Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Jonne Kähkönen rakentamaan Italian ampumahiihtonaisten nousua kohti kotikisoja

Nelivuotisen pestinsä Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana menneeseen kauteen päättänyt Jonne Kähkönen ei katoa lajihuipulta. Kähkönen palkattiin Italian maajoukkueeseen naisten valmentajaksi, avittamaan matkaa kohti Milanossa ja Cortinassa vuonna 2026 koittavia kotiolympiakisoja.

Suomea neljän vuoden ajan kohti lajikärkeä nostaneelle Kähköselle oli ottajia ulkomailla. Muun muassa Yhdysvalloissa, jossa Kähkönen luotsasi ennen Suomen-pestiään.

– Vähän yllätyin siitä, että kysyntää oli paljon. Yhdysvallat halusi ehdottomasti, että palaan, nostamaan seuraavaa sukupolvea heillä. Ja Itävaltakin halusi, mutta tämä Italian paketti kokonaisvaltaisesta valmentamisesta houkutti, Kähkönen kertoo.

– Italiassa on jo hyvä järjestelmä, mutta kaipaavat vähän tuoretta tuulahdusta ja uusia ärsykkeitä. Italiassa ampumahiihto on talvilajeista toisena, edellään vain alppihiihto, ja satsauksesta kohti kotikisoja kertoo sekin, että Christian Favre palkattiin johtamaan suksihuoltoa. Hän oli (ex-ranskalaissuuruus) Martin Fourcaden luottomies, Kähkönen miettii.

Kähkönen hoitaa maajoukkueessa eritoten ammuntaa, toisen valmentajan Mirco Romaninin vastatessa fysiikkapuolesta. Ja kultakimpaleenaan valmennuksella on tietenkin kokenut Dorothea Wierer, joka jatkaa komeaa uraansa ainakin vielä ensi kauden. Toinen nimekäs luotsattava on Lisa Vittozzi, jolle italialaiset toivovat Kähkösestä "pelastajaa": Vittozzi on vajonnut huippusijoilta viime vuosina hukattuaan ammuntansa.

– Onhan siinä tavallaan paineen alaisena, Kähkönen naurahtaa Vittozzin "pelastamisesta".

– Mutta ei siinä taikatemppuja ole. Pitää sitoutua kovaan työntekoon.

Seuraajalla hyvät lähtökohdat

Kähköstä seuraa Suomen päävalmentajana nuori norjalainen Erik Bartlett Kulstad. Kiinassa viime vuodet valmentanut Kulstad ei ole kovin tuttu mies Kähköselle, mutta kolmekymppiselle norjalaiselle jäi Kähkösen näkemyksen mukaan aikalailla hyvin katettu pöytä.

– Kaksi viime vuotta on tehty nykyaikaista harjoittelua ja aika hyvin se on mennyt perille, ja tuloksiakin on näkynyt. Uskon, että siitä on hyvä lähteä jatkamaan, Kähkönen toteaa Suomen tilanteesta.

– Tero Seppälällä on vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen palkintopallipaikka koittaa.