Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kristian Pulli jäi 30 senttiä kauden parhaastaan, mutta vain neljä senttiä finaalipaikasta – kauttaaltaan pehmeä juoksu jätti Samuli Samuelssonin EM-alkueriin

Pituushyppääjä Kristian Pulli karsiutui miesten finaalista Münchenissä järjestettävissä EM-kilpailuissa. Hän kirjasi maanantaina viimeisellä yrityksellään tuloksen 770 ja oli karsinnan 14:s. Viimeinen jatkoon päässyt hyppäsi 774.

Tällä kaudella parhaimmillaan kahdeksan metriä hypännyt Pulli on kärsinyt nivusvaivasta. Oliko tämä maksimi, mitä tuolla nivusella sai irti?

– Ei itse asiassa. Tänään tuntui yllättävän hyvältä. Jäi aika paljon hampaankoloon. Tuntuu, että karsinta on aina nihkeää. Niin kuin monella muullakin. Se on senttipeliä. Miten saa osumaan hypyn, Pulli jutteli.

– Nyt kävi huono tuuri. Toisessa hypyssä tuli kova vastatuuli. Melkein kolme metriä sekunnissa. Se olisi ollut hyvä hyppynä. Jos vain olisin päässyt pieneen myötäiseen, hän ruoti 761 kantanutta toista siivua.

Ensimmäinen yritys meni varpaanmitan yliastutuksi.

– Nämä on näitä jossitteluja. Olisin halunnut hypätä finaalin ja tuntui jaloissa, että olisin voinut parantaa vielä näistä.

Tuuli pyöri stadionilla, mutta ensimmäisen yliastutun ja toisen hypyn vastatuulen jälkeen Pullin piti ottaa varmasti viimeisellään.

– Kun saa hyppyjä alle, alkaa parantaa.

Karsiutumisen pettymys painoi, mutta Pulli ei pitänyt Müncheniä hukkareissuna.

– Tuntui, että olisin voinut taistella kovista sijoituksista.

Hyppääjän mukaan omaa päätä olisi tarvittu enemmän. Etenkin kolmannella yrityksellä, kun henki oli tulos tai ulos.

– Olisi pitänyt kiristää ruuvia viimeiseen ja vetää loppuun asti. Otin merkkiä reilusti taaksepäin, ettei varmasti mene yli ja tuli pitkä viimeinen askel. Tuli pieni myötätuuli. Askel venyi sen verran, että lähti vastaponnistuksella. Eli merkkiä riskillä eteenpäin. Olisi voinut tulla yliastuttu tai vaadittava tulos.

"Kolmas kerta toden sanoo"

Pulli karsiutui myös edellisissä EM-kilpailuissa Berliinissä 2018. Tuolloinkin hän saapui maahan vaivaisena ja jäi senttejä finaalipaikasta.

– Ehkä nyt mentiin vähän eteenpäin, mutta ei tästä vieläkään jää paras maku suuhun. Sama sijoitus suurin piirtein.

Et siis toivo kolmansia arvokisoja tänne ihan äkkiä?

– Kolmas kerta toden sanoo, Pulli virnisti.

Syyskuun alussa olisi Helsingissä Ruotsi–Suomi-maaottelu, mutta Pulli asetteli sanansa varovasti.

– Katsotaan tilannetta, ja miltä jalka näyttää. Sen jälkeen teen suunnitelman.

"Aika pehmeää juoksua kauttaaltaan"

Samuli Samuelssonin maanantaina aamupäivällä juoksema 10,39 ei riittänyt EM-kilpailujen miesten 100 metrin välieriin. Hän oli eränsä neljäs, eikä pärjännyt aikavertailussaan riittävän hyvin. Aikavertailun kautta jatkoon olisi päässyt ajalla 10,33.

– Vire oli hyvä, mutta en saanut yhteen juoksuun sitä, mitä odotin. Harmittaa totta kai. Jatkopaikka oli otettavissa, pettynyt juoksija tuumi.

Samuelsson juoksi heinäkuussa Suomen ennätyksen 10,16 ja piti SM-kultavauhtia reilu viikko sitten Kalevan kisoissa Joensuussa. Siellä hän juoksi kovassa myötätuulessa 10,24. Münchenin nollatuulessa askel ei kulkenut odotettuun tahtiin.

