Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pohjoismaat suoriutuivat alle odotusten MM-Eugenessa, mutta kenties pahiten floppasi Saksa: "Perustavanlaatuisia ongelmia"

Yleisurheilun MM-kilpailujen kaikkien aikojen menestynein maa Yhdysvallat järjesti MM-kilpailut vasta ensimmäistä kertaa ja onnistui Eugenessa odotetusti urheilemalla, mutta myös kilpailujen järjestäjänä.

Reilun viikon aikana Yhdysvallat kahmi suurimman mitalipotin eli 33 mitalia ja eniten kultamitaleja eli 13. Seuraavaksi eniten saavuttaneet Etiopia, Jamaika ja Kenia joutuivat kukin tyytymään kymmeneen mitaliin. Etiopia otti neljä kultaa, Jamaika ja Kenia kaksi.

Maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa päättyneissä kilpailuissa kaikkiaan seitsemän maata saavutti vähintään kaksi kultamitalia. Yksikään Euroopan maa ei kuulunut tähän joukkoon.

Seiväshypyn ihmemies Armand Duplantis nosti päätöspäivänä Ruotsin ja 5 000 metrin juoksun voittaja Jakob Ingebrigtsen Norjan kultamitalimaaksi.

Norjalaisista monipuolinen Ingebrigtsen juoksi aiemmin hopealle 1 500 metrillä. Eivind Henriksen kieputti moukarinsa pronssille. Enemmänkin odotettiin, mutta esimerkiksi Karsten Warholm hyytyi seitsemänneksi 400 metrin aitajuoksussa.

Ruotsalaisista suuremmat odotukset kohdistuivat kiekonheittäjä Daniel Ståhliin, joka jäi neljänneksi. Simon Pettersson oli myös mitaliehdokas, mutta sijoittui viidenneksi. Perseus Karlström käveli Ruotsille kaksi makeaa pronssia, mutta vasta Duplantis takasi kirkkaammat tuliaiset.

Ruotsin joukkueenjohtaja Kajsa Bergqvist toivoi suojateiltaan enemmän. Hänen mukaan mahdollisuudet olivat jopa kuuteen-seitsemään mitaliin, mutta Ståhl ja Pettersson sekä pituushyppääjät Thobias Montler ja Khaddi Sagnia pettyivät kukin vuorollaan.

– Heillä oli kaikki mahdollisuudet, ja he olivat lähellä. Jos olisimme venyneet pikkuisen enemmän, olisimme voineet saavuttaa useamman mitalin, Bergqvist summasi uutistoimisto TT:lle.

"Kultamitali kirkastaa kuvaa"

Muut Pohjoismaat kuin Norja ja Ruotsi eivät saavuttaneet mitaleja, mutta Euroopasta kenties pahiten floppasi Saksa. Urheilun suurvalta pääsi mitalikantaan vasta päätösviikonloppuna, kun naisten 4x100 metrin viestijoukkue nappasi yllätyspronssin, ja pituushyppääjä Malaika Mihambo piti huolta, ettei Saksan vuonna 2005 Helsingissä aloittama kultaketju katkennut.

– Kultamitali kirkastaa kuvaa, mutta ei ratkaise perustavanlaatuisia ongelmia, Saksan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Jürgen Kessing kertoi saksalaislehti Bildin mukaan.

Päävalmentaja Anett Stein oli pettynyt, kun liian moni urheilija jäi alkukilpailuihin.

– Kun katsoo urheilijoidemme suorituksia, 40–45 prosenttia tänne tulleista urheilijoistamme ei pystynyt suoriutumaan tasollaan.

Maailmanennätyksiä myös juoksuradalla

Duplantiksen seiväshyppytuloksen 621 lisäksi maailmanennätyksiä nähtiin naisten juoksukilpailuissa. Nigerian Tobi Amusan kiiruhti 100 metrin aitajuoksun välierässä ajan 12,12 ja Yhdysvaltain Sydney McLaughlin 400 metrin aitojen finaalissa 50,68.

Hienoihin suorituksiin kuuluivat muun muassa Grenadan Anderson Petersin kolme yli 90 metrin heittoa miesten keihäskilvassa ja pikajuoksija Allyson Felixin MM-mitalisaaliin kasvaminen peräti 20:een.

Hän saavutti kisojen avausviikonloppuna pronssia 4x400 metrin sekaviestissä ja pyydettiin pikahälytyksellä päätösviikonlopun naisten 4x400 metrin alkueriin. Hän ei osallistunut loppukilpailuun, mutta kuittasi Yhdysvaltojen joukkueen jäsenenä 20. MM-mitalinsa.

– Tämä on hetki, jota en koskaan unohda. Päätän urani yleisön mylviessä, Felix kertoi brittilehti Guardianin mukaan alkuerän jälkeen ja alleviivasi jo tuolloin, ettei juokse finaalissa.