Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kalle Rovanperä kesytti ikonisen rallin Safarissa – "Tämä on erityinen kisa"

Toyotan suomalaistähden Kalle Rovanperän dominointi rallin MM-sarjassa sai jatkoa sunnuntaina päättyneessä Kenian rallissa.

Rovanperä otti jo kauden neljännen voittonsa reilun 50 sekunnin turvin ennen tallikaveri Elfyn Evansia. Toyota saalisti legendaarisesta Safari-rallista harvinaisen neloisvoiton, kun Takamoto Katsuta oli kolmas ja Sebastien Ogier neljäs.

– Totta kai tämä oli iso voitto. Tämä on erityinen kisa, ja jos täällä onnistuu voittamaan, on se iso juttu myös autonvalmistajalle, Rovanperä hehkutti.

– Totta kai fiilis on huippuhyvä. Tämä oli varmasti raskain ralli, jonka olen koskaan ajanut. Iso kiitos kaikille tiimissä. Meillä oli neljä autoa kärjessä, eikä mitään isompia ongelmia. Se osoittaa, että automme on nopein ja luotettavin, hän lisäsi.

Juoksuhiekka tuotti vaivaa

Rovanperän MM-johto kasvoi peräti 65 pisteeseen ennen Keniassa viidenneksi sijoittunutta Hyundain Thierry Neuvillea. Keniassa kuljettajaparit joutuivat äärimmäisen koville rajuilla erikoiskokeilla.

– Ei tämä nyt hirveää ollut, mutta todella haastavia ja vaikeita erikoiskokeet olivat. Jokainen pätkä on myös vähän erilainen, joten se vaatii paljon huolellisuutta ja tarkkuutta, Rovanperä summasi voiton salaisuuden ja jatkoi:

– Juoksuhiekassa auto vain täytyy saada pysymään liikkeessä tai muuten jää kiinni. Erilaisia tilanteita tulee paljon. Normaalisti pitää vain keskittyä siihen, että ajaa mahdollisimman kovaa, mutta täällä pitää selviytyä.

Latvala hehkutti tallinsa suoritusta

Edellisen kerran neloisvoittoa on juhlittu MM-sarjassa vuonna 2010, kun Citroen miehitti neljä kärkisijaa Bulgariassa. Sitä ennen neljä kärkisijaa saavutti Toyota vuoden 1993 Safari-rallissa.

– Kokonaisuutena ihan huikea viikonloppu. Toyota on viimeksi pystynyt vastaavaan 29 vuotta sitten. Silloin oli Celica, joka oli 1990-luvun huippuauto. Nyt eletään 2020-lukua, ja Yaris on se huippuauto, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala herkutteli.

– Jos 29 vuotta menee tällaisen tuloksen saavuttamiseen, niin se kertoo, että se on aika harvinaista. Tiimi on tehnyt huikeaa työtä.

Toyota-kuljettajat säästivät autoa

Latvalan mukaan Toyotan kuskit osasivat Kenian haastavilla savannierikoiskokeilla pitää kilpurinsa kunnossa välttäen pahimmat riskit ja kivikot.

– Tiimi on tehnyt huikeaa työtä. Kuljettajat ajoivat täysin suunnitelman mukaan ja ymmärsivät, miten tällaisia rajuja kisoja pitää ajaa. Autoa on pakko kuunnella ja säästää sitä, Latvala totesi.

– Moni ajattelee, että näillä autoilla voi ajaa täysillä missä vaan, mutta se ei ole niin. Auton rajat on pakko ymmärtää, tallipäällikkö filosofoi.

Rallin MM-sarja jatkuu heinäkuun puolivälissä Viron nopealla sorarallilla. Rovanperä puolustaa kisan voittoa. Elokuun alussa MM-pisteistä taistellaan hänen kotikonnuillaan Keski-Suomessa.