Matti Nykänen haudataan perheen kesken – valtiollisia seremonioita ei ole luvassa

Matti Nykäsen nimikkomäellä Jyväskylän Laajavuoressa oli tiistaina muistokynttilöitä. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

STT

Mäkikotka Matti Nykäsen omaiset ilmoittivat torstaina haluavansa viettää hautajaiset perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita. Asiasta tiedotti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) Twitterissä. Terho kertoi tiedottavansa asiasta Nykäsen läheisten pyynnöstä. Samalla ministeri toivotti voimia surutyöhön.

Terhon mukaan Nykäsen urheilusaavutuksia kunnioitetaan "muilla tavoin". Ministerin päivityksestä ei selviä, millaisia muistamisen tapoja on suunnitteilla.

Mäkihypyn moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykäsen leski Pia Nykänen on kertonut Iltalehdessä, että Nykänen haudataan Jyväskylään.

Aiemmin Terho sanoi urheiluministerinä olevansa sitä mieltä, että Nykäselle voisi järjestää valtiolliset hautajaiset, ja ilmoitti tarkistavansa, voisiko valtiollisten hautajaisten järjestäminen olla oikea tapa kunnioittaa urheilijan uraa. Jo tuolloin ministeri kuitenkin totesi, että jos omaiset eivät toivo valtiollisia hautajaisia, asia on sillä käsitelty.

Valtiolliset menot vain harvoille

Suomessa on järjestetty vuoden 1990 jälkeen kahdeksat valtiolliset hautajaiset. Niillä on kunnioitettu presidentti Mauno Koiviston, politiikan vaikuttajien Ahti Karjalaisen, Johannes Virolaisen, Kalevi Sorsan ja Harri Holkerin, akateemikko Väinö Linnan sekä kahden kenraalin Väinö Valveen ja Adolf Ehrnroothin muistoa.

Vain presidentit saavat valtiolliset hautajaiset valtion varoista. Valtioneuvosto voi kuitenkin poikkeustapauksissa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi torstaina toimittajille eduskunnassa, ettei hallituksessa ollut puhuttu Nykäselle järjestettävistä valtiollisista hautajaisista lukuun ottamatta lyhyitä kahdenvälisiä keskusteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.