Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Halonen pinkoi Lehikoisen seuraksi 400 metrin aitojen EM-välieriin

Kristiina Halonen vastasi keskiviikkoaamun iloisesta suomalaisyllätyksestä yleisurheilun EM-kilpailuissa Münchenissä. Hän aitoi 400 metriä aikaan 56,70, hipoi ennätystään 56,68 ja eteni aikavertailun kautta torstain välieriin.

– Vähän yllätyin, että tämä riitti jatkoon, ennätysparannusta välieräpaikan vaatimukseksi arvellut urheilija sanoi.

– Mietin, että kotiin kasvamaan ja vuoden päästä uudestaan.

Sisäradan vaikealta paikalta lähtenyt Halonen oli kiinni suorassa jatkopaikassa vielä viimeisellä aidalla, mutta sitten vauhti loppui ja hän jäi erässään neljänneksi. Hän oli lopulta kolmen alkuerän yhteistuloksissa yhdeksäs.

– Ajattelin lähteä niin, että kaarteet on juostava lujaa. Minulla oli huono arpaonni, kun sain sisäradan. Ajattelin, ettei tällä ajalla pääse jatkoon.

Suomen ennätysnaisella Viivi Lehikoisella on jo suora paikka torstain välierään, joiden suomalaispanoksen Halonen tuplasi. Lehikoinen eteni Eugenen MM-kilpailuissa välieriin ja juoksi niissä SE-ajan 54,60. Halonen jäi MM-kilpailuissa alkueriin, mutta teki siellä ennätyksensä.

– En lähde nöyristelemään. Lähden ennätysjahtiin, mutta tulee todennäköisesti ykkös- tai kakkosrata. Suoraan välieriin päässeet arvotaan keskiradoille.

"Viikko oli vuodelepoa"

Tuomas Lehtonen jäi ajalla 52,75 eränsä viimeiseksi miesten 400 metrin aitojen alkuerissä.

– Juoksu tuntui ihan hyvältä, vaikka on vähän kipeä fiilis. Harmittaa, koska erä oli täydellinen ja rata hyvä. Takakaarteessa jäi pieni rako, mitä ei olisi pitänyt päästää, Lehtonen sanoi.

Hänen rytminsä vaikutti sekoavan ensimmäisen kerran toisella aidalla, mutta juoksu meni pilalle vasta loppusuoralla.

– Loppusuoralla ajattelin, että nyt ruvetaan hivuttamaan kiinni. Sitten ysiaita epäonnistui, kun ponnistus meni kaukaa. Vauhti putosi, ja kymppiaitakin meni huonosti. Harmittaa, kun oli pientä tunarointia aitojen kanssa. Maalissa ei tuntunut yhtään missään. Olisi ollut paukkuja enempään.

– Jos olisin juossut ennätyksen (50,53) pintaan, olisin ollut kolmen parhaan joukossa. Jatkopaikka oli otettavissa.

Lehtosen piti saapua Müncheniin jo lauantaina, mutta viime viikon pilannut koronavirus viivästytti matkustamista kahdella päivällä.

– Juoksin eilen (tiistaina) ensimmäistä kertaa sitten Kalevan kisojen. Viikko oli vuodelepoa, hän avasi.

– Pientä kröhää on. Jännitti, kun en viikkoon tehnyt yhtään mitään. Lentoja siirrettiin, etten tartuta ketään.

Metrejä kertyi liian vähän

Suomen moukarimiehet Henri Liipola, Tuomas Seppänen ja Aaron Kangas tekivät kauden teeman mukaan tasaista, mutta liian lyhyttä työtä EM-kilpailujen karsinnassa Münchenissä. Liipola heitti keskiviikkoaamuna pisimmällään 71,55, Seppänen 71,24 ja Kangas 71,08.

Miesten kauden parhaat heitot ovat kantaneet 75,32, 74,97 ja 75,03. Elokuun alun Kalevan kisoissa kolmikko heitti kultamitalimies Kankaan (72,80) johdolla 36 sentin sisälle. Münchenissä ero venyi 47 senttiin, mutta metriluku heikkeni yhdellä.

– Hidas rinki pudotti tasoa, Seppänen velmuili.

– Ei jäänyt paljon kerrottavaa, 36-vuotias arvokisakonkari vakavoitui.

Liipola karsiutui, kuten neljän vuoden takaisissa Berliinin EM-kilpailuissakin.

– Isoissa kisoissa tulee viiden vuoden taantuma tekniikkaan.

Yritystä riitti silti.

– Ensimmäisen heitin rennosti. Sitten lisäsin tehoja, mutta tehot eivät välittyneet moukariin. Taito ja teho eivät kohdanneet, viidensissä EM-kilpailuissaan heittänyt Seppänen sanoi.

– Arvelin, että pitää heittää 74 metriä plus miinus puoli metriä.

Arvio osui melko hyvin, kun finaalipaikkaan riitti 73,26. Paria lisämetriä olisi kaivattu.

– Ei jäänyt jossiteltavaa, Seppänen alleviivasi.

Kangas heitti ensimmäisessä ryhmässä, mutta hänelle ei heikon tuloksen takia jäänyt jännitettävää.

– Lämmittelyheitot olivat rentoja ja hyviä. Niin oli eka karsintaheittokin, mutta ehkä vähän varovainen tehoiltaan. Kaksi viimeistä olivat onnettomia. Tämä on herkkä laji, ja pitää osua kohdalleen. Aamukarsinta ei ole helpoin paikka. Samoja vaikeuksia on ollut koko kesän, etten saa tehoheittoa.

"Turhauttavaa"

MM-kilpailuissa Eugenessa Kangas heitti 69,69 ja jäi karsintaan. Seppänen heitti sentään 72,81, mutta hänkin jäi karsintaan.

Kankaan ennätys on parin vuoden takaa 79,05. Hän on heittäjänä nuori, 25-vuotias, mutta parin vuoden takaiset esitykset kasasivat odotuksia EM-kilpailuja isommillekin areenoille.

Mihin suuntaan homma menee kaiken kaikkiaan?

– Turhauttavaa, kun kisoissa menee näin. Uskoa löytyy. Treeneissä menee hyvin ja tulee samantapaisia heittoja kuin pari vuotta sitten. Ei näistä karsinnoista ole tullut vielä mörköä, Kangas sanoi.

– Eugenessakin viiden kärki oli 30–35-vuotiaita, joten ei tässä mikään kiire ole todellakaan. Kunhan vaan fiksusti treenaa, niin se heitto löytyy.

Ensimmäisessä karsintaryhmässä vain Puolan Wojciech Nowicki heitti karsintarajan 77,50, kun hänen lekansa lensi 78,78. Toisessa ryhmässä puolalainen suurmestari Pawel Fajdek heitti 79,76.

Vanninen teki EM-debyyttinsä

Suomen Saga Vanninen aloitti naisten EM-seitsenottelun juoksemalla 100 metrin aidat aikaan 13,74. Aikuisten arvokisadebytantti Vanninen jäi Münchenissä ennätyksestään 0,22 sekuntia ja oli koko lajin 12. nopein.

Vanninen, 19, kilpaili vajaat kaksi viikkoa sitten Kolumbiassa, jossa hän otti toisen peräkkäisen alle 20-vuotiaiden MM-kultansa. Vannisen ennätyssarja on viime vuodelta 6 271 pistettä.

Vannisen pika-aitaerässä nähtiin draamaa, kun suomalaisen vieressä juossut Emma Oosterwegel kaatui. Hollantilainen ylsi viime kuun MM-kisoissa seitsemänneksi.