Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Kristiina Mäkelä pettyi MM-finaalissa – sijoittui kolmiloikkafinaalissa yhdeksänneksi

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä oli Eugenen MM-kisojen kolmiloikkafinaalin jälkeen turhautunut, pettynyt ja ärsyyntynyt. Hän oli latautunut mitalikamppailuun, mutta tuloksena oli jälleen karsiutuminen viimeisiltä finaalikierroksilta.

Mäkelä oli yhdeksäs tuloksella 14,18, kun hän ei päässyt ennätysvireeseen kuten karsinnassa.

– Ärsyttää, miksei voi kerran onnistua toista päivää putkeen. Miten se ei onnistu, vaikka tähän saakka kaikki on kulkenut niin kivasti, Mäkelä kyseli tuskaisena.

– Olen turhautunut.

Sijoitus oli Mäkelän paras MM-kisoissa, mutta se ei lohduttanut. Hän tuntee nousseensa tasolle, jossa arvokisakarsinta menee rutiinilla ja voimia säästellen. Paras pitäisi saada irti loppukilpailussa.

Mäkelän ja valmentaja Tuomas Sallisen työ ei aivan kantanut maaliin. Tilanne selvisi Mäkelälle ensimmäisessä kilpailusuorituksessa.

– Huomasin, että vireestä puuttui pieni naksahdus, jolla tehdään hyvä tai tosi hyvä suoritus, Mäkelä kertoi.

– Ilman sitä naksahdusta tekeminen on tuollaista, eikä sillä pääse maailman huipulle, Mäkelä totesi.

Lankku jäi hyödyntämättä

Mäkelä venytti ensimmäisellä parhaan tuloksensa. Toisella meni 14,15 ja viimeisellä 14,10.

– Juoksu ei kulkenut. En päässyt lankulle. Jäin joko kauas tai en päässyt ponnistamaan lankulta niin, että hyppy olisi lähtenyt, Mäkelä arvioi loikkiaan.

– Ensimmäisessä ja viimeisessä hypyssä ponnistukset jäivät lankun etureunaan. Keskimmäinen oli ainoa, joka osui. Siinä pääsin ponnistamaan edes vähän.

Hyppääjä pääsee hyödyntämään lankun kimmoisuutta, kun jalka osuu kunnolla lankulle. Tartanilta ponnistaessa hyöty jää käyttämättä.

Nappiponnistus lankulta vaikuttaa varsinkin ensimmäiseen loikkaan, josta Mäkelä sanoo Sallista lainaten, että "ekalla tehdään tulokseen metrit, kahdella viimeisellä loikalla sentit".

Virettä on vaikea rakentaa

Mäkelä sanoi jo ennen kisoja ja toisti karsinnan jälkeen, että hänellä tulos on kiinni hyvästä vauhdinjuoksusta. Loppukilpailussa se ei ollut parhaimmillaan.

– On pienestä kiinni, kun juoksu romahtaa. On varmaa, ettei se tule puristamalla vaan rentouden kautta, Mäkelä totesi, muttei tiennyt juoksuongelman syytä.

Mäkelä hyppäsi karsinnassa ennätyksensä 14,48, mikä nosti hänen toiveensa korkealle ennen loppukilpailua.

– Isku on aina kova, kun tekee jotain, mihin ei ole aiemmin pystynyt. Palauduin silti aika hyvin ja verryttelyssä ennen loppukilpailua oli ihan hyvä vire. Enkä tehnyt siinä mitään isompaa ylimääräistä, Mäkelä kertoi.

Kyse oli loppukilpailupäivän vireestä, jonka hallintaa Mäkelä kuvaili vaikeaksi.

– Olen päässyt urallani siihen, että hallitsen tekemistä ja minulla on siihen työkaluja. Minulla on tarpeeksi voimaa loikkiin, mutta nyt pitäisi löytää oikea vire ja se on kaikkein vaikein tehdä, Mäkelä kertoi.

– Sitä ei saa varmasti millään. Se vain tulee, jos tulee.

Mäkelä joutui siirtämään tavoitettaan edelleen eteenpäin, elokuussa järjestettäviin Münchenin EM-kisoihin ja MM-tasolla Budapestin 2023 kisoihin.

– Minulla on hirveän paljon kokemusta ja tietotaitoa tähän lajiin. Minun pitää vain uskoa, että joku päivä se vire napsahtaa kohdilleen kahdesti eikä vain kerran, sekä karsinnassa että loppukilpailussa.