Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ruotsi-ottelun huuma palasi Helsingin Olympiastadionille – sunnuntain päätöspäivään siirrytään Ruotsin komennossa

Suomalaisyleisurheilijoille jäi kirittävää Suomi–Ruotsi-maaottelun toiselle kisapäivälle, kun perinteikäs yleisurheilutapahtuma palasi Helsingin Olympiastadionille kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ruotsi johtaa naisten ottelua lauantain jälkeen 122–126, mutta miesten kisassa tilanne on länsinaapurille huomattavasti selkeämmin 112–137.

Ottelua seurasi lauantai-iltana stadionin lehtereillä noin 25 000 katsojaa. Tunnelmallinen ilta huipentui pimentyneellä areenalla Suomen EM-mitalisteille Wilma Murrolle, Topi Raitaselle, Kristiina Mäkelälle ja Lassi Etelätalolle osoitettuihin suosionosoituksiin.

Suomalaisyleisön pettymykseksi EM-voittaja Murto joutui vetäytymään seiväskisasta lauantaina flunssaoireiden takia. Juoksija Raitanen oli jäänyt kisasta sivuun jo aiemmin elokuussa saadun koronatartunnan jälkeen.

– Kiitos, että uskoitte meihin ja suomalaiseen yleisurheiluun, esteiden Euroopan mestari Raitanen sanoi suomalaisyleisölle.

Suomen joukkueen tähtiloisto tiivistyi lauantaina naisten kolmiloikkaan, jossa EM-finalisti Senni Salminen vei voiton ennen EM-hopeamitalisti Mäkelää. Tulostaso jäi koleassa syysillassa alle 14 metrin: Salmisen voittotulos oli 13,98, vain kolme hyppyä tehneen Mäkelän kakkossija irtosi tuloksella 13,72.

Suomalaisurakoija Lehikoinen oli kruunata otteluiltansa ennätykseen

Kotimaisen yleisurheilukauden suuriin onnistujiin kuuluva Viivi Lehikoinen on yksi Suomi–Ruotsi-maaottelun kovimmista suomalaisurakoijista. Lehikoinen avasi lauantaina ottelun juoksumatkat tyylillä, kun suomalainen kiristi selvään voittoon päälajissaan 400 metrin aidoissa ajalla 56,17.

Suomi nappasi lajivoiton pistein 14–8, kun EM-kisoissa välieriin yltänyt Kristiina Halonen nappasi kakkossijan tuloksella 57,32 ennen Ruotsin 18-vuotiasta lupausta Moa Granatia.

Pitkien aitojen tuore SE-juoksija Lehikoinen oli kruunata iltansa sileän 400 metrin ennätykseen, joka jäi tuloksella 53,00 vain yhden sadasosan päähän. 400 metrin ykköseksi ehti Suomen kärkijuoksija Mette Baas ajalla 52,94.

– Nelkku meni yllättävän hyvin, etukäteen en oikein tiennyt, miten palaudun siihen, sunnuntaina 4x400 metrin viestin juokseva Lehikoinen kertaili.

– Viesti on vasta seuraavana päivänä. Enemmän jännitti tämä lauantai, kun kaksi nelkkua on aika kova juosta kahden tunnin sisään.

Lehikoinen kisasi ensimmäistä kertaa Olympiastadionilla.

– Oli mahtavaa kisata kaksi kertaa tänään tällaisen yleisön edessä. Odotin, että ihmisiä tulee paljon paikalle, Lehikoinen hymyili.

Olympiastadionilla ottelua seurasi lauantaina noin 25 000 katsojaa.

"Väkeä on paljon ja tunnelma korkealla"

Suomalaissprintteri Samuli Samuelsson taipui tilastokärjen paikalta toiselle sijalle yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelun miesten 100 metrillä. Kesän SE-juoksija pinkoi Helsingin Olympiastadionilla tuloksen 10,36, mutta voitto meni Ruotsin Henrik Larssonille kahden sadasosasekunnin erolla.

– Totta kai tavoite oli voittaa satanen. Vähän jäi hampaankoloon, mutta ottelussa on käytössä vain yksi yritys. Tiukoille meni. Viestin pitäisi kuitenkin olla meidän heiniä perusvaihdoillakin, Samuelsson viittasi myöhemmin illalla juostavaan pikaviestiin.

Miesten 100 metrillä pisteet tasattiin 11–11, kun Santeri Örn oli kolmas (10,50) ja Valtteri Louko viides (10,59).

Ruotsi-ottelu järjestettiin Olympiastadionilla viimeksi kahdeksan vuotta sitten 2014.

– Juoksin täällä 2014 ensimmäisessä aikuisten maaottelussani. Todella hienoa täällä on juosta, väkeä on paljon ja tunnelma on korkealla. Urheilijalle merkitsee paljon, että stadion on taas käytössä, sunnuntaina vielä 200 metrille osallistuva Samuelsson tunnelmoi.

Naisten 100 metrillä Ruotsi nappasi pisteet lukemin 14–8, kun Julia Henriksson ja Filippa Sivnert kirivät kaksoisvoittoon. Anna Pursiainen oli kolmas (11,74), Anniina Kortetmaa neljäs (11,80) ja Johanna Kylmänen kuudes (12,06).

Pikaviestit Suomen juhlaa

Myöhemmin illalla miesten pikaviestijoukkue Örn, Samuelsson, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola nappasi viestivoiton kauden kotimaisella kärkituloksella 39,29, jolla Ruotsin nelikko jäi liki kuuden kymmenyksen päähän.

Myös naiset juhlivat viestivoittoa nelikolla Jenna Kokkonen, Aino Pulkkinen, Kortetmaa, Pursiainen. Suomen aika oli 44,11, ja Ruotsi taipui 0,31 sekunnilla.

Ottelua 2010-luvulla suvereenisti hallinnut Ruotsi on juhlinut kolmena viime vuonna voittoa sekä miehissä että naisissa. Suomalaismiesten edellinen otteluvoitto on Tampereelta vuodelta 2018. Suomen naiset ylsivät voittajiksi viimeksi Tukholmassa 2015.

EM-voittajat sivussa

Olympiastadionin kisatapahtumissa ei nähdä lainkaan Münchenin EM-voittajia, sillä myös seipään ruotsalainen supertähti Armand Duplantis päätti jättää kisaamisen tänä vuonna väliin. Perjantaina Timanttiliigassa yllättäen toiseksi jäänyt ruotsalaissuuruus ehti kuitenkin saapua Helsinkiin edustustehtäviin.

Ilman Murtoa käyty naisten seiväskisa oli tuloksellisesti yksi lauantain suomalaispettymyksistä, sillä Saga Andersson jäi vaille tulosta. Elina Lampela pelasti Suomelle voittopisteillään "torjuntatappion" 9–12. EM-finalisti Lampela taivutti lauantaina tuloksen 442 ja yritti vielä ylitystä uudesta ennätyskorkeudesta 455.

Miesten ja naisten ottelut jatkuvat stadionilla sunnuntaina kello 13.