Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Maastojuoksun SM-kultaa Nakkilassa juossut Mustafe Muuse omisti voittonsa Ilkka Kanervan muistolle

Turun Urheiluliiton lupaus Mustafe Muuse ammentaa kestävyysjuoksu-uralleen oppia nelinkertaiselta olympiavoittajalta, britti Mo Farahilta. Ensimmäiset kokemukset Farahin vetämässä harjoitusryhmässä vuodenvaihteessa 2020–2021 olivat Muuselle hurja kokemus, mutta viime talvi Etiopian harjoitusleirillä sujui jo huomattavasti jouhevammin.

– Ekana vuonna pysyin pitkällä lenkillä ehkä viisi kilometriä mukana, mutta tänä talvena jo 20 kilometriä. Kestävyyspohjani ei ehkä ole vielä niin kova, mutta minulla on sisua, Muuse kertoi voitettuaan maastojuoksun SM-kultaa Nakkilassa.

Muusen yhteys Farahiin syntyi turkulaisnuorukaisen ensimmäisellä Etiopian-leirillä. Hän asui samassa hotellissa Farahin kanssa ja kääntyi brittitähden puoleen tarvittuaan apua.

– Meillä molemmilla on somalitaustaa, joten puhumme samaa kieltä, Muuse valotti.

Hollantilaisen Addy Ruiterin valmentama Muuse pääsi Farahin perustamaan harjoitusryhmään. Tätä kesää ajatellen nuorukainen harjoitteli Etiopiassa 2 700 metrin korkeudessa joulukuusta huhtikuuhun.

– Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus. Kun tekee oikeita asioita, kehittyy päivä päivältä, Muuse tuumi.

Muuse, 20, oli maastojuoksun SM-kisojen 10 kilometrillä selvä voittaja. Hän olisi voinut juosta SM-maastoissa myös alle 22-vuotiaissa, mutta valitsi miesten pääsarjan ja otti kärkipaikan jo alkumatkasta.

– Ajattelin, että nyt on aika miehistyä, Muuse naurahti.

Lahden Ahkeran Ossi Kekki jäi voittajasta 12 sekuntia ja oli toinen. Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki oli kolmas 36 sekuntia voittajasta jääneenä. Mestaruutta puolustanut Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää sijoittui neljänneksi.

Mestaruus Kanervan muistoksi

Muuse omisti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruutensa vajaa kuukausi sitten kuolleen Ilkka Kanervan muistoksi.

– Kun sain 2018 ensimmäisen mitalini SM-maastoissa, Ilkka tuli onnittelemaan pronssista ja kättelemään. Se oli nuorelle miehelle tosi iso juttu. On valitettavaa, että olemme menettäneet hienon miehen, Muuse sanoi.

Muuse kertoi aloittaneensa systemaattisen harjoittelun vuonna 2017. Vuonna 2019 SM-maastoissa revähtänyt takareisi varjosti harjoittelua pitkään, mutta vuoden 2020 lopusta hän on tehnyt Ruiterin kanssa töitä viisivuotissuunnitelmalla.

– Vitonen on varmaan päämatka, Muuse kertoi.

Richardsson toivoo ehjää kisakautta

Naisten 10 kilometrin kilpailun juossut Esbo IF:n Camilla Richardsson nauttii talven onnistuneesta harjoituskaudesta ja odottaa varovaisen toiveikkaana ratajuoksujen kesää. Aiemmin estejuoksijana parhaiten tunnettu vaasalaisjuoksija panostaa kesällä 10 000 metrin ja 5 000 metrin kisoihin.

– Olen iloinen, että pääsen kisaamaan. On ollut ehjä harjoituskausi, ja toivottavasti tulee myös ehjä kesäkausi, Richardsson kertoi tuoreena Suomen mestarina Nakkilassa Satakunnassa.

Nakkilassa. Richardsson jätti Rovaniemen Lapin Johanna Peiposen vasta reitin viimeisellä kahden kilometrin kierroksella ja tuli maaliin kuusi sekuntia ennen Peiposta.

– Sanoin jo etukäteen, että Johanna on kova maastossa. Minulla oli vähän huonompi päivä tänään. Mietin, että kun minulla on suht' hyvä loppukiri, pystyn juoksemaan viimeiset 200–300 metriä kovaa, Richardsson sanoi.

Richardssonin voittoaika oli 35.01. Pudasjärven Urheilijoiden Susanna Saapunki sijoittui kolmanneksi 53 sekuntia voittajasta jääneenä.

Richardssonin varovaisuus kesää kohti juontaa aiempien vuosien ongelmista. Viime kesää varjosti talvinen seitsemän kuukauden juoksutauko, ja Richardsson pääsi vauhtiin vasta loppukesästä. Vauhti löytyikin hyvin, sillä lokakuussa hän juoksi Valencian puolimaratonin aikaan 1.10.51.

– Syksyn hyvän puolimaratonin jälkeen mietin, pitäisikö alkaa jo panostaa maratoniin. En kuitenkaan halua vielä siirtyä pois ratajuoksuista. Haluan kokeilla kymppiä nyt niin, että panostan siihen. Aiemmin olen juossut kympin aina leirin jälkeen tai huvikseni, Richardsson kertoi.

