Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suek selvitti: Katsomoiden porttikiellot edellyttävät Suomessa lakimuutoksia

Suomalaisissa urheilukatsomoissa ei voida toteuttaa katsojien porttikieltojärjestelmää, ellei lainsäädäntöön tule muutoksia, arvioi Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tekemä tuore selvitys.

Katsojille asetettua porttikieltoa on urheilussa kaivattu, jotta urheiluseurat ja -järjestöt voisivat puuttua katsomoiden häiriökäyttäytymiseen. Häiriöitä voivat aiheuttaa muun muassa pyrotuotteiden käyttäminen, väkivalta, esineiden heittäminen kentälle, kentälle ryntääminen ja rasismi.

Suekin selvityksen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei tunne porttikiellon käsitettä. Selvityksen laatineen Janne Ripatin mukaan porttikieltojärjestelmää ei Suomessa voida toteuttaa sopimusperusteisesti perusoikeussäännösten, kokoontumislain ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain puitteissa.

Sopimusperusteinen porttikieltojärjestelmä tarkoittaa käytännössä sitä, että ostaessaan lipun henkilö sitoutuu järjestäjän määrittelemiin käyttäytymissääntöihin. Jos esimerkiksi ilotulitteet ovat kiellettyjä ottelussa, niiden käyttö voisi johtaa porttikieltoon.

Kisajärjestelyt voivat vaatia porttikiellon mahdollisuutta

Suekin pääsihteeri Teemu Japisson arvioi tiedotteessa, että Suomen pitää varautua katsomoturvallisuuden riskeihin hyvissä ajoin.

– On tärkeää, että suomalaisissa urheilukatsomoissa pystytään nauttimaan urheilusta turvallisesti. Valitettavasti useissa maissa tilanne urheilukatsomoissa on erittäin huolestuttava, Japisson sanoi.

Japissonin mukaan mukaan porttikieltojärjestelmä on poliisin ja urheilujärjestöjen tunnistama tehokas keino turvallisuuden lisäämisessä. Järjestelmän tarpeellisuus on todettu myös sisäministeriön työryhmässä jo vuonna 2014.

– Selvitys osoittaa, että porttikieltojärjestelmää ei voida toteuttaa sopimusperusteisesti. Tästä syystä suomalaista lainsäädäntöä tulee kehittää siten, että se mahdollistaa porttikieltojärjestelmän toteuttamisen, Japisson sanoi.

Euroopan neuvoston yleissopimus urheilutilaisuuksien turvallisuudesta, turvatoimista ja palveluista tuli Suomessakin voimaan viime helmikuun alussa. Suekin mukaan on oletettavaa, että urheilun kansainvälisten suurtapahtumien järjestelyoikeuksien hakukriteereihin sisällytetään yhä useammin ehto lainsäädäntöön sisältyvästä porttikieltojärjestelmästä.

Suekin julkistaman selvityksen tehneen Ripatin mukaan tarvitaan laki, jolla voitaisiin ratkaista yhdenvertaisuuteen, henkilökohtaiseen vapauteen, liikkumisvapauteen ja kokoontumisvapauteen liittyvät rajoitukset urheilukatsomoissa. Selvitys painottaa, että yksilön perusoikeuksiin kuuluu henkilökohtainen turvallisuus, myös urheilukatsomoissa.