Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Ratsastuskoulun vanha tamma" on valmis Münchenin 800 metrille

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto pirstoi vuosi sitten ennätyksiään ja Suomen ennätyksiä Tokion olympialaisissa, mutta kaksien arvokisojen tämä kausi vesittyi jo ennen ulkoratakautta. Suolistoloinen pehmensi urheilijan, ja puolison vakava loukkaantuminen kesällä maantiepyöräilykilpailussa asetti asioita mittasuhteisiin.

Münchenin 800 metrin kilpailun alkuerien aattona Kuivisto puhkui varmuutta, vaikka kauden ensimmäisestä kilpailusta on alle kuukausi.

– Olen päässyt yllättävän hyvään kuntoon. Sen pitäisi riittää. On hyvä ja luottavainen fiilis, Kuivisto jutteli keskiviikkona Suomen joukkueen mediatilaisuudessa.

Kuivisto pyyhki jo hyvissä ajoin heinäkuun MM-kilpailut suunnitelmistaan, vaikka viime kauden suoritukset olivat taanneet paikan. EM-kilpailuissa hän pudotti 1 500 metriä valikoimastaan ja satsaa kahteen ratakierrokseen.

– Paluu onnistui hyvin, koska meillä oli malttia. Ei lähdetty hosumaan ja oikomaan. Olisin päässyt jonkinlaiseen kuntoon myös MM-kilpailuihin, mutta todennäköisesti se ei olisi kantanut tänne. Tavoitteena oli, että saisimme kammettua samaan kuntoon kuin viime kesänä.

Kuivisto leipoi Tokion 800 metrin välierässä Suomen ennätykseksi 1.59,41. Heinäkuun lopusta alkaen hän on porhaltanut matkan kolmesti. Ruotsissa syntyi aika 2.02,00. Kalevan kisoissa finaalipaikka ja Suomen mestaruus heltisivät helpommalla.

Vanhat pohjat ja kokemus kantavat Kuivistoa.

– Sillmanin Miia sanoi, että olen kuin ratsastuskoulun vanha tamma, joka ottaa laukan ilman käskyäkin, Kuivisto naurahti mainitessaan seitsenottelija Sillmanin hänelle kertoman vertauksen.

"Kasi on arvaamaton"

Kuivisto on tyytyväinen, kun Eveliina Määttänen on vaihtanut 400 metrin aidat sileään 800 metriin ja kirittää häntä. Määttäsen kauden nopein "kasi" on kulkenut aikaan 2.01,14, joten kauden kotimainen kärkitulos on tällä kertaa jonkun muun kuin Kuiviston. Ainakin toistaiseksi.

– Suhosen Ari sanoi, että 100 kertaa pitää juosta kasi, että oppii, Määttänen mainitsi.

Kuivisto allekirjoittaa valmentajansa Suhosen ajatuksen.

Kuivisto juoksi Kalevan kisoissa odotetusti myös 1 500 metrin Suomen mestariksi, mutta Määttänen urakoi myös 400 metrillä. Alkuerineen hänelle kertyi neljä juoksua kolmessa päivässä. Kuivistolle yksi vähemmän.

– Halusin juosta Kalevan kisoissa monta starttia, jotta tiedän, miltä tuntuu juosta monta starttia. Arvokilpailuissakin tulee monta starttia, välieräpaikan tavoitteekseen myöntävä Määttänen sanoi.

Joonas Rinne käy torstaina miesten 800 metrin alkuerän kimppuun.

– Kovaa pitää juosta, mutta kasi on arvaamaton. Millainen erä tulee. Hitaalla ei joka tapauksessa juosta välieriin, Rinne sanoi.