Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Helander MM-tilaston suomalainen kärkinimi – pistesijoille ja finaaliin useita ehdokkaita

Suomalaiset kilpailevat peräti 32 urheilijan voimin kahden viikon kuluttua alkavissa yleisurheilun MM-kilpailuissa Yhdysvaltain Eugenessa. Joukkueen koko on lähes ennätyksellinen. Kolme vuotta sitten Qatarin Dohassa oli mukana 22 suomalaista.

Edellisen kerran Suomella on ollut yli 30 urheilijan joukkue MM-kotikisoissa Helsingissä 2005. Jos kotikisoja ei oteta lukuun, Suomen joukkue oli Urheiluliiton mukaan suurimmillaan viimeksi Göteborgin MM-kisoissa 1995, joissa kilpaili 33 suomalaisurheilijaa.

Valtaosa tämän MM-joukkueen urheilijoista sai kisapaikan Kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingin kautta. Rankingpisteitä suomalaiset kerryttivät hyvin jo viime vuonna ja alkukaudesta, jolloin kotimaassa oli vahva kisatarjonta, ja monet urheilijat kilpailivat ulkomailla. Viimeiset näytöt tulivat viime viikonloppuna Oulun rankingkisoista.

– Urheilijat ovat myös nostaneet tasoaan, muistutti Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

MM-joukkueessa ovat edustettuna kaikki lajiryhmät otteluja lukuun ottamatta. Moniotteluunkin olisi ollut paikat, mutta Maria Huntington ja Saga Vanninen keskittyvät elokuisiin EM-kisoihin, joihin heidät nimettiin perjantaina kahden maratoonarin ja kahden kävelijän tavoin.

Miesten keihäänheitto ja 50 kilometrin kävely olivat Tokion viimekesäisissä olympialaisissa yleisurheilun ainoat lajit, joissa Suomella oli täysi kolmen urheilijan edustus. Kävelyn osuus väheni Jarkko Kinnusen lopetettua, mutta Eugenessa kolme suomalaista kisaa miesten keihään lisäksi naisten korkeushypyssä, jossa Ella Junnila saa seurakseen Heta Tuurin ja Sini Lällän.

Mitalit tiukassa, pisteille saumoja

Joukkueen kärkinimiä ovat MM-tulosrajan rikkoneet urheilijat. Finnin mukaan kolme urheilijaa per maa listaavassa riisutussa MM-tilastossa keihäänheittäjä Oliver Helander on alustavasti neljäs, moukarinheittäjä Krista Tervo 10:s, kolmiloikkaaja Senni Salminen 12:s ja aitajuoksija Viivi Lehikoinen 15:s.

– Toivottavasti saamme useamman pistesijan, vaikka nekin ovat erittäin tiukassa. Toivottavasti joku nousee mitalikamppailuun, mutta sitä ei voi sanoa realistiseksi, Finni totesi.

Suomalaisten edellinen MM-mitali on Tero Pitkämäen keihäspronssi Pekingistä vuodelta 2015.

– Joukkueen koko on hyvä mittari, mutta elokuun EM-kisat ovat meille parempi menestysmittari kuin MM-kisat, Finni sanoi.

Aikaero tutuksi pikkukaupungissa

Yhdysvallat isännöi MM-yleisurheilua ensi kertaa. Vuodella olympiasiirron takia viivästyneet Eugenen kisat urheillaan 15.–24. heinäkuuta.

Suomalaiset totuttelevat yhdeksän tunnin aikaeroon kisakaupungin lähistöllä Creswellin pikkukaupungissa. Ensimmäiset suomalaiset matkustavat valmistavalle leirille ensi tiistaina. Finaalipaikkaan tähyävä estejuoksija Topi Raitanen matkustaa Creswelliin korkeanpaikan leiriltä Arizonan Flagstaffistä, ja 5 000 metrille valittu Camilla Richardsson hakee vauhtia vuoristoleiriltä Sveitsin St. Moritzista.