Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Shericka Jackson juoksi yleisurheilun historiaan, ikuisena pidetty 200 metrin ME jäi vain 0,11 sekunnin päähän

Jamaikan Shericka Jackson kiri Eugenen stadionin etusuoraa vastustamattoman tehokkaasti ja juoksi varhain perjantaina Suomen aikaa yleisurheilun historiaan. Jackson voitti naisten 200 metrin finaalin kaikkien aikojen toiseksi parhaalla ajalla 21,45.

– Ei voi valittaa. Olen nopein elossa oleva juoksija. Juoksin maani ennätyksen ja MM-kisojen ennätyksen, Jackson sanoi.

Häntä nopeammin 200 metriä on kiirehtinyt vain Yhdysvaltain Florence Griffith-Joyner, jonka maailmanennätys 21,34 on vuodelta 1988. Flo-Jo-lempinimellä tunnettu Griffith-Joyner kuoli vain 38-vuotiaana kymmenen vuotta ME:nsä jälkeen.

Griffith-Joynerin ME-aikaa on pidetty ikuisena, mutta Jackson jäi siitä vain 0,11 sekuntia.

Eugenessa satasen voittaja Shelly-Ann Fraser-Pryce tuli kurvista johtoasemassa etusuoralle, mutta Jackson peittosi maannaisensa selvästi. Fraser-Pryce juoksi hopealle kauden parhaallaan 21,81, ja kolmen vuoden takaista mestaruutta puolustanut Britannian Dina Asher-Smith oli kolmas (22,02).

– Shelly on maailman parhaita kaarrejuoksijoita, joten tiesin, että hänen voittamisensa on vaikeaa, Jackson sanoi.

Fraser-Pryce myönsi olleensa jo ennen finaalia fyysisesti ja henkisesti väsynyt, mutta venyi hopealle. Matkan olympiavoittaja, jamaikalainen Elaine Thompson-Herah oli seitsemäs.

Lyles täytti unelmansa

Noah Lyles nousi 200 metrin miesten kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi voitettuaan matkan MM-finaalin huippuajalla 19,31. Häntä nopeammin kaarrematkan ovat juosseet vain ME-mies Usain Bolt (19,19) ja toinen jamaikalainen Yohan Blake (19,26). Bolt juoksi maailmanennätyksen Berliinin MM-kisoissa vuonna 2009, ja Blake kellotti ennätyksensä syyskuussa 2011 Brysselissä.

Lyles ohitti kaikkien aikojen tilastoissa Yhdysvaltain Michael Johnsonin, joka oli juossut Atlantan 1992 olympialaisissa ajan 19,32.

– Viimeinkin pystyin tekemään jotain sellaista, josta olen unelmoinut vuosia, ennätystään 0,19 sekunta parantanut Lyles sanoi uusittuaan 200 metrin MM-voittonsa.

Yhdysvaltain miehet ottivat satasen tavoin 200 metrillä kolmoisvoiton Eugenessa. Kenneth Bednarek juoksi hopealle kauden parhaalla ajallaan 19,77. Keväällä hätkähdyttänyt huippulupaus Erriyon Knighton oli kolmas ajalla 19,80. Knighton, 18, juoksi huhtikuussa Baton Rougessa alle 20-vuotiaiden ME:n 19,49. Viime vuonna hän oli jo neljäs Tokion olympialaisissa.

MM-kisahistoriassa Yhdysvaltain miehet ovat juosseet 200 metrillä kolmoisvoiton kerran aiemminkin, Justin Gatlinin johdolla Helsingissä vuonna 2005.