– Aika pehmeää juoksua kauttaaltaan. Ei ollut mitään yhtä osa-aluetta, mikä meni pieleen.

Sveitsin Pascal Mancini oli Samuelssonin erän nopein ajalla 10,24. Kolmanneksi pinkoneen Belgian Kobe Vleminckx'n 10,34 riitti välieriin.

Arvokilpailujen suola oli poissa

Samuelsson juoksi toisessa erässä ja jäi odottelemaan kolmatta, ennen kuin hän saapui kirjoittavien tiedotusvälineiden tentattavaksi.

– Olin aika varma, että tuolla ajalla ei päästä. 10,3:n alaosia on yleensä ollut, millä pääsee.

Münchenissä juostiin vain kolme alkuerää. Rankingin kautta nopeimmille oli jo varmat välieräpaikat, joten osa aloittaa urakkansa vasta tiistaina.

– En pidä tästä säännöstä, eikä varmaan kukaan muukaan, joka alkueriä juoksee. Toivon, että kaikki olisivat samalla viivalla. Se on arvokilpailujen suola, että kaikki ovat samalla viivalla alkuerissä, Samuelsson paalutti.

Piikkityönnöt kiersivät Mäkitörmän ja Rouvalin

Suomen Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali eivät selvittäneet naisten kuulantyönnön karsintaa Münchenissä käytävissä EM-kilpailuissa. Mäkitörmä tuuppasi maanantaina kolmannellaan 16,94 ja Rouvali 17,07.

Karsintaraja oli hurja 18,60, mutta lopulta finaaliin riitti tulos 17,33.

– Ajattelin, että lähemmäs 18 metriä pitäisi työntää. Yllätti, että noin vähällä pääsi, Rouvali tuumi.

Rouvalin ennätys on tältä kaudelta 17,51 ja Mäkitörmän 17,53, joten lähtökohdat karsintaan olivat selvät. Naisten olisi pitänyt olla ennätyskunnossa, vaikka lopulta vähempikin olisi riittänyt.

– Olisin halunnut työntää täällä kauden parhaat työnnöt. Työnsin 17 metriä viimeksi puolitoista kuukautta sitten, joten voi olla tyytyväinenkin, Rouvali sanoi.

Mäkitörmä karsiutui myös edellisissä EM-kilpailuissa Berliinissä neljä vuotta sitten.

– Alle 17 metrin tulos ei lämmitä. Olen tainnut jäädä tällä kaudella kahdessa kisassa alle 17 metrin. Ensimmäinen työntö oli ihan hyvä, mutta en pysynyt ringissä. Jos olisi onnistunut teknisesti, niin olisi ollut tosi hyviä. Oli tehoja, mutta ei osunut kohdalleen.

"Tiesin kyllä tilanteeni"

Reilu viikko sitten Kalevan kisoissa kaksikko pommitti tasaisesti 16 ja 17 metrin väliä, kunnes Rouvali nousi viimeisellään 16,91 kärkeen ja ärsytti Mäkitörmän 17,51 metrin piikkityöntöön ja Suomen mestariksi. Nyt he työnsivät eri ryhmissä, vierekkäisillä suorituspaikoilla.

Olisiko se auttanut, että olisitte olleet samassa ryhmässä ja kirittäneet toisianne jälleen parempiin tuloksiin?

– Olin ryhmäni viimeinen työntäjä, joten tiesin kyllä tilanteeni, Mäkitörmä kuittasi.

– Harmittaa.

Rouvali oli kaksikosta selvästi hyväntuulisempi.

– Ensimmäinen lipsahti. Oli varmaan liikaa intoa, arvokisojen ensikertalainen jutteli.

– Toinen oli mitäänsanomaton 16,5 metriä. Vikaan laitoin kaiken ja sain ihan hyvän työnnön. Se oli jo viides kerta, kun työnsin yli 17 metriä tänä kesänä. En voi olla pettynyt.

