Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ojala SE-ajalla 13:s MM-kisojen 35 kilometrin kävelyssä – Partanen hylättiin, voittaja Stano ME-vauhdissa

Aleksi Ojala oli 13:s SE-ajalla 2.28.22 MM-yleisurheilun miesten 35 kilometrin kävelyssä. Aku Partanen hylättiin. Voittaja, Italian Massimo Stano käveli 1. kertaa arvokisoissa kisatun matkan ME:n 2.23.14.

Ojala oli kisan neljänneksi paras eurooppalainen. Sijoitus on hänelle uran paras arvokisasijoitus.

– Huhhuh, ei voi muuta kuin olla tyytyväinen. Monen vaikean vuoden jälkeen tämä tuntuu todella hyvältä, ja maaliviivalla ajattelin "Vellu, me tehtiin se!", Ojala iloitsi Ylen tv-haastattelussa viitaten valmentajaansa Veli-Matti Rantaan.

– Arvokisoissa ensimmäinen kunnon onnistuminen valaa uskoa, että tässä on vielä jotain mahdollisuuksia johonkin.

Japanin Masatora Kawano otti MM-hopeaa hävittyään Stanolle sekunnin. Ruotsin Perseus Karlström voitti kisojen toisen pronssinsa, hän oli kolmas myös 20 kilometrillä. Ojalan edelle eurooppalaisista taivalsi myös Espanjan Miguel Lopez (10:s).

– Luottavaisin ajatuksin (Münchenin elokuun EM-kisoihin). Nyt on iso mörkö hartioilta pois, nyt voi vain nauttia. Arvokisat on ollut itselle tuskien taivalta, epäonnistumisia, niin nyt on sellainen (mörkö) huokaistu pois selästä, Ojala tunnelmoi Ylelle.

Partaselle hylkäys 11 kilometrin jälkeen

Olympialaisten 50 kilometrillä yhdeksänneksi sijoittuneen Aku Partasen MM-urakka uudella arvokisamatkalla 35 kilometrillä päättyi nopeaan hylkäykseen Eugenessa. Partanen oli 10 kilometrin kohdalla kilpailussa 18:ntena. Hylkäys epäpuhtaasta kävelystä tuli 11 kilometrin jälkeen.

Partanen oli pettynyt, mutta hyväksyi kävelytuomarien ratkaisun.

– Neljä punaista (varoitus) on selvä peli. Tekniikka ei ole isoista asioista kiinni, mutta tilanne oli selkeä, Partanen tunnusti.

– Tuli kaksi punaista aika alussa. Sen jälkeen yritin rentouttaa kävelyä ja sainkin sen ehkä toimimaan paremmin. Sitten lantio alkoi jäykistyä uudestaan. Loput varoitukset tulivat ilmeisesti samalla (kilometrin mittaisella) kierroksella.

Partanen tiesi jatkon vaikeaksi, kun varoituksia alkoi tulla niin nopeasti.

– Ei ole hyvä merkki, jos varoituksia alkaa tulla varhaisessa vaiheessa. Silloin ei ole helppo kävellä rennosti, Partanen selvitti.

– Kilpailussa on vaikea korjata tekniikkaa, kun ei näe omaa kävelyä eikä tiedä, mitä tehdä.

Varoitukset tulivat puutteellisesta maakontaktista.

Selkä meni Suomessa jumiin

Partasella oli tekniikkaongelmia jo keväällä. Hän on paneutunut asiaan koko kesän, mutta tilanne vaikeutui juuri ennen MM-matkaa.

– Selkä meni jumiin muutama päivä ennen matkaa Creswellin leirille. Sen päälle tuli pitkä matka, jossa tuli paljon istumista. Leirillä jouduin jättämään muutamat viimeistelyharjoitukset kesken, Partanen kertasi tapahtumaketjua.

Selän jumia hoidettiin päivittäin Creswellissä ja Eugenessa. Selkä tuntuikin olevan kunnossa viime päivät ennen 35 kilometrin kilpailua.

– En uskonut, että se alkaisi vaivata uudestaan, mutta se rajoitti liikettä sen verran, etten saanut askelta toimimaan kuten pitäisi.

Kisojen jälkeen Partanen selvittää valmentajansa Valentin Konosen kanssa, onko tekniikkaongelmat korjattavissa kilpailukauden aikana. Se sanelee loppukauden kilpailuohjelman.

– Mutta juuri nyt on sellainen olo, että tämä on ihan turhaa työtä. Koko vuosi on tehty töitä, ja tulos on tämä, Partanen harmitteli.