Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yleisurheilupomo Coe myötäili Finan päätöstä transsukupuolisten uimareiden osallistumisrajoituksesta – "Valitsen aina oikeudenmukaisuuden"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) puheenjohtaja Sebastian Coe vihjaili maanantaina, että yleisurheilu saattaa seurata Kansainvälisen uimaliiton (Fina) päätöstä transsukupuolisten urheilijoiden osallistumisrajoituksesta naisten kilpailuihin.

Fina tiedotti sunnuntaina Budapestin MM-uintien yhteydessä, että liiton tarkoituksena on perustaa tulevaisuudessa avoin sarja transsukupuolisille urheilijoille. Finan linjauksen mukaan transsukupuoliset urheilijat eivät voi kilpailla naisten sarjassa, ellei uimari ole korjannut sukupuoltaan 12. ikävuoteen mennessä.

– Minun vastuullani on suojella naisten urheilun integriteettiä, ja suhtaudumme siihen asiaan erittäin vakavasti. Jos se tarkoittaa, että meidän on tehtävä muutoksia toimintaamme, teemme sen, Budapestissä paikalla ollut Coe sanoi.

– Olen aina tehnyt tämän selväksi: jos ajaudumme nurkkaan, jossa meidän on tehtävä päätös oikeudenmukaisuuden tai mukaan ottamisen välillä, valitsen aina oikeudenmukaisuuden, Coe jatkoi.

Yleisurheilussa ja monissa muissa lajeissa transnaisille on asetettu tiukat testosteronirajat naisten sarjoihin.

– Jatkamme tutkimusta ja edistämme näyttöä siitä, että testosteroni on keskeinen suorituskyvyn määrittäjä urheilussa, Coe totesi.

Uinnissa muun muassa yhdysvaltalaisen Lia Thomasin menestys on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan, kun transsukupuolinen uimari voitti maaliskuussa naisten sarjan mestaruuden Yhdysvaltain NCAA-yliopistosarjan korkeimmalla tasolla. Vuosina 2017–2019 Thomas ui Pennsylvanian yliopiston miesten joukkueessa ilman mainittavaa menestystä.

Finan uuden linjauksen mukaan Thomas ei voi osallistua vuoden 2024 Pariisin olympiauinteihin naisten sarjassa.