Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Marko Saloranta hälytettiin Anna Signeulin tilalle – pidempikin pesti kiinnostaa

Naisten jalkapallomaajoukkueen ympärillä on kuohunut. EM-lopputurnaus Englannissa sujui pelillisesti alakanttiin, mutta vielä isompaa huomiota keräsi valmennus. Päävalmentaja Anna Signeulin metodit nostivat kohua, ja kokeneen ruotsalaisluotsin kujanjuoksu loppui pestin päättymiseen ennen aikojaan.

Signeul ei näin ollen päätä sitä, mitä aloitti, eli MM-karsintoja. Ne huipentuvat lohkovaiheen osalta syyskuun alussa, kun Helmarit kohtaavat vieraissa Irlannin ja sitten Tampereella Ruotsin. Saumoja MM-jatkokarsintaan on yhä, ja niitä pyrkii käyttämään Signeulin korvaajaksi hälytetty Marko Saloranta.

Salorannalla on mittavasti kokemusta ja menestystäkin nuorisomaajoukkueista, mutta ei A-maajoukkueenkaan pesti ole 50-vuotiaalle Salorannalle uusi. Hän toimi päävalmentajana kuudessa ottelussa Andree Jeglertzin jälkeen ja Signeulia ennen. Soitto pestin täyttäjäksi, ainakin loppuvuoden ajaksi, oli silti hienoinen yllätys. Vaikka Salorantakin oli tietysti nähnyt otsikot Signeulista.

– Vähän yllättynyt olin, en ollut miettinyt asiaa. Mutta tämä on iso kunnia, Saloranta sanoo.

Pätkäpestin jälkeistä aikaa hän ei ole pohtinut. Mutta totta kai pitkäjänteisempikin työ Helmareiden eteen kiinnostaa.

– Maajoukkuevalmentaminen on kunnia-asia, tämä nykyinen pätkäpestikin. Vuoden loppuun asti lyödään kaikki peliin, ja katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Totta kai maajoukkuevalmentaminen kiinnostaa aina. Mutta en ole asiaa siihen (uuden vakivalmentajan valintaan) asti miettinyt.

Kunnas aisapariksi - ja pelaajistoonkin ehkä uutta

Lähitulevaisuus tuo nuo karsintapelit, jotka koittavat ehkä turhankin kiireellä. Elokuun aikana riittää työtä, mutta apua on jo hankittu: HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas tulee valmennustiimiin mukaan.

– Jonnen kanssa puhutaan samaa kieltä, luotan täysin hänen osaamiseensa. Ja hän on myös persoonana ihan mahtava, Saloranta iloitsee.

– Muuten (maajoukkuetaustaan) ei varmaankaan hirveästi muutoksia tule.

Irlanti- ja Ruotsi-peleistä tulee haastava koitos murrosvaihetta myös pelaajiston osalta kokevalle tai ainakin sitä kohti menevälle maajoukkueelle. Saloranta kuitenkin tietää jo ainakin pääpiirteittäin, mitä tehdä jotta tulosta tulisi.

– Varmasti tulee muutoksia (pelaamiseen). Meidän pitää löytää ne vahvuudet takaisin puolustukseen. Ja hyökkäykseen tulee niitä suurempia muutoksia, meidän on hyökättävä monipuolisemmin ja löydettävä pelaajien vahvuuksia. Joitain roolituksia ja pelaajien pelipaikkoja todennäköisesti muuttuu.

Se, millä ryhmällä karsintahaaste kohdataan, on varmistumatta. Saloranta aikoo jutella jokikisen nyky-Helmarin kanssa. Mutta uusille on tilaa päävalmentajan ajatuksissa – ehkä jo piankin.

– On selvä, että (pelaajavaihtuvuus) on edessä, ja ehkä vähän liian moni pelaaja joudutaan muuttamaan kerralla. Se on aina haaste. Varmasti muutoksia tulee, ja saattaa tulla jo MM-otteluihin, Saloranta pohti.

– Puolet joukkueesta ei varmaankaan tule vaihtumaan. Mutta meillä on paljon hyviä nuoria pelaajia, jotka ovat lähellä (maajoukkuepaikkaa). Pelaajia voi nousta mukaan, ilman muuta.