Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Ruotsi piti maaotteluvaltikan tiukasti itsellään, kävelijät toivat Suomelle ainoan otteluvoiton

Suomi kukisti elokuussa yleisurheilun EM-mitalitilastossa Ruotsin ensimmäistä kertaa 24 vuoteen, mutta perinteikkäässä Suomi–Ruotsi-maaottelussa rakas länsinaapuri piti vielä valtikan itsellään.

Ruotsi otti jo neljäntenä vuotena putkeen maaotteluvoitot sekä miehissä että naisissa. Helsingin Olympiastadionilla miesten pisteet merkittiin Ruotsille 227,5–204,5, ja naisissa Ruotsi nappasi voiton pistein 225,5–205,5. Myös poikien ja tyttöjen ottelut päättyivät Ruotsin hyväksi.

Naisten ottelussa ero oli lauantain jälkeen Ruotsin eduksi neljä pistettä. Suomalaisnaisten voittohaaveet haihtuivat pitkälti sunnuntai-iltapäivänä, kun Ruotsi nappasi kolmoisvoitot sekä 5 000 metrillä että 200 metrillä.

Niin kutsutussa "paperimaaottelussa" Ruotsi oli miehissä selvähkö ennakkosuosikki. Länsinaapuri nappasi jo lauantaina ratkaisevan tuntuisen 25 pisteen etumatkan.

Etelätalon voittokokemus jäi vajaaksi

Miesten keihäänheitossa ensimmäisen henkilökohtaisen otteluvoittonsa ottanut Lassi Etelätalo myönsi, että oma voitto olisi maistunut vielä paremmalta, jos Ruotsi olisi kaatunut myös kokonaistuloksissa.

– Kyllähän tämä kokemus vähän jää vajaaksi, jos kokonaisvoittoa ei tule. Keihäässäkin meillä oli kolmoisvoitto tavoitteena, mutta sekään ei toteutunut. Vähän mollivoittoisesti meni, voittoheiton 82,30 viskannut Etelätalo virkkoi.

Pikakomennuksen keihääseen saanut nuorten maailmanmestari Janne Läspä oli kisassa kolmas tuloksella 77,86. Teo Takala oli neljäs 77,39 kantaneella heitollaan, kun Ruotsin tilastokärki Jakob Samuelsson kiilasi toiseksi tuloksella 78,64.

– Kannustus meidän kisan aikana oli todella hyvää. Mukavaa on heittää kotiyleisön edessä, EM-pronssimitalisti Etelätalo kiitteli.

Ottelun päätöslajeissa Sara Kuivisto nappasi voiton 1 500 metrillä lauantain 800 metrin jatkoksi. Suomen naisten 4x400 metrin joukkue Aino Pulkkinen, Ronja Koskela, Viivi Lehikoinen ja Mette Baas kellotti uuden otteluennätyksen 3.32,40.

Ruotsi on hallinnut jo pitkään

Suomi on voittanut naisten ottelun vain kahdesti sen jälkeen, kun peräti 14 vuotta kestänyt voittoputki päättyi vuonna 2000. Suomalaisnaisten edelliset otteluvoitot ovat Göteborgista 2012 ja Tukholmasta 2015.

Vuosituhannen alussa hyvin pärjänneet Suomen miehet ovat päässeet 11 viime ottelussa voiton makuun vain kertaalleen, Tampereella 2018.

Ruotsi-ottelu kisattiin Olympiastadionilla ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen, ja yleisökin löysi mukavasti tiensä uusitun stadionin lehtereille. Sunnuntai-iltapäivänä stadionille saapui 19 912 katsojaa, lauantain iltakisoissa katsojia oli 24 132.

Kävelymaaottelu oli Suomen heiniä

Suomen ainoan otteluvoiton toivat kävelijät, vaikka Ruotsin moninkertainen arvokisamitalisti Perseus Karlström olikin omaa luokkaansa miesten 10 kilometrillä. Naisissa, tytöissä ja pojissa edettiin kuitenkin selvällä suomalaistahdilla, ja kävelyottelun voitto merkittiin Suomelle selvästi pistein 44–21.

Naisten 5 kilometrillä Suomi otti kolmoisvoiton Enni Nurmen, Elisa Neuvosen ja Venla Laihon johdolla. Nurmi käveli ennätyksensä 21.43,44.

– En uskonut kyllä näin kovaan aikaan, meno oli alusta asti kovempaa kuin olin kaavaillut. Oli todella hieno fiilis ja hieno kannustus. Nyt saa aloittaa loman, kesän arvokisakävijä Nurmi naurahti.

Miesten kympillä Joni Hava oli toinen ennätyksellään 40.35,76, ja myös kolmanneksi yltänyt Jerry Jokinen käveli ennätyksensä 40.41,41. Rikkonaisen kauden urheillut Veli-Matti "Aku" Partanen oli neljäs.

Kolmanneksi yltäneen Jokisen mukaan sunnuntai oli hänelle "hölmö päivä". Hän paransi ennätystään lähes kahdella minuutilla.

– Todella hyvä kilpailu. Vauhti kiihtyi ja yleisön kannustuksessa sitä jaksoi vain mennä, Jokinen hämmästeli syyssäässä.