Jääkiekon MM-kisojen ottelupaikkakunnilla varaudutaan Suomen mahdollisiin kultajuhliin ennen Leijonien sunnuntaista kiekkofinaalia.
Helsingissä Havis Amanda -suihkulähde suojataan vanerilla ja Tampereella Keskustorin suihkulähde huputetaan ennen finaalia juhlijoiden varalta. Suihkulähteessä uimisesta on muodostunut tapa juhlia Suomen voittoja.
Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aalto kertoo STT:lle, että kaupunki aikoo suojata suihkulähteen vaneriaidoin. Aita rakennetaan Havis Amandan ympärille sunnuntaina aamupäivällä.
Vaneriaidalla on tarkoitus suojata niin mahdollisia juhlijoita kuin patsasta. Paikalle tulee myös vartijoita.
Sunnuntai-illan MM-finaalissa Tampereella Suomi saa vastaansa Kanadan.
Aalto odottaa, että mahdollista kultaa juhlitaan Tampereen lisäksi myös Helsingissä.
– Juhlijat ovat tervetulleita kauppatorin alueelle ja muuallekin Helsinkiin, Aalto sanoo.
Helsingin kauppatorin laidalla sijaitseva suihkulähde on ollut urheiluhuumaa juhlivien kantapaikka vuosien ajan, mutta viime vuosina on herännyt huoli yli 110-vuotiaan patsaan kestävyydestä. Suihkulähteessä on perinteisesti uitu, ja kiekkokultaa juhlineet ovat myös kiivenneet Mantana tunnetun vanhan pronssipatsaan päälle.
– Manta on iäkäs ja hauras. Varaudumme siihen, että Manta on helsinkiläisten ilona jatkossakin, sanoo Aalto.
Frenckellin aukiolla saa juhlia
Julkisen taiteen kestävyydestä ollaan huolissaan myös Tampereella, jossa mitaliottelut pelataan sunnuntaina. Viime vuosina kiekkokultaa juhlivat ovat löytäneet tiensä Keskustorin suihkulähteelle.
Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen kertoo STT:lle, että Keskustorin suihkulähde huputetaan. Paikalle tulee myös järjestyksenvalvonta.
– Torille voi tulla, mutta mieluummin Frenckellin aukion puolelle, siellä saa juhlia, Saarteinen sanoo.
Suihkulähde huputetaan sunnuntaiaamuna.
Keskustorin suihkukaivoveistos on vuodelta 1883, ja sen on suunnitellut sveitsiläinen Robert Huber.
Manta on juhlinnan keskipisteessä
Ville Vallgrenin tekemä suihkulähde Havis Amanda on ollut paikallaan 1900-luvun alusta lähtien, ja se kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.
Julkisesti patsaan varjelusta nousi keskustelu vuonna 2019 juhlitun Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen. Varsinkin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) toivoi, että pronssista valettua Mantaa kunnioitettaisiin urheilujuhlinnassa.
– Havis Amandan ympärillä saa kyllä juhlia jatkossakin. Kylpemiseen pitäisi vaan keksiä toinen paikka, jos halutaan pitää ihmisten turvallisuudesta huoli ja patsas kunnossa myös seuraavat 110 vuotta, Razmyar kommentoi Twitterissä vuonna 2019.
Helsingin kaupunki suojasikin patsaan aidoin viimeksi vuonna 2021 jääkiekkofinaalin alla. Tuolloin patsas sai olla rauhassa, koska maajoukkue jäi hopealle. Helmikuussa 2022 pelatun jääkiekon olympiafinaalin alla patsasta ja suihkulähdettä ei suojattu. Patsaalle kiivettiin talvipakkasessakin.
Havis Amanda on myös perinteinen vapun juhlinnan paikka. Erona kultajuhliin on kuitenkin se, että vappuna tapahtumalla on virallinen järjestäjä, spontaaneissa urheilujuhlissa ei.
– Viime vuosista olemme oppineet, että on tarpeellista suojata kiipeilijöitä ja haurasta Mantaa, sanoo vs. toimialajohtaja Aalto.
Lauantaina Suomen finaalipaikan selvittyä tunnelma oli poliisin mukaan rauhallinen niin Tampereella kuin Helsingissäkin eikä suurempaa juhlimista illan aikana näkynyt.