Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lassi Etelätalo palautti Suomen keihäsmiehet arvokilpailumitaleille, kiskaisi ennätyksellään EM-pronssin – tasainen arvokilpailusuorittaja kaivoi pakkotilanteessa uuden metriluvun

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo huokui tuttua rauhallisuuttaan, kun hän seisoi Suomen lippuun kietoutuneena ja toimittajien piirittämänä Münchenin olympiastadionin uumenissa myöhään sunnuntai-iltana.

Etelätalosta oli hetkeä aiemmin tullut 34-vuotiaana yleisurheilun arvokilpailumitalisti. Hän heitti miesten keihäsfinaalin viidennellä kierroksella EM-pronssiin oikeuttaneen ennätystuloksensa 86,44. Suomalaisjärkäleen takaa kulki kilpakumppanien letka. Useampi heistä paiskasi Etelätaloa olalle ja onnitteli.

Erityisesti Tshekin Vitezslav Veselyn onnittelut lämmittivät. Hän nousi viidennellä kierroksella Etelätalon ohi, mutta suomalainen vastasi ennätyksellään.

Vuonna 2014 Etelätalo jäi ensimmäisissä arvokilpailuissaan neljänneksi, kun EM-hopeaa heittänyt tshekki rikkoi Antti Ruuskasen, Tero Pitkämäen ja Etelätalon suomalaisrintaman.

– Veselyllä on kyllä mitaleita, Etelätalo veisteli.

Ennen Etelätalon ennätysheittoa Toni Kuusela sanoi jotain joukkuetoverilleen vauhdinottoradan päässä.

Mitä sanoit?

– Sanoin, että heitä jumalauta 90 metriä, Kuusela vastasi.

Etelätalo on arvokilpailujen konkari, mutta 28-vuotias Kuusela heitti vasta ensimmäisessä finaalissaan.

– Lassille suo tämän. Kova suoritus.

Kuusela sijoittui viidenneksi tuloksella 80,20 eikä kokeillut enää viimeisellä kuudennella kierroksella. Vahvasti teipattu mies oli tehnyt työnsä.

– Sijoitus ei olisi noussut, joten olisi ollut tyhmää lähteä kokeilemaan. Kuusi metriä pidemmälle olisi pitänyt heittää. Luonne ei anna periksi luovuttaa, mutta nyt järki sanoi, Kuusela muotoili.

Weberille kultaa, Vadlejch hopealle

Isäntämaa Saksan Julian Weber heitti Euroopan mestariksi tuloksella 87,66. Tshekin Jakub Vadlejch oli toinen tuloksella 87,28.

Mitä liikkui mielessä, kun nostit kädet pystyyn?

– Aika hyvä heitto. Hain vauhtia pari kierrosta ja osui sitten kohdilleen se viides heitto. Näin, että se on tarpeeksi korkealla. Hyvä fiilis oli, Etelätalo vastasi.

Etelätalo on tunnettu siitä, että hän pystyy parantamaan kisan aikana ja heittää parhaansa viimeisellä kierroksella.

Nyt ei tarvinnut jättää kuudenteen.

– Yritin vielä vähän vastata, jos olisi tullut metri lisää. Voittokaan ei ollut kaukana.

Kaikissa aikuisten arvokilpailuissaan karsinnan selvittänyt Etelätalo on sijoittunut aiemmin EM-kilpailuissa neljänneksi, MM-kilpailuissa neljänneksi ja kuudenneksi ja olympialaisissa kahdeksanneksi.

Etelätalo heitti ennen Müncheniä arvokilpailujen finaalissa pisimmillään 83,28, mutta kaivoi nyt pakkotilanteessa esiin elämänsä heiton.

Suomelle neljäs mitali

Miesten keihäänheitto on usein pelastanut Suomen kisat, mutta Münchenissä mitali oli jo neljäs. Wilma Murto taivutti seiväshypyn EM-kultaa, Topi Raitanen juoksi 3 000 metrin esteiden EM-kultaa ja Kristiina Mäkelä saavutti kolmiloikassa EM-hopeaa.

Edellisestä keihäsmitalista oli vierähtänyt jo kuusi vuotta, kun Antti Ruuskanen heitti EM-pronssia Amsterdamissa. Sen jälkeen Suomen yleisurheilijat jäivät mitalitta kaksissa olympialaisissa, kolmissa MM-kilpailuissa ja yksissä EM-kilpailuissa ennen Müncheniä.

Suomi saalisti neljä mitalia aikuisten arvokilpailuissa edellisen kerran 1984, jolloin Los Angelesin olympialaisissa keihäänheittäjä Arto Härkönen (kulta), moukarinheittäjä Juha Tiainen (kulta), keihäänheittäjä Tiina Lillak (hopea) ja pika-aituri Arto Bryggare (pronssi) toivat Suomelle yleisurheilumitalit.

EM-kilpailuissa Suomi saavutti neljä mitalia viimeksi 1982. Kävelijä Reima Salonen (kulta), 800 metrin juoksija Jorma Härkönen (pronssi), 10 000 metrin juoksija Martti Vainio (pronssi) ja Bryggare (pronssi) juhlivat Ateenassa.

Kypsällä iällä mitaleille

Toisena heittänyt Etelätalo poisti karstat 81,84 metrin kaarella. Kierroksen loppupäässä nykäissyt Kuusela jäi 78,98 metriin, mutta oli hyvin mukana tason ollessa matala. Weber lietsoi kotiyleisön mylvintään ja kiskaisi ensimmäisellään johtotuloksen 83,05.

Etelätalo paransi 82,93:een, mutta Tshekin tuore MM-pronssimitalisti Vadlejch jysäytti heti perään 87,28.

Weber sinkosi Vadlejchin lukemille, mutta kierähti heiton yliastutuksi.

Kuusela paransi kolmannellaan 79,66 ja varmisteli paikkaansa kolmelle viimeiselle kierrokselle, johon riitti lopulta Latvian Rolands Strobindersin vaatimaton 76,16.

Weber mokaili vielä yhden ja heitti sitten neljännellä kierroksella kärkituloksen 87,66.

Etelätalon heitto katosi kolmannella ja neljännellä kierroksella, mutta Vitezslav Veselyn viidennen kierroksen 84,36 patisti 34-vuotiasta suomalaista parempaan.

Hän tarkensi hakeneensa vauhtia kolmannella ja neljännellä kierroksella.

Sitten jysähti. Etelätalo kiskasi ennätyksensä 86,44 ja nousi takaisin kolmannelle sijalle. Hänen aiempi ennätyksensä 84,98 osui Joensuun keskuskentän nurmeen heinäkuussa 2014.

– Nyt osui vauhti kohdalleen. Näin, kun keihäs lähti liitämään. Sellaista heittoa olen hakenut pitkään. Ennätyksestä oli kulunut jonkin aikaa, hän virnisti.