Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Cheerleadingin EM-kilpailuista on lupa odottaa mitalisadetta

Huikeaa permantoakrobatiaa, stuntteja, hyppyjä ja liikunnan riemua on luvassa viikonloppuna, kun suomalaiset kisaavat cheerleadingin EM-kilpailuissa Ateenassa. Mukana on 14 suomalaisjoukkuetta.

Edelliset EM-kilpailut kisattiin kesällä 2019, ja silloin Suomi kahmi seitsemän mitalia. Cheerleadingissä MM- ja EM-kilpailut eroavat toisistaan siinä, että MM-kisoissa kilpaillaan maajoukkuein, ja EM-kisoissa kilpailijat edustavat seurojaan.

Arvokisoissa mitaleita ja menestystä niittänyt helsinkiläinen HAC Elite lähtee Ateenaan jännittynein tunnelmin. Joukkueen Hanna Stocklin, 22, kertoo harrastaneensa cheerleadingiä jo 12 vuotta. Aiemmin hän pelasi ringetteä, mutta innostui cheerleadingistä nähtyään ystäviensä temppuja ja ihmisrakennelmia. Stocklinin joukkuekaveri, taitoluistelutaustainen Tuuve Häkkinen, 23, on harrastanut lajia yhdeksän vuotta.

– Kaipasin taitoluistelun jälkeen jotain uutta lajia ja löysin cheerleadingin yhden norjalaisen bloggarin kautta, muistelee Häkkinen.

Naisilla on taskussaan neljä maailmanmestaruutta Orlandon MM-kisoista.

– Lähdemme Ateenaan 35 urheilijan voimin, ja tietysti kirkkain mitali on tavoitteenamme. Norjalaiset ovat kyllä kovia. Viimeksi olemme nähneet heidän esityksensä vuoden 2019 EM-kisoissa, Stocklin pohtii.

Vanhakin nuortuu kuin lapsi leikkimään. HAC Xrayn valmentaja Henri Haukkovaara uhrautuu ja laittaa kaikkensa peliin.

– Meillä on joukkueessa 23 jäsentä, ja esityksemme tarvitsee 24 urheilijaa. Ei löytynyt ketään muuta, joten oli itse hypättävä kehään, Haukkovaara kertoi.

Kisamatkat omasta pussista

Rahasampona cheerleadingiä ei kannata pitää. Päivisin urheilijat opiskelevat tai käyvät töissä, ja EM-kisamatkat urheilijat maksavat omasta pussistaan.

– Seura maksaa muutaman kisa-asun ja kolme paitaa, muutoin maksamme kaikki kulut itse. Liitolta tai mistään muualta emme saa rahoitusta. Kaipaamme sponsoreita kipeästi. Varainhankintaa teemme sille liikenevän ajan puitteissa, sanoo Funky Team Gorillazin valmentaja Mija Schrey.

Suomalaisjoukkueiden kisarupeama alkaa lauantaina. Välierän perusteella jokaisen sarjan viisi parasta joukkuetta jatkaa EM-finaaliin.