Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Alex Naumi on elämänsä parhaassa kunnossa ja väläyttelee jopa nelinpelin EM-mitalimahdollisuutta

Pöytätennispelaaja Alex Naumi kertoo olevansa uransa parhaassa kunnossa ennen elokuun puolivälissä Saksan Münchenissä käytäviä EM-kilpailuja. Hän on panostanut viime viikot tiukkaan harjoitteluun ensin Ruotsissa ja sitten Unkarissa.

Budapestissä Naumi harjoitteli Suomen pöytätenniksen ykkösmies Benedek Olahin kanssa.

– Lähinnä treenasimme kovaa, kun kisoihin oli vielä aikaa. Sitten tehdään hienosäätö. Mitä lähemmäksi kisat tulevat, keskitytään syöttöön ja syötönpalautukseen, Naumi avasi puhelimitse.

Maajoukkuevalmentaja Mattias Bergkvist valvoi Olahin ja Naumin touhuja Budapestissä, jossa harjoittelivat myös Unkarin, Kreikan ja Espanjan maajoukkueet.

Olah oli Naumille opas kaupungilla ja harjoitussalilla.

– "Pena" asuu ja harjoittelee Budapestissä. Hän on auttanut minua paljon vuosien varrella, 21-vuotias Naumi kiittelee Rion olympiakävijän panosta.

Haastatteluhetkellä Naumi oli asuinpaikkakunnallaan Ruotsin Eslövissä, josta hän matkustaa perjantaina Kööpenhaminan kautta Müncheniin. Kaupungista vain lentoasema on hänelle tuttu. Kisatavoitteetkin tarkentuvat. Lohkopelit ja karsinnat muodostavat vaikeasti läpi kuljettavan viidakon.

– Tähtään kaksinpelissä pääkaavioon. Nelinpelissä on mahdollisuudet päästä tosi pitkälle. Meillä on jopa mitalimahdollisuudet, jos pelaamme hyvin.

Hän osallistuu nelinpeliin Olahin parina ja sekanelinpeliin Anna Kirichenkon parina.

– Olen pelannut Annan kanssa muun muassa EM- ja MM-kilpailuissa.

Toimeentulo verottaa harjoitusaikaa

Naumi voitti keväällä uransa ensimmäisen kaksinpelin Suomen mestaruuden, mutta Ruotsin sarjapeleistä Eslövin joukkueessa jäi hampaankoloon.

– Hävisimme mestaruuden Halmstadille, joten ensi kauden tavoitteena on voittaa.

Sarjapeleihin liittyy yksi Naumin, ja monen muunkin pöytätennispelaajan, suurimmista ongelmista. Pelaaminen takaa toimeentulon, jonka hankkimisella on kääntöpuolensa.

– Sarjapelien myötä tulee paljon matkustamista, joten harjoituspäiviä jää väliin. Tulevalla kaudella aion vähentää sarjapelejä, että ehtisin harjoitella enemmän ja ehtisin kansainvälisiin peleihin.

Naumi on lukion jälkeen keskittynyt pöytätennikseen, joten asioita on mietittävä tarkkaan.

– Pöytätenniksessä vain harva pelaaja pystyy kiertämään kansainvälisiä turnauksia niin, että palkintorahat kattaisivat edes matkustus- ja hotellikulut, Naumi avasi ja kiittelee kansainvälisiin kilpailuihin osallistumisen mahdollistavia yhteistyökumppaneitaan.

Loikkia parketilta ja hyppyrinnokalta

Valintoja on riittänyt lapsesta asti. Koski Tl:ssä varttunut Naumi ehti harrastaa vakavasti erityisesti lentopalloa, kunnes pöytätennis valikoitui ykköslajiksi.

– Aloitin lentopallon jo ennen pöytätennistä ja pelasin sitä 14-vuotiaaksi saakka. Pöytätennistä aloin pelata kaverini kanssa toisella luokalla. Lentopallossa pääsin Varsinais-Suomen alueleirillekin.

– Olen saanut pallotuntumaa pienestä asti ja kikkaillut pallolla. Lisäksi lentopallosta sai ponnistusvoimaa ja muutenkin liikuttiin jaloilla.

Lajikirjo oli palloilupainotteinen, kun harrastuksiin kuuluivat myös futsal ja salibandy. Hän ehti harrastaa mäkihyppyäkin, mutta into laantui kaatumisen ja nilkan taittumisen jälkeen.

– Käytin vanhan liiton suksia. Kaatumisen jälkeen sain uudet, mutta lopetin silti pian, pisimmillään 12,5 metrin siivun leiskauttanut Naumi avasi.

Nyt loikka olisi otettava kansainvälisillä pöytätennisareenoilla. Olympialaiset kiinnostavat erityisesti.

– Ne ovat yksi uran isoimmista tavoitteista. On se tavoite sitten Pariisissa tai Los Angelesissa.

Mahdollisuuksiaan hän arvioi varovaisesti.

– Karsintasysteemi on muuttunut joka vuosi, joten on vaikea sanoa, kuinka vaikea olisi päästä Pariisiin. Se on unelma, jonka täyttäminen vaatii koko ajan kovaa työtä.