Risto Jussilainen arvostaa Nykäsen välineapua – "Jätän Matista muistot mieleen"

Risto Jussilainen muisteli Matti Nykästä kappelin edustalla. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Nelinkertainen joukkuemäen arvokilpailumitalisti Risto Jussilainen oli 1980-luvun loppupuolella ahkera Laajavuoren erikokoisten hyppyrimäkien käyttäjä. Nuori hyppääjä kasvoi Jyväskylässä, jonka suurin sankari oli maailman paras mäkihyppääjä Matti Nykänen.

Nykäsen siunaustilaisuus on parhaillaan käynnissä Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa. Jussilainen saapui kappelin edustalle ja muisteli pyydettäessä tiedotusvälineille Nykästä.

– Olen niin paljon nuorempi, että Matti toimi esikuvana ja idolina. Meillä on 12 vuotta ikäeroa. Varsinkin Jyväskylän mäkihypylle hänellä oli iso merkitys. Hän viitoitti tietä nuoremmille, Jussilainen kommentoi.

Jussilainen ponkaisi maailmancupiin 1990-luvulla sen jälkeen, kun Nykänen oli lopettanut uransa.

– Matti sai menestyneenä urheilijana paljon kaikkia urheiluvälineitä, joita hän sitten lahjoitti nuorempien käyttöön. Vielä 1980-luvulla kunnon välineiden saaminen ei ollut kovin helppoa, Jussilainen avasi tilannetta.

– Näin hänet tuolla harjoituksissa lähes päivittäin, kun olin nuori. Ellei Matti ollut sitten maailmalla kilpailemassa. Ajattelin, että haluan joskus olla edes lähellä sitä Matin tasoa.

Nykästä meni muistamaan kappeliin hänen omaisiaan sekä entisistä mäkihyppysuuruuksista Janne Ahonen ja Jens Weissflog.

Jussilainen ei kappeliin mennyt eikä seuraa sen kummemmin hautajaissaattuetta, joka kulkee esimerkiksi Laajavuoren mäkien kautta.

– Annetaan saattueen mennä omanaan. Jätän Matista muistot mieleen ja poistun kotiin, Jussilainen tuumi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.