Pärmäkoski uusii valmennustaan – nelinkertainen olympiamitalisti hakee sparrausta muiden maiden tähtihiihtäjistä

Krista Pärmäkosken on tarkoitus hakea harjoitussparrausta muiden maiden tähtihiihtäjistä. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT

Nelinkertainen olympiamitalisti ja kuusinkertainen MM-mitalisti Krista Pärmäkoski uudistaa rohkeasti harjoitteluaan. Pärmäkoski luopuu maajoukkueleirityksestä ja valmistautuu ensi kauteen omin leirein. Pärmäkoski hakee samalla harjoitusvastusta muiden maiden tähtihiihtäjistä.

Pärmäkosken vastuuvalmentajana jatkaa maajoukkueen johtajaksi siirtyvä Matti Haavisto. Voima- ja nopeusvalmennuksesta huolehtii myös jatkossa puoliso Tommi Pärmäkoski.

Pärmäkoski heittäytyi huimapäiseen kokeiluun, koska ensi talvena maastohiihdossa ei järjestetä arvokisoja.

– Näin pitkän maajoukkueuran jälkeen pitää uskaltaa tehdä rohkeita muutoksia harjoitteluun. Siihen tulee nyt hyvä sauma, kun tulevana talvena ei ole arvokilpailuja. Muutos on aina iso riski, mutta riskejä pitää uskaltaa ottaa. Uskon, että pystyn vielä löytämään uusia kehityskohteita, Pärmäkoski petasi ratkaisua tiedotteessaan.

Pärmäkoski oli päättyneellä kaudella ylivoimaisesti Suomen paras naishiihtäjä, mutta hän jäi Seefeldin 2019 MM-kisoissa mitalitta. Sen takia hän pyrkii yhteistyöhön ulkomaalaisten hiihtäjien kanssa.

Valmentaja siunaa suunnitelman.

– Se, että suomalainen urheilija tai valmentaja lähtee hakemaan uusia ideoita harjoitteluun muiden maiden maajoukkueista, on mahdollisuus koko Suomen maajoukkueelle. Pitää uskaltaa etsiä uusia harjoitusärsykkeitä ja tuoda sitten tieto takaisin Suomeen, Haavisto kommentoi ratkaisua.

Kalla näytti esimerkkiä

Ruotsalainen tähtihiihtäjä Charlotte Kalla teki vastaavan ratkaisun keväällä 2016, kun hän heittäytyi yhteistyöhön norjalaisten naishiihtäjien kanssa. Yhteistyö jatkui viime kesään.

Pärmäkoski aikoo palata maajoukkuetoimintaan jo marraskuussa kilpailukauden alkaessa.

– Tällaista muutosta on mietitty Matin kanssa jo pidemmän aikaa. Leirisuunnitelmat etenevät ja suunnitelmissa on edelleen hyödyntää Keski-Euroopan olosuhteita ja siellä tehtävää korkeanpaikanharjoittelua. Olen saanut niistä hyvän vasteen ja nyt voin rytmittää ne vielä tarkemmin, Pärmäkoski avasi suunnitelmiaan.

– Leiripaikat valitaan siten, että pääsisin yksittäisiin harjoituksiin muiden maiden huippujen kanssa.

Muut tiivistävät yhteistyötä

Hiihtoliitto tiedotti Pärmäkosken kanssa lähes samanaikaisesti maajoukkueen tiivistyvästä yhteistyöstä. Miesten ja naisten maajoukkueet korostavat Haaviston johdolla sekä Teemu Pasasen (miehet) ja Ville Oksasen (naiset) valmennuksessa ryhmäharjoittelua.

Ryhmäjaot poistetaan, kun A-maajoukkueen ja haastajaryhmän urheilijat harjoittelevat yhdessä. Muutoksen tavoitteena on saada nuoret nopeammin maajoukkueympäristöön ja aikuisten kansainväliselle tasolle.

Nuorten maajoukkueen rakenne säilyy entisellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.