Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lauri Markkanen ottaa harteilleen paljon mutta ei enää hierontapöytää

Tärkein päivä on huominen, Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovi tiivisti torstaina Prahassa. Tuovi tarkoitti sitä, että turnauksessa keskittyminen ladataan aina vain seuraavaan peliin, ei sen pitemmälle, mutta perjantaina huominen tuo viiden vuoden tauon jälkeen mukanaan miesten EM-turnauksen.

Viidessä vuodessa Suomen joukkue on uudistunut niin, että mukana on kahdeksan ensikertalaista. Suurin muutos on kuitenkin Lauri Markkasen nousu Suomen selkeäksi ykköspelaajaksi. Viiden vuoden takaisissa EM-kisoissa Markkanen aloitti pelit vaihtopenkillä, nyt hänellä on takanaan viisi vuotta pääosin aloitusviisikon pelaajana NBA:ssa.

– Minulla on ollut iso rooli alusta lähtien. Muilla oli alusta asti luottoa minuun, ja se auttoi. Vaikka tämä on joukkuepeli, otan paljon harteilleni, Markkanen kuvasi roolinsa muutosta viiden vuoden takaiseen verrattuna.

Markkanen sanoi ottavansa vetovastuuta entistä enemmän myös kentän ulkopuolella.

– Yritän kehittyä johtajana. Yritän olla äänekkäämpi. Meillä on vanhempia kavereita mukana, mutta yritän auttaa itseäni nuorempia kaikin tavoin, Markkanen sanoi.

Tässä vaiheessa päävalmentaja Tuovi halusi puuttua puheeseen.

– Luulen, että Lauri on iloinen, ettei hänen tarvitse enää kantaa hierontapöytää, Tuovi nauratti mediatilaisuuden kuulijoita.

EM-kisoissa Markkanen on jokaisen Suomen vastustajan tärkein maalitaulu.

– Se kuuluu tämän homman luonteeseen. Täytyy ymmärtää, että tulee erityiskohtelua, eikä saa menettää hermojaan. Pitää pelata joukkuepeliä, auttaa jengiä, olla fyysisesti vahva ja päättäväinen, Markkanen sanoi.

Suomi avaa EM-kisat perjantai-iltapäivänä Israelia vastaan. Viime viikon torstaina Suomi kukisti Israelin Markkasen johdolla Tampereella pelatussa MM-karsintaottelussa, mutta päävalmentaja Tuovi ei odota suuria muutoksia joukkueiden taktiikkaan.

– Se on aika simppeli tiivistää, pitää saada oma peli käyntiin. Se on klisee, mutta ratkaisevaa on, kumman korista pelataan. Viimeksi Israel ei päässyt heidän vauhtipeliinsä, nyt he yrittävät raapia auki miten pääsisivät paremmin siihen. Suurin muutos tulee yksittäisistä pelaajista. Taktiikan muutokset ovat tällä aikataululla hyvin vähissä, Tuovi sanoi.