Salla Sipponen jäi 56 metriin EM-kisojen kiekkokarsinnassa

Suomen Salla Sipponen karahti naisten kiekonheiton karsintaan yleisurheilun EM-kilpailuissa. Münchenin maanantai-illassa hänen ensimmäinen heitto meni pipariksi, toinen kantoi 53,29 ja kolmas 56,47. Hän oli karsintaryhmänsä kymmenes. Loppukilpailuun pääsee 12 urheilijaa, mutta toinen ryhmä aloitti vasta Sipposen jälkeen.

– En tiedä. Oli tosi hyvät lämmittelyheitot ja tuli olo, että tämä on minun päiväni. Kisassa käsijarru oli päällä, Sipponen tuumi.

Hän oli varma kunnostaan ja sai vinkkejä kesken kilpailun valmentajaltaan.

– Sain teknisiä vinkkejä. Finaalipaikka oli iso tavoite, suurimmat kyyneleet ennen kirjottavan median aluetta vuodattanut Sipponen sanoi.

Münchenin karsinnan tulos oli linjassa kuukauden takaisen MM-karsinnan tuloksen kanssa. Eugenessa limppu lensi 57,16, eikä finaalipaikkaa tullut.

"Olihan se paska sekin"

Sipponen ei osannut sanoa mitään ensimmäisestä heitostaan, joka vaikutti menevän yliyrittämiseksi. Toinen oli ponneton, mutta kolmannessa vaikutti olevan aineksia.

– Olihan se paska sekin, Sipponen puhisi.

Hänen ennätyksensä tältä kaudelta on 60,58. Hänen olisi pitänyt päästä lähelle sitä, jotta finaalipaikka olisi herunut. Nyt piikki jäi puuttumaan.

– Olen heittänyt 56-metrisiä vuosia. Moni muukin oli kusessa, Sipponen viittasi kilpasiskojen odotettua heikompiin tuloksiin.

Ensimmäisestä ryhmästä vain Kroatian Sandra Perkovic ja Saksan Claudine Vita saavuttivat karsintarajan 63,50.

Simo Lipsanen roiski kolmesti epärytmissä ja karsiutui

Kolmiloikan Suomen ennätysmies Simo Lipsanen karsiutui EM-kilpailujen finaalista. Hän jäi maanantain myöhäisillan karsinnassa 17:nneksi ja mittautti parhaallaan tuloksen 15,93.

– Meni pikkuisen roiskimiseksi. Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa tällä kaudella täyttä 18 askeleen vauhtia. Ei lähtenyt rytmittymään. Meni läpi, enkä päässyt kunnolla suorituksen päälle, Lipsanen sanoi.

Hän aloitti karsinnan 15,79 metrin suorituksella ja lipsautti toisen yliastutuksi. Kolmannella riitti yritystä, mutta finaaliin vievää rytmiä ei löytynyt. Viimeinen finaalipaikka meni tuloksella 16,07, joten vaatimustaso oli paljon lähempänä kuin karsintaraja 16,95.

– Vähän samanlainen kaava oli jokaisessa ja yritin hypätä sitten riskillä.

Lipsanen on loikkinut tänä vuonna 16,71. Hänen SE-tulos on viiden vuoden takaa 17,14.

Vastaako homma enää odotuksia millään lailla?

– Nyt hallikausi oli yksi uran parhaimmista, mutta ei ole natsannut sillä tavalla, että ennätys olisi päivittynyt uusille lukemille. Pitää olla kärsivällinen. Uskon, että pystyn vielä parantamaan ennätystä, syyskuussa 27 vuotta täyttävä Lipsanen sanoi.

Loikkaaja ei myönnä, että harjoittelussa pitäisi muuttaa jotain.

– Pitää pysyä terveenä. Sitten tulee tulostakin, Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa metsätieteitä opiskeleva Lipsanen sanoi.

Richardsson juoksi naisten EM-kympillä yhdeksänneksi

Suomen Camilla Richardsson sijoittui yleisurheilun naisten 10 000 metrin juoksussa yhdeksänneksi. Hänen aikansa oli oma ennätys 32.19,27.

Kilpailun Münchenin olympiastadionilla voitti ennen loppua hyvissä ajoin muista juoksijoista eroon nykäissyt Turkin Yasemin Can ajalla 30.32,57.

Suomen Richardssonilla on EM-kilpailuissa ratakympin ohella ohjelmassaan vielä 5 000 metriä.