Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lahden Ahkeran kestävyysjuoksija Ilona Mononen varautui Kolumbiassa pussipuurolla ja pähkinöillä

Kovasta kotimaisesta kilpailusta nauttiva Juho Alasaari tavoittelee jälleen kirkkainta mitalia seiväshypyssä.

Suomen alle 20-vuotiaat yleisurheilijalupaukset kisaavat MM-mitaleista toisena vuonna peräkkäin kaukana kotimaasta. Viime vuonna Suomen joukkue ylsi kelpo menestykseen Kenian Nairobissa, ja tänä vuonna sama pyritään toistamaan Kolumbian miljoonakaupunki Calissa.

Nairobissa kaksi MM-pistesijaa keränneen kestävyysjuoksija Ilona Monosen mukaan Cali on kisapaikoista vähemmän eksoottinen – ja todennäköisesti myös hieman Nairobia turvallisempi.

– Nairobissa ei ollut mitään asiaa lähteä hotellin aidatulta alueelta pois. Tämä vaikuttaa vähän turvallisemmalta paikalta, mutta hirveän kauas emme ole hotellilta vielä päässeet. En osaa sanoa, mitä tuolla vähän kauempana mahtaa olla, Mononen, 18, kertoi viikonloppuna puhelimitse.

Monosen mukaan Suomen urheilijoita on ohjeistettu syömään Kolumbiassa vain tuttuja ruokia. Kisahotelli tarjoaa urheilijoille aamupalan, lounaan ja päivällisen.

– Lääkäriltä olemme saaneet ohjeita, ettei ehkä kannata ihan uhkarohkeita (ruokia) syödä. Pakkasin matkalaukkuun myös tuttuja ruokia Suomesta.

– Mukana on pussipuuroa, erilaisia patukoita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, semmoisia tuttuja juttuja. Vähän proteiinijuomia, ja on tonnikalaakin, Mononen kertoo.

Ennätyksiä ja EM-paikka

Lahden Ahkeraa edustava Mononen voitti viime vuonna Tallinnassa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 3 000 metrillä. MM-Nairobissa hän oli samalla matkalla viides ja 1 500 metrillä kahdeksas.

Tällä kaudella Mononen on lohkaissut 3 000 metrin ennätyksestään yli 13 sekuntia pois, kun kesäkuinen ennätysjuoksu kulki Kuortaneella lukemiin 9.02,00. Münchenin EM-yleisurheilun 5 000 metrille Mononen läpäisi rankingin Camilla Richardssonin ohella.

– Tämä vuosi on mennyt todella hyvin, olen pysynyt terveenä eikä ole tullut yhtään sairauspäivää, Mononen sanoo.

Mikko Rajaniemen valmennettava juoksee Calissa varmuudella 3 000 metrin finaalin kisojen avauspäivänä maanantaina. Toinen matka on joko 1 500 metriä tai 5 000 metriä, joiden loppukilpailut osuvat lähes päällekkäin kisojen päätöspäivänä lauantaina.

Pienen haasteen suomalaisen palautumiselle tuo korkea ilmanala, sillä Cali sijaitsee noin tuhat metriä merenpinnan yläpuolella.

Tulevaisuudessa Mononen uskoo keskittyvänsä 5 000 metrille, sillä 3 000 metrin sileä ei kuulu aikuisten arvokisaohjelmistoon.

– Ainakin tänä vuonna olemme panostaneet vitoselle, mutta en halua sulkea tonnivitostakaan pois. Veikkaan, että ominaisuuteni kallistuvat hieman enemmän kuitenkin pidemmille matkoille.

Mononen on alle 20-vuotiaiden MM-kisojen 3 000 metrin ja 5 000 metrin ennakkotilastoissa kuudentena. Suomalainen on kolmosella Euroopan kärkinimi ja vitosella Euroopan kakkosjuoksija.

– Kyllähän viime vuoden kisat jättivät hieman nälkäiseksi, tänäkin vuonna olen ennakkoasetelmissa pistesijoilla. Se on mielestäni aika hyvä paikka lähteä kisaamaan, kun kolmosellakaan ei ole periaatteessa mitään menetettävää. Haluaisin parantaa viime vuoden juoksuista ja olla mitalitaistelussa mukana.

"Voitosta taistellaan, oli kisa kuin kisa"

Viimevuotisista MM-kultamitalisteista seitsenottelija Saga Vanninen on jälleen mukana ja suuri suosikki ottelumestariksi. Ratakierroksen aituri Heidi Salminen ei sen sijaan puolusta MM-kultaansa sairastumisen takia.

Seiväshyppääjä Juho Alasaari nappasi Nairobissa seipään MM-hopeaa ja on tämänkin vuoden MM-tilastossa toisena. Laihialainen on kohentanut ennätyksensä tänä vuonna 553:een, tilaston kärkinimi on 17 senttiä korkeammalle ponnistanut Ranskan Anthony Ammirati.

– Voitosta taistellaan, oli kisa kuin kisa, Laihian Lujaa edustava Alasaari tiivistää ennakko-odotukset.

Syyskuussa 19 vuotta täyttävän pohjanmaalaisen alkukesä oli haastava, mutta hyppyvire on löytynyt hiljalleen.

– Kevät sujui pienten takareisivaivojen kanssa. Alkukausi oli vaisua, mutta meininki on lämmennyt vähän kesää myöten. Aika tasaisesti olen viittä ja puolta ylittänyt, mutta ehkä vielä semmoinen piikkihyppy puuttuu.

Seiväskarsinta kisataan paikallista aikaa tiistaiaamuna ja loppukilpailu torstai-iltapäivällä.

"Täällä on ollut suhteellisen normaalia tähän asti"

Miesten seiväs on Suomessa kärkitaistelun osalta yksi tasaisimmista yleisurheilulajeista. Alasaarta muutamaa vuotta vanhemmasta kolmikosta Urho Kujanpää on taivuttanut ulkoradoilla tänä kesänä 560, Mikko Paavola 555 ja Tommi Holttinen 550.

Alasaari jäi Münchenin EM-rankingissa äärimmäisen niukasti kisapaikan ulkopuolelle. Paavola, Kujanpää ja Holttinen ylittivät EM-riman pienellä erolla nuorukaiseen, mutta Paavola joutuu jättämään kisan väliin loukkaantumisen takia.

– Alkukesän lähtökohtien takia ei ollut mitään mielettömiä odotuksia EM-kisojen suhteen, mutta harmittaahan se sillä lailla, ettei pääse isompiin karkeloihin, Alasaari sanoo ja kiittelee kilpakumppaneitaan kovasta kirityksestä.

– Muuten olemme kavereita ja huumorimielellä, mutta kisoissa haluamme näyttää toisillemme. Silloin ollaan vähän totisempina. Meillä on hyvää ja kovaa kamppailua, ja puskemme kyllä toisiamme eteenpäin.

Alasaari jakaa Monosen näkemyksen, kun puhe kääntyy MM-kisapaikkojen eksoottisuuteen.

– Nairobissa oli ympäristössä vielä sen verran erilaisia kasveja, lintuja ja sun muita. Täällä on ollut suhteellisen normaalia tähän asti.