Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Mikael Granlundilla alkoi olla ikävä Leijoniin – "Alkaa tulla varmaan vanhaksi"

Mikael Granlund pelasi itsensä suomalaisen jääkiekon historiaan 19-vuotiaana MM-kilpailuissa 2011. Välierän ilmaveivimaalista ja maailmanmestaruudesta on vaikea panna paremmaksi, mutta perjantaina Suomen kisajoukkueen vahvuuteen liittyi näyttöhaluja puhkuva hyökkääjä.

– Minulla on halu päästä pelaamaan. Olympialaiset jäivät väliin NHL-pelaajilta, kausi loppui, ja olen päässyt olemaan terveenä, Granlund kertoi Suomi–Norja-ottelun ensimmäisellä erätauolla.

Granlund haluaa olla muutakin kuin yhden tempun poni tai ikuinen kultapoika, jollainen hänen maineensa oli edellisten MM-kotikisojen aikaan 2012 ja 2013.

Mitä sinulla on päällimmäisenä mielessä edellisistä kisoista?

– Siitä on aikaa. Alkaa tulla varmaan vanhaksi. Hienoja muistoja. Tunnelma oli hieno. Ei tainnut tulla mitalia kummistakaan kisoista, joten odotan innolla näitä kisoja, Granlund vastasi STT:n kysymykseen.

Edelliset yritykset päättyivät katkeriin neljänsiin sijoihin, mutta Bratislavan kultakevään jälkeen Granlund on saavuttanut olympiapronssin 2014 ja MM-hopean 2016.

Huonojakin kokemuksia on. Granlund jäi kiikaritehoihin World Cupissa 2016, joka kuuluu maajoukkuekiekkoilun nykyhistorian synkimpiin lukuihin. MM-kilpailuissa 2018 Suomi jäi puolivälieriin.

Sittemmin maajoukkueen vakiokasvosta on tullut harvinainen vieras.

– Alkoi olla ikävä Leijoniin, ja haluan aina tulla tänne. Tämä on ollut yksi hienoimpia juttuja pelaajana. Olen nauttinut joka hetkestä. Aina kun on mahdollista ja paikat ovat kunnossa, olen tullut, Granlund sanoi.

Muuttunut mies

Vuosikymmen taalajäillä on miehistänyt entistä teinitähteä. Hän on varttunut 30-vuotiaaksi perheenisäksi ja tahkonnut 671 NHL:n runkosarjaottelua, enemmän kuin kukaan toinen 1990-luvulla syntynyt suomalaiskiekkoilija.

Pisteissä edellä on vain Floridan kapteeni Aleksander Barkov (220+333=553), joka on kolme vuotta Granlundia nuorempi. Granlundinkin saldo on kunnioitettava 135+308=443.

Päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi torstaina, että Granlundilla on kaikki eväät olla huippuvahvistus. Kaksikko tuntee toisensa maajoukkueesta vuosikymmenen takaa. Jalosen odotuksille katetta tuo myös Granlundin pistemäärä aikuisten arvokilpailuissa. Hän on summannut 50 ottelussa 13+32=45.

– Ei ole paineita. Tai jos on, niin vain hyvällä tavalla. Tänne tullaan omasta tahdosta, ja maajoukkue on pärjännyt hienosti viime vuodet. Toivottavasti saan homman käyntiin myös henkilökohtaisesti, sanoi Granlund, joka pelannee jo lauantaina Latviaa vastaan.

Missä asioissa olet mennyt pelaajana eniten eteenpäin vajaan kymmenen vuoden aikana?

– Olen mennyt eteenpäin kaikessa. Kokemusta on tullut, ja olen päässyt pelaamaan maailman huippuja vastaan monta vuotta. Kaikin puolin olen valmiimpi pelaaja, mutta yhtä innolla pelataan. Se ei ole hävinnyt mihinkään.