Päälläseisonta vauhdittaa Salia uinnissa ja juoksussa – triathlonisti palasi Etelä-Euroopasta Suomeen uran viimeiseen ponnistukseen

Triathlonisti Kaisa Sali treenaa parin ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen taas Helsingissä. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT

Päälläseisonta sujuu jo, ja triathlonin ammattilaisen Kaisa Salin seuraava päämäärä on käsilläseisonnan oppiminen.

Välitavoitteet kuulostavat äkkiseltään erikoisilta, kun urheilijan tähtäimessä on yhdeksän tuntia kestävä urheilusuoritus, joka yhdistää uintia, pyöräilyä ja juoksua. Keskivartalon lihashallinnan parantaminen on kuitenkin Salin mielestä tie parempaan uimiseen ja juoksuun.

– Peruskestävyysominaisuuteni eivät enää tämän elämän aikana kehity. Nyt haluan suoritukseen taloudellisuutta. Uinti- ja juoksutekniikan parantaminen tekniikkaharjoittelun ja lihaskuntoharjoittelun avulla voisi tuoda lisänapsun, Sali kertoi STT:lle.

Hän treenaa parin ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen taas Suomessa, sillä tukikohta vaihtui Italian ja Espanjan lämmöstä Helsinkiin.

Jalkavamma toi kotiin

Sali, 37, myöntää, että talvinen Helsinki on tuntunut välillä hurjalta, sillä juokseminen on siirtynyt matolle ja pyöräily ergometriin. Silti ratkaisu Suomeen palaamisesta tuntuu oikealta.

– Minulla oli aika paha jalkavamma syksyllä. Suomessa näen fysioterapeutteja enemmän, ja voin katsoa heidän kanssaan voima- ja jumppaliikkeitä, Sali kertoi.

Vasemman säären rasitusvamma himmensi viime lokakuussa jo Havaijin Ironmanissa kilpailemista, ja Sali oli tuolloin seitsemäs.

– Se olisi voinut olla urani viimeinen kilpailu, ja olin valmis riskeeraamaan sen takia paljonkin.

Havaijin jälkeen Sali oli juoksematta kaksi ja puoli kuukautta. Hän ehti jopa tottua elämään ilman kovaa harjoittelua, mutta mieli palaa vielä uran viimeiseen kilpailuun.

– Lopettaminen tuntui ihan hyvältäkin. Halusin kuitenkin jatkaa, koska tunnen, että pystyn Havaijilla parempaan, Sali sanoi.

Vastuu nostaa itseluottamusta

Toinen syy Suomeen paluuseen oli, että Sali lopetti kahden vuoden yhteistyönsä amerikkalaisen valmentajan Siri Lindleyn kanssa ja otti itse vastuuta harjoittelustaan. Tukena ovat muun muassa entinen valmentaja Paul Sjöholm ja uintitekniikkaan paneutuva Riku Rimpelä.

– Haluan yhdistää Sirin ja Paulin valmennuslinjaa. Sirin kanssa tein lyhyttä ja kovaa harjoittelua, Paul korosti taloudellisuutta ja tekniikkaa. Sirin intensiivisessä valmennuksessa kehityin, mutta jos olisin vielä jatkanut sitä, suorituskyky olisi pudonnut.

– Valmennusvastuu tuottaa lisää töitä, mutta se tuo myös itseluottamusta. Pyrin tietämään tasan tarkkaan, miksi teen jotakin harjoitusta, Sali kertoi.

Hän ei syytä Lindleyä jalkavammastaan, päinvastoin. Silti vastuu omasta harjoittelusta opettaa kuuntelemaan kehon merkkejä aiempaa tarkemmin.

– Jos harjoitusohjelmat tulisivat jenkeistä, niitä tulisi noudatettua, vaikka vähän sattuisikin. Nyt tuntuu turvallisemmalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.