Mieto muistelee Nykästä: Tuli nuori mies sumusta ja hyppäsi voittoon

Matti Nykänen nimikkomäkensä luona Jyväskylässä maaliskuussa 2012. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Hiihtosuuruus Juha Mieto ehti urheilu-uransa viimeisinä vuosina 1980-luvulla tutustua Matti Nykäseen useammissakin arvokisoissa. Nykäsen läpimurto 18-vuotiaana Oslon Holmenkollenilla suurmäen maailmanmestarina 1982 jäi Miedon mieleen.

– Tuli nuori mies sumusta ja hyppäsi voittoon, Mieto muistelee liikutuksen väre äänessään.

Nykäsen ainutlaatuisuus hyppääjänä kävi heti ilmi.

– Ajattelin silmät pyöreänä, että tuosta miehestä vielä kuullaan, kun hänen pomppunsa oli aivan mahdoton. Matti erottui ponnistusvoimallaan, Mieto kertoo.

Nykänen jatkoi hyppyuran jälkeen viihdetaiteilijana. Silläkin saralla tuli menestystä, mutta vuodet olivat fyysisesti kuluttavia.

– Olen monta kertaa miettinyt, ettei Matin housuissa ollut helppo olla. Hänen kintereillään oli monenmoista pintaliitäjää. Hänellä ei ollut omaa mielenrauhaa pätkääkään.

Nykänen ja Mieto olivat urheilu-uriensa jälkeen paljonkin tekemisissä keskenään.

– Soiteltiin puolin ja toisin, oli paljon puhetta urheilueläkeasioista. Olin Matille jonkinlainen isähahmo. Viimeksi tapasimme kai pari vuotta sitten, ja puhelimitse juttelimme puolisen vuotta sitten.

Mieto pitää Nykästä yhtenä Suomen kaikkien aikojen urheilijoista.

– Menestystä olisi voinut tulla enemmänkin, mutta tuli sitä tarpeeksi. Matti Nykänen tunnetaan. Hän ei taiteilijanimiä tarvitse, Mieto summaa ja esittää osanottonsa.

Jens Weissflog: Tämä on shokki

Matti Nykäsen hyppyaikojen kovin kilpakumppani Jens Weissflog luonnehtii Nykäsen kuolinuutista shokiksi.

– Tämä on shokki, huono uutinen. Matti ja minä kiersimme vuosien ajan yhdessä. Hän oli minulle tavallinen kaveri niin mäissä kuin niiden ulkopuolellakin, saksalainen sanoo STT:lle.

Weissflog oli ainoa mäkimies, joka kukisti Nykäsen olympialaisten henkilökohtaisessa kisassa. 1984 Sarajevossa Nykänen voitti suurmäen mutta jäi hopealle normaalimäessä, jonka voitti tuolloin DDR:ää edustanut Weissflog.

– Meitä yhdistää niin moni tarina. Oli tiettyjä hetkiä, kuten 1984 olympialaisissa, jolloin jaoimme mitalit. 1988 olympialaisissa hän oli ylivoimainen. Oli aikoja, jolloin olimme tiukkoja kilpakumppaneita, Weissflog muistelee.

Weissflog muistaa tavanneensa Nykäsen ensimmäisen kerran nuorten MM-kisoissa 1981 Schonachissa, jossa vuoden vanhempi Nykänen voitti maailmanmestaruuden.

– Viimeisen kerran tapasimme Suomessa kaksi vuotta sitten. Hän vaikutti hyväkuntoiselta, kaikki muutkin olivat sitä mieltä, Weissflog sanoo.

Matti eli aina täysillä, muistelee Mika Kojonkoski

Kokenut mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski, 55, oli Matti Nykäsen aikalainen kisoissa 1970–80-luvun taitteessa. SM-hopeaa 1979 yläasteikäisenä ottanut Kojonkoski huomasi pian, että Nykänen kaahasi hyppääjänä vauhdilla takaa ohi.

– Matti tuli nuorten MM-ryhmään 15-vuotiaana, eikä hän vielä silloin ollut mikään tähti. Paria vuotta myöhemmin hän oli ylivoimaisesti paras. Opittiin tietämään, kuka on Matti Nykänen.

Nykäsen ylivoima myöhemmin 1980-luvulla ei ollut sattumaa. Menestyksen taustalla oli tinkimätön työnteko.

– Tämä on Matin viime vuosikymmenten mainingeissa hyvä muistaa. Olosuhteet, osaaminen ja hänen oma sitoutumisensa olivat aikaansa edellä, Kojonkoski tiivistää ja avaa yhtälöä hieman tarkemmin.

– Hän eli ainoassa paikassa maailmassa, jossa saattoi hypätä suurmäestä koko päivän, koska Jyväskylän Laajavuoressa hissit veivät mäkitornin juureen ja sieltä ylös. Ympärillä oli valmentaja Matti Pullin ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan osaaminen professori Paavo Komin johdolla.

– Matti oli huikean sitoutunut hyppäämiseen. Hän jaksoi tehdä töitä aamusta iltaan, Kojonkoski kehuu.

"Huikea asema hyvin nuorena"

Nykänen ei säästellyt mäessä eikä sen ulkopuolellakaan. Loukkaantumiset päättivät kilpauran jopa ennenaikaisesti 1990-luvun alussa. Mestari kävi viihteellä jo urheilu-urallaan.

– Matti eli aina täysillä. Sillä oli varmaan omat hyvät, jos kohta huonotkin puolensa. Sen takia hänestä kuitenkin tuli mestari, Kojonkoski jatkaa.

Vuonna 2006 päihtynyt Nykänen ruoti Norjassa Matti-elokuvan markkinointikiertueella Kojonkoskea kovin sanoin. Tämä ei muistele arvosteluryöppyä katkeruudella.

– Matti saavutti hyvin nuorena huikean aseman urheilijana. Sellaisessa on riskinsä.

Nykäsen rakkaus mäkihyppyyn oli tämän nuoruusvuosina sammumaton.

– Matti voitti nuorten maailmanmestaruuden 1981 Saksan Schonachissa. Kun häntä pyydettiin voiton kunniaksi tuulettamaan, Matti kysyi, että miksi. Hän ei ajatellut tulos edellä, vaan rakasti mäkihyppyä ja halusi tulla koko ajan paremmaksi. Tulokset olivat sitten tämän seurausta.

Nykäsen tasoisia urheilijoita ei Suomen historiaan mahdu monta.

– Tosi surullista. Kaikkien aikojen mäkimies, legenda on poissa, Kojonkoski sanoo.

SM-kisoissa hiljainen hetki Matti Nykäsen mäellä

Matti Nykäsen seura Jyväskylän Hiihtoseura muistaa suurta mestariaan hiljaisella hetkellä, kun mäkiperinteikkäällä Laajavuorella ja sen Matti Nykäsen mäellä kisataan mäkihypyn ja yhdistetyn SM-mitaleista 16.–17. helmikuuta.

– Hiljainen hetki pidetään kunnioittaaksemme Matin muistoa, JHS:n puheenjohtaja Pasi Sajasalo kertoo.

Nykäsen merkitys seuralle ja koko kaupungille on suuri.

– Kyllähän Matti on urheilijana vertaansa vailla, ja hän hyppäsi niin seuran kuin kaupunginkin maailmankartalle. Siitä merkityksestä kertoo sekin, että Jyväskylää tituleerataan usein edelleenkin Nykäskyläksi. Myös yhä kasvava muistolyhtyjen joukko Matin mäen juurella kertoo siitä, kuinka rakastettu Matti jyväskyläläisille oli, Sajasalo toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.