Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Neuville nopein Harjulla, Rovanperä taipui neljänneksi – seurasimme MM-rallin avausta hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Jyväskylän MM-rallin avauspäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Tuoreimmat päivitykset näet päivittämällä sivun.

21.27 Näin on Jyväskylän MM-ralli saatu käyntiin. Autot ja kuljettajat ovat vetäytyneet huoltoparkkiin odottamaan huomista, jolloin kilvanajo todella alkaa. Perjantaina ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta, joista ensimmäisenä ajettava Laukaa 1 alkaa kello kahdeksan aamulla.

Päätämme seurannan tältä päivältä. Huomenna jatketaan!

21.20 Neuville kertoo Ylen haastattelussa odottavansa huomisen olevan vaikea päivä.

– Näen että Toyotan haastaminen tulee olemaan hyvin vaikeaa. Pyrin ajamaan niin kovaa kuin pystyn ja tunnustelemaan fiilistä. Näemme sitten mihin se riittää.

21.00 Näin on saatu kaikki pääluokan autot Harjun läpi. Tänään ei muita pätkiä ajeta, mutta huomenna autot starttaavat pitkään päivään heti aamulla kahdeksan aikaan. Neuville siis Harjun, Tänak toinen, Katsuta kolmas ja Rovanperä neljäs.

20.58 Rovanperä jää Neuvillesta 2,7 sekuntia. Tuloksena erikoiskokeen neljänneksi nopein aika.

– Totta kai paineita ja odotuksia on, mutta minä itse asetan ne itselleni. Kaikille rallifaneille hyvää viikonloppua, toivottavasti ajetaan hyvä kisa, Rovanperä toteaa maalissa.

20.54 Ja sitten Kalle Rovanperä viimeisenä kuninkuusluokasta matkaan!

20.53 Evans jää Tänakin ajasta yli 2 sekuntia mutta sen jälkeen Thierry Neuville painaa 1,2 sekunnin erolla pohjat.

20.47 Heti perään Ott Tänäk Katsutan ajan alle ja peräti 1,4 sekunnilla. Samaan aikaan Elfyn Evans matkaan. Tänak toteaa kuitenkin maalihaastattelussa, ettei vauhti tule viikonloppuna riittämään Toyotan autoja vastaan.

– Muutos ei tapahtu yhdessä yössä. Meidän on vain hyväksyttävä se ja mentävä eteenpäin.

20.44 Nyt joutuu Huttusen aika väistymään tuloslistan kärjestä. Katsuta lyö pohjat 0,6 erolla Huttuseen. Japanilainen valittaa maalissa, ettei auton hybridiyksikkö toimi.

20.41 Eivätkä onnistu Gus Greensmith tai Craig Breenkaan lyömään Huttusta. Tähän ralliin Fordilta paikan itselleen lunastanut Huttunen siis kaikkia tallin tehdaskuskeja nopeampi! Nyt reitillä Toyotan Takamoto Katsuta.

20.35 Lappikaan ei mahda Huttusen asettamalle pohja-ajalle mitään. Kolmas kuski, joka jää 0,6 sekuntia.

– Kuhan ajaa läpi tän ja huomenna ruetaan vetää, Lappi toteaa Harjun erikoiskokeesta.

20.32 Myös Loubet jää Huttusen pohja-ajasta 0,6 sekuntia. Ensimmäinen Toyota ampaisee samalla Harjulle. Ratin takana Esapekka Lappi.

20.30 Myös Solberg jää Huttusesta niukasti 0,6 sekuntia. Fordin Pierre-Louis Loubet samalla matkaan.

20.26 Huttusen jälkeen startannut Adrien Fourmaux maaliin. Fourmaux jää tallitoveristaan 1,8 sekuntia. Hyundain Oliver Solberg seuraavaksi matkaan.

20.23 Ja näin tähän kilpailuun Fordin Rally1-auton allensa saanut Huttunen maalissa. Mies kertoo maalihaastattelussa olevansa onnellinen pätkän jälkeen.

– En ainakaan osunut mihinkään, se on positiivista.

20.20 Ja sitten pääluokka matkaan! Jari Huttunen syöksyy Fordin kilpurissaan Harjulle.

20.18 Emil Lindholm ja hänen kartanlukijansa Reeta Hämäläinen matkalla. Hämäläinen on toinen kahdesta Jyväskylän rallissa kisaavista naiskarttureista.

20.15 Nyt matkaan Teemu Suninen Hyundain Rally2-autossa. Sunisen jälkeen vuorossa vielä Emil Lindholm, jonka jälkeen pääluokka on irti.

20.13 Asunmaa kehuu maalissa Harjun uutta reittiä. Hän toteaa reitillä olevan myös haastavia paikkoja. Voidaanko tänään nähdä jopa joitain vahinkoja?

20.02 Pian Harjulle lähtee Rally2-luokan auto puikossaan Teemu Asunmaa. Tämän jälkeen välissä on vielä kolme autoa, ennen kuin Jari Huttunen ensimmäisessä Rally1-autossa hyökkää Harjulle.

19.38 Harjun ajojärjestys tosiaan poikkeaa muista erikoiskokeista, joissa mestaruussarjan autot starttaavat ensimmäisinä. Harjulla reitille lähetetään kuitenkin ensin alempien luokkien autoja, ennen kuin ensimmäinen Rally1-auto on irti hieman kello 20:n jälkeen.

19.35 Hetki sitten maaliin saatiin Peugeot 208 autolla Rally4-luokassa ajava Justus Räikkönen. 17-vuotias Räikkönen on tiettävästi Jyväskylän MM-rallin historian nuorin osallistuja.

19.08 Jyväskylän MM-ralli on nyt alkanut! Raimo Kaisanlahti ja Kristian Temonen Fordin Fiesta Rally4 -autossa ovat syöksyneet liikkeelle.

18.40 Pian käynnistyvän erikoiskokeen reitti on kokenut muutoksia viime vuodesta. Tällä kertaa ajoreitti halkaisee Harjun keskeltä, eivätkä autot käy heittämässä lenkkiä Sepänkadulla ja Gradian Harjun kampuksen parkkipaikalla. Maali ei myöskään sijaitse Mäki-Matin puolella Harjua, vaan autot ajavat Pitkäkadun ja siitä haarautuvan kevyen liikenteen väylän kautta takaisin kohti Yliopistonkatua. Maali sijaitsee Yliopistonkadulla Normaalikoulun kulmalla.

Tänään herkkua on tarjolla kaksinverroin, sillä jokainen auto kiertää kilpailureitin kahdesti. Huomenna Harju kierretään sen sijaan kertaalleen.

18.30 Yleisöä Harjulle alkoi valumaan jo ennen kello kuutta illalla runsain määrin, ja sisäänkäynneille kertyi jonoa.

18.25 Tämän illan lähtölistan pääset katsomaan alla olevasta linkistä. Huomaa, että lähtöajat ovat huoltoparkissa sijaitsevasta lähtöpisteestä. Itse erikoiskoe käynnistyy aikataulun mukaan kello 19.08.

18.20 Vuoden 2022 Jyväskylän MM-ralli pärähtää käyntiin kello 19.08 Harjun yleisöerikoiskokeella, joka on torstain ainoa erikoiskoe. Kaikkiaan kilpailussa ajetaan tällä kertaa 22 erikoiskoetta. Seuraamme rallia tiiviisti hetki hetkeltä koko kilpailun ajan, tervetuloa mukaan!