Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Olympiasankari Hannes Björninen on valmis tinkimään näkökentästä ja ulkonäöstä MM-kotikisojen edellä

MM-hopea ja olympiakulta uran kaksista aikuisten arvokilpailuista on lähes täydellinen saalis.

Jääkiekkohyökkääjä Hannes Björninen ketjuineen säväytti jo viime kevään MM-kilpailuissa Riiassa ja jatkoi väkevää menoaan helmikuussa Pekingissä, jossa Björninen ratkaisi Suomelle maan ensimmäisen jääkiekon olympiakullan.

Vajaat kolme kuukautta myöhemmin Björninen on kauden toisen kansainvälisen päätavoitteen MM-kotikisojen kynnyksellä. Kisajoukkuetta ei ole vielä julkaistu, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen tuskin pystyy sivuuttamaan luottomiestä.

Tosin Björninen säikähti jo kerran kisapaikkansa puolesta, kun hän loukkaantui Joensuussa pelatussa MM-leirityksen toisen viikon ottelussa. Hyökkääjä palasi muonavahvuuteen viimeiselle leiriviikolle.

– Täytyy sanoa, että aina kun tulee loukkaantuminen ja tällaisia iskuja (päähän), kuuntelee lääkäreitä tosi tarkasti, Björninen kertasi tapausta STT:lle viime tiistaina Tampereella maajoukkueen mediatilaisuudessa.

– Nyt kävi onni, ettei tullut pitkää huilia urheilusta ja pääsin jo viime viikolla (tälliä seuranneella viikolla) harjoittelemaan.

"Kaikki on kunnossa"

Viiksistä ja takatukasta tunnetun lahtelaishyökkääjän oikea silmä oli edelleen punainen ja silmänympärys tumma tällin seurauksena.

– Ehdottomasti olen täydessä iskussa. Kaikki on kunnossa, Björninen vakuutteli.

Torstaina, lauantaina ja sunnuntaina hän käytti EHT-peleissä juniorivuosilta tuttua ristikkoa varotoimenpiteenä. Suomi hävisi Sveitsille, Tshekille ja Ruotsille ja venytti peräkkäisten tappioiden jaksonsa neljän pelin mittaiseksi juuri ennen MM-kotikisoja.

Lisäksi huolta aiheutti Saku Mäenalasen loukkaantuminen sunnuntaina Tukholmassa. Hän jätti Ruotsi-ottelun kesken kolmannessa erässä ja nilkutti pukuhuoneeseen.

Mäenalanen, Björninen ja Marko Anttila ovat muodostaneet Suomen ehjimmän ketjun jo kaksissa arvokilpailuissa. Nimellinen nelosketju on väläyttänyt monikäyttöisyydellään ja tehokkuudella.

Mikä tekee ketjustanne niin hyvän?

– Varmasti se, että teemme paljon töitä ja kemiat toimivat. Ajattelemme pelistä samalla tavalla ja olemme käyneet asioita läpi ja puhuneet paljon. Olemme samalla sivulla ja tiedämme, mitä toinen tekee kentällä, Björninen pohdiskeli.

Keskushyökkääjän mukaan maajoukkueen pelitapa ja muut systeemit ovat pelaajille tutut, ja jokainen tietää, mitä tehdään. Tämä helpottaa maajoukkueeseen saapumista ja yhteispelin löytämistä, kun hektisissä turnauksissa aikaa ei ole hukattavaksi.

– Simppeli malli, mitä Suomi pelaa ja me haluamme pelata, on ollut vahvuus.

Pätkäpesti Pelicansissa teki hyvää

Björnisen kausi on ollut melkoista pyöritystä. Vuosi sitten hän siirtyi tutusta Pelicansista Jokerien KHL-miehistöön ja oppi Anttilan opastamana nopeasti itäliigan tavoille.

– Tällä kaudella on tapahtunut paljon. Jokereihin ja uuteen sarjaan hyppääminen olivat minulle oikea askel. Tuli kovia pelejä, pääsin kehittymään ja otin tälläkin kaudella varmasti askeleen eteenpäin.

Helmikuun loppu mullisti kaiken. Viikossa Björnisestä tuli olympiavoittaja ja työtön jääkiekkoilija. Jokerit vetäytyi KHL:stä Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja vapautti pelaajat muiden joukkueiden käyttöön. Björnisen kahden vuoden KHL-sopimus Jokereihin joutui paperisilppuriin.

Pelicans nappasi nopeasti kasvattinsa loppukaudeksi Lahteen.

– Se oli tärkeää, että pääsin pelaamaan ja jatkamaan kautta. Muuten se olisi loppunut tosi aikaisin. Sain pelata kovia otteluja monta ja teki tosi hyvää.

"On pidetty silmät ja korvat auki"

Pelicansin kausi päättyi jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella KooKoota vastaan.

Hetken hengähdyksen jälkeen Björninen oli valmis maajoukkueen käyttöön ja pystyy keskittymään MM-kilpailuihin levollisin mielen. Työpaikka ensi kaudeksi on jo järjestynyt, kun Ruotsin pääsarjassa pelaava Brynäs kiinnitti 26-vuotiaan suomalaisen.

– Kun tiesimme, miten hommassa tulee käymään KHL:n suhteen, kartoitimme vaihtoehtoja. On pidetty silmät ja korvat auki. Sitten Ruotsi-kuvio tuli jossain vaiheessa ja meni maaliin. Olen tosi iloinen siitä.

Björninen painotti jo maaliskuun alussa, että sopimustilanne mietityttää, mutta pelaaja uskoi asioiden järjestyvän. Tampereella kommentteja jakoi levollisen oloinen jääkiekkoilija.

– Ainahan tuollaiset päätökset mietityttävät, missä uraa jatkaa, koska ne ovat tärkeitä valintoja. Mutta se kuuluu tähän hommaan ja työhön ja on osa tätä. En kuormittanut itseäni, mutta on positiivista, että hommat ovat selvillä ja tiedän, mitä tapahtuu.