"Korkean paikan leirit sopivat"

Jukka Keskisalon valmentama Richardsson leireili syksyllä Portugalissa, joulun jälkeen viisi viikkoa Etelä-Afrikassa ja keväällä kuusi viikkoa Yhdysvaltain Flagstaffissa vuoristoleirillä.

– Korkean paikan leirit sopivat minulle hyvin. Jos pääsen EM-kisoihin, menen varmasti kesällä St. Moritziin, Richardsson kertoi.

Kympin EM-kisaraja on 32.20,00. Richardssonin kympin ennätys on 32.39,01 vuodelta 2018

Richardsson aloittaa kansainvälisen kilpailukautensa ensi lauantaina kympillä Lontoossa. Kotimaassa hän avaa kauden 25. toukokuuta Lahdessa 3 000 metrillä.

Peiponen hopealle lainakengissä

Hopealle äitinsä tossuilla juossut Peiponen arvioi olleensa ylämäissä Richardssonia vahvempi, mutta alamäissä Richardsson oli parempi.

– Omat kengät jäivät kotiin, mutta onneksi äidillä oli nämä mukana. Muuten olisi pitänyt juosta piikkareilla, mutta ne olisivat olleet tälle radalle väärät kengät. Oli sen verran kivikkoakin, Peiponen sanoi.

Pudasjärven Urheilijoiden Susanna Saapunki sijoittui kolmanneksi 53 sekuntia voittajasta jääneenä. Maastohiihdon entinen maajoukkueurheilija jatkaa maanantaina takaisin Italiaan, jossa hän valmistautuu vuorijuoksun kilpailukauteen.

Eemil Helander juoksi ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander voitti uransa ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden, kun hän ratkaisi miesten neljän kilometrin SM-maastojuoksun kisan puolimatkassa. Maastomestaruutta puolustanut Topi Raitanen ei ollut Nakkilassa mukana, sillä hän juoksee perjantaina Timanttiliigan avauskilpailussa Dohassa 3 000 metrin esteet.

– Olen kiertänyt nuorten sarjoja pitkään, mestaruudesta tyytyväinen Helander sanoi, mutta muistutti, että ennen kaikkea maastokisa oli hyvä ja kova harjoitus ennen ratakautta.

Helander leireili kevätpuolella Raitasen ja muutamien muiden suomalaisjuoksijoiden kanssa Yhdysvaltain Flagstaffissa, mutta ihan Raitasen tahtiin Helander ei vielä pääse.

– Topi juoksee kovempaa, Helander naurahti vastauksena kysymykseen, mikä on kaksikon ero leirivauhdeissa.

Estejuoksussa ovat myös Helanderin tavoitteet, sillä nuorukainen tähyää elokuisiin EM-kisoihin Müncheniin. Viime kauteen verrattuna erona on se, että aiemmin Helander harjoitteli talven aina toisen lajinsa hiihdon ehdoilla, mutta nyt hän pääsee juoksijan talvesta juoksijan kesään.

– Juoksu on nyt taloudellisemman tuntuista jo keväällä, Helander vertasi.

Helander ylsi hiihdossa nuorten MM-viestimitalille helmikuussa 2021 Vuokatissa, mutta valitsi päälajikseen yleisurheilun.

Nakkilan SM-maastoissa Helander taivutti Joensuun Katajan Mika Kotirannan kymmenellä sekunnilla. Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli kolmas hävittyään hopeamitalisti Kotirannalle kaksi sekuntia. Kekki juoksi Nakkilassa myös kympin SM-hopealle.

Blomqvist uusi mestaruutensa

IK Falkenin Nathalie Blomqvist uusi naisten neljän kilometrin Suomen mestaruutensa, kun hän voitti viimevuotisten Joensuun kisojen tavoin matkan myös Satakunnassa. Kovaa vauhtia pitänyt Blomqvist karkasi hyvissä ajoin Lahden Ahkeran Kristiina Mäeltä ja voitti tämän 24 sekunnilla.

Blomqvist leireili Helanderin tavoin Flagstaffissa, ja 11 viikon rupeama sujui erinomaisesti.

– Olen ollut jopa vähän shokissa, millaisiin aikoihin olen pystynyt treeneissä, kesällä 1 500 metrille tähyävä Blomqvist sanoi.

Hän avaa ratakautensa 21. toukokuuta Saksan Karlsruhessa. Universiadien peruuntuminen vei Blomqvistilta yhden ison päämäärän, mutta EM-kisajoukkueeseen yltäminen on mahdollista, jos kausi jatkuu nousujohteisena.

– Viime vuosina on sujunut tähän asti kevättä hyvin, mutta sitten on mennyt huonommin. Täytyy pitää pää kylmänä, Blomqvist sanoi.

Tshekkiä arvokisoissa edustava Mäki odottaa kaksien arvokisojen kesää, sillä hän saavutti jo Tokion olympiakisoissa tulosrajat MM- ja EM-kisoihin.

Suolahden Urhon Saija Seppä oli SM-maastoissa kolmas. Hän jäi voittajasta minuutin ja neljä sekuntia.