Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maastohiihtäjä Ari Luusua kärysi dopingista, neljän vuoden rangaistus säilyi voimassa

Urheilun oikeusturvalautakunta on hylännyt uransa lopettaneen maastohiihtäjän Ari Luusuan, 34, valituksen dopingrangaistuksestaan. Luusua antoi positiivisen dopingnäytteen 20. heinäkuuta 2021. Luusua sai rikkomuksestaan neljän vuoden urheilun toimintakiellon.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1. maaliskuuta, minkä jälkeen Luusua valitti oikeusturvalautakuntaan.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunnassa Luusua kertoi kilpauransa olleen testaushetkellä jo ohi. Sen vuoksi hän ei olisi enää kuulunut antidopingsäännöstön piiriin.

Oikeusturvalautakunnan mukaan Luusuaan voitiin kuitenkin soveltaa sekä Suomen että Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n antidopingsäännöstöä. Oikeusturvalautakunnan mukaan Luusua oli solminut keväällä 2021 kahden vuoden sopimuksen ruotsalaisen ammattilaisjoukkueen kanssa. Myös hänen toimintansa viime vuoden kesä–elokuussa viittasivat kilpauran jatkamiseen.

Oikeusturvalautakunta perusteli tiedotteessaan Luusuan valituksen hylkäystä sillä, että "vaikka Luusua oli pohtinut uransa lopettamista ja keskustellut asiasta myös seuransa edustajan kanssa, hän ei kuitenkaan ollut vetäytynyt kilpaurheilusta ainakaan aikaisemmin kuin elokuun 2021 lopulla, jolloin hän oli saanut tiedon positiivisesta dopingtestituloksesta".

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin mukaan Luusuan näytteestä löytyi drostanolonin aineenvaihduntatuotetta ja meldoniumia. Molemmat ovat urheilussa kiellettyjä aineita.