FIS:n puheenjohtaja Kasper kiistää ilmastonmuutoksen ja kannattaa olympialaisia diktatuureissa, kertoo sveitsiläislehti

FIS:n puheenjohtaja Gian Franco Kasper Lahden kisoissa helmikuussa 2017. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtajana vuodesta 1998 lähtien toiminut Gian Franco Kasper kiistää sveitsiläisen Tages-Anzeigerin haastattelussa ilmaston lämpenemisen ja pitää olympialaisten järjestämistä diktatuureissa helpompana kuin demokratioissa.

Kasper puhuu haastattelussa niin sanotusta ilmastonmuutoksesta, jolloin haastattelija keskeyttää hänet selitystä odottaen.

– Siitä ei ole todisteita. Meillä on lunta, paikoin jopa erittäin paljon, Kasper selvitti.

Kasper perusteli näkemystään omilla kokemuksillaan.

– Olin Pyeongchangin olympialaisissa, ja kisojen alussa pakkasta oli 35 astetta. Jokaiselle joka tuli minua vastaan hytisten, sanoin: tervetuloa globaaliin lämpenemiseen.

FIS:n puheenjohtaja valitsi tyylilajikseen ironian.

– Aina on ollut kylmempiä ja lämpimämpiä talvia. 1960- ja 1970-luvuilla joka vuosi oli edellistä hieman kylmempi. Mutta minä uskon ilmaston lämpenemiseen, totta kai, Kasper ilmoitti ironisesti.

"Liikaa hiekkaa"

Kasper oli Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsen 2000–2018, ja viime vuodesta lähtien KOK:n kunniajäsen. Kasper myöntää, ettei Euroopasta enää tahdo löytyä olympialaisten isäntäkandidaatteja, koska kisat ovat paisuneet liian kalliiksi ja isoiksi.

Sveitsiläislehti kysyy, ovatko eurooppalaiset maat liian järkeviä ja KOK:n on siten järjestettävä kisoja järjettömissä maissa?

– Jos haluatte sanoa noin, se on totta. Diktatuurit pystyvät järjestämään tällaiset tapahtumat vasemmalla kädellä, niiden ei tarvitse kysellä kansan mielipidettä, Kasper vastasi.

Kasper sanoi, että urheilukisoissa tärkeintä on urheilu, ei se missä urheillaan. Ovatko ihmisoikeusloukkaukset siis samantekeviä?

– Se on vain niin, että meillä on helpompaa diktatuureissa. Kaupallisesta näkökulmasta sanon, että haluan mennä vain diktatuureihin, en halua riidellä ympäristönsuojelijoiden kanssa.

Aivan kaikkeen Kasperkaan ei ole valmis. Jos Qatar ilmoittautuisi olympiaisännäksi, Kasper olisi vastaan.

– Kyse ei ole minulle politiikasta. Qatarissa on vain liikaa hiekkaa lumella, Kasper lohkaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.