Hiihdon uranuurtaja Lydia Wideman-Lehtonen on kuollut

Kultamitalisti Lydia Wideman nousi ylimmälle palkintokorokkeelle, kun Suomen naishiihtäjät nappasivat kolmoisvoiton 10 kilometrin hiihdossa vuoden 1952 talviolympialaisissa Norjassa. LEHTIKUVA

STT

Lauantaina 98 vuoden iässä kuollut Lydia Wideman-Lehtonen jää urheiluhistoriaan kaikkien aikojen ensimmäisenä maastohiihdon naispuolisena olympiavoittajana. Wideman-Lehtonen johti Suomen hiihtäjät kolmoisvoittoon Oslon talviolympiakisojen 10 kilometrillä vuonna 1952, jolloin naisten hiihto oli ensi kertaa mukana olympialaisissa.

Wideman oli syntynyt Vilppulassa 17. toukokuuta 1920. Hän kertoi STT:n 90-vuotishaastattelussa, että Norjassa ei suhtauduttu naishiihtäjiin suopeasti 50-luvun alussa.

– Oli ennakkoluuloja, että hiihtäessä naisellisuus häviää. Jälkeenpäin myöntelivät, että eivät ne suomalaiset halonhakkaajia olleet. Ihan nättejä tyttöjä, Wideman-Lehtonen muisteli toukokuussa 2010.

Oslossa kisan kakkoseksi sijoittui Mirja Hietamies ja kolmanneksi Äitee-lempinimellä tunnettu Siiri Rantanen. Trion kolmoisvoitto on edelleen Suomen tuorein olympialaisissa saavuttama kolmoisvoitto.

Olympiakausi jäi viimeiseksi

Wideman oli kaudella 1951–52 ylivoimainen, sillä hän voitti kaikki 13 kilpailuaan. Hiihtointo oli isän perua, ja hiihtäjänä kilpaili myös Lydian sisar Tyyne Wideman.

Oslon olympiakauden jälkeen Widemanin hiihtoura päättyi. Hän keskittyi työelämään konttoristina ja perheeseen, johon syntyi kaksi poikaa.

– Lopetin siihen paikkaan. Kun kysyttiin, mitä varten, vastasin että menen naimisiin. Sulhaseni Paavo oli sitä kovin odottanut. Helmikuussa oli viimeinen kilpailu ja syyskuussa häät, Wideman-Lehtonen kertoi STT:lle uransa päättymisestä.

Wideman-Lehtonen vaikutti myöhemmin Hiihtoliiton johtokunnassa ja liittovaltuustossa, Hämeen piirin hiihtovalmentajana ja Tampereen Pyrinnön seuratehtävissä. Hän sai Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon ensimmäisten joukossa vuonna 2000.

Hän oli maailman vanhin elossa ollut olympiavoittaja ja vanhin naispuolinen olympiamitalisti.

Wideman-Lehtosen kuolemasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.