Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Samuli Samuelsson alitti Suomen ennätyksellään EM-kilpailujen tulosrajan

Samuli Samuelssonin pitkä työ ja nousujohteinen vire juoksuradoilla palkittiin sunnuntaina Suomen ennätyksellä, kun hän pinkoi Porvoossa miesten 100 metrin kilpailun voittoon SE-ajalla 10,16. Aika on elokuussa Münchenissä järjestettävien yleisurheilun EM-kilpailujen tulosraja.

Edellinen Suomen ennätys oli Tommi Hartosen vuonna 2001 juoksema 10,21, jota Samuelsson hätyytteli jo sunnuntaina alkuerässä ajalla 10,22. Finaalissa Ikaalisten Urheilijoiden juoksija siirsi Hartosen Suomen ennätyksen historiaan.

– Vaikka alkuerissä sanoin, ettei yllättänyt, niin tämä yllätti. Uskomatonta. Tämä on ollut unelma jo kauan, vuodesta 2014, kun alitin 10,50. Uskomatonta, että tein sen (ennätyksen), Samuelsson kertoi kenttähaastattelussa.

Alkuerässä myötätuulta oli 1,1 ja finaalissa 0,6 metriä sekunnissa, joten huipputulos syntyi selvästi sallituissa olosuhteissa.

– Kyllä kelpaa. Uskomattomat olosuhteet ja nopea rata. Ei olisi asiat voinut olla paremmin. Kaikki meni nappiin juoksussa, 27-vuotias urheilija tuumi.

Valmentaja rauhoitteli

Samuelsson avasi kauden kesäkuun puolivälissä Turussa ja juoksi 10,45. Juhannuslauantaina Oulussa kauden paras parani 10,31:een, mutta jäi vielä hänen viime vuonna tekemästä ennätyksestä 10,27.

Porvoossa jysähti kunnolla, mutta keskittyminen joutui koetukselle alkuerien ja finaalin välissä. Hänen täytyi pitää itsensä valmiina toiseen juoksuun parin tunnin ajan.

– Hyvän alkuerän jälkeen yritin nollata tilanteen ja ajatella ihan muuta kuin Suomen ennätystä, vaikka muut juoksijat kävivät siitä minulle höpöttämässä. Valmentaja Mikael Ylöstalokin sanoi, että lopetettaisiinko nyt siitä puhuminen, ennätys tulee jos on tullakseen, Samuelsson sanoi tiedotteessa.

Ylöstalo valmensi aikanaan myös Hartosta.

– "Mikke" on Suomen paras pikajuoksuvalmentaja, Samuelsson kiitteli.

Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori (10,47) oli toinen ja Helsingin IFK:n Arttu Paananen (10,63) kolmas. Finaalissa Vuori pysyi hyvin Samuelssonin vauhdissa, mutta voittajan loppuveto oli liikaa.

– Juoksun aikana tunsin, että loppu tulee minulla vahvasti ja hyvä tulos on hyppysissä, mutta ihan tällaista en ajatellut. Uskomatonta, en voi muuta sanoa. Nyt on tyhjä pää, Samuelsson iloitsi.