

Viimeinen juna Rautatientorilta Vuosaareen lähtee kello 23.29, Mellunmäkeen kello 23.34, Tapiolaan kello 23.21 ja Matinkylään kello 23.34.

Raitioliikenteessä voi olla poikkeuksia kaikilla keskustassa liikennöivillä linjoilla. HSL kertoo, että poikkeuksista tiedotetaan erikseen.

Busseilla ajetaan normaali maanantain liikenne, yöliikenteessä ei ole lisävuoroja. Poikkeuksia voi olla erityisesti Rautatientorilta liikennöivillä linjoilla.

Viivästymisiä joukkoliikenteessä on odotettavissa jo ennen tapahtuman alkua sekä tapahtuman jälkeen. Liikkumiseen kehotetaan varaamaan ylimääräistä aikaa. Lisäksi keskustan kautta kulkemista suositellaan välttämään ja suosimaan poikittaisia yhteyksiä, jos mahdollista.

Poliisi valvoo juhlintaa

Helsingin poliisi jakoi Twitterissä kuvan Leijonista ja toivotti nämä tervetulleiksi Suomeen.

– Juhlat jatkuvat Kaisaniemenpuistossa, ja sinne kerääntyy paljon väkeä. Poliisi turvaa osaltaan juhlia. Muista itsekin pitää huolta porukasta. Suosittelemme myös pysymään maan tasalla, Helsingin poliisin Twitter-tilillä kirjoitettiin.

Poliisi saattaa jääkiekkojoukkueen linja-autoa ja ohjaa tarvittaessa liikennettä linja-auton kulkureitillä. Liikenteen kerrotaan hidastuvan merkittävästi Helsingin keskustassa mestaruusjuhlien aikana. Poliisin mukaan autoilla ei kannata ajaa keskustaan kello 16–22 välisenä aikana.

Poliisin mukaan isoimmat vaikutukset liikenteelle ovat Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin lähettyvillä, erityisesti Pitkänsillan eteläpuolella ja Rautatientorin itäpuolella. Kaisaniemenranta on väliaikaisesti suljettu autoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.