Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäläisten ja valkovenäläisten Wimbledon-sulku jakaa tennismaailmaa – venäläistähti Rublev ehdotti palkintorahojen jakamista sodasta kärsiville

Wimbledonin tennisturnauksen antama porttikielto Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajille on herättänyt runsaasti kritiikkiä lajipiireissä. Miesten maailmanlistalla kahdeksantena oleva Venäjän Andrei Rublev syytti linjausta syrjiväksi, ja Valko-Venäjän tennisliitto uhkaili järjestäjiä oikeustoimilla.

Wimbledon päätti sulkea Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajat keskiviikkona turnauksen ulkopuolelle Ukrainan sodan takia. Maiden pelaajat ovat saaneet osallistua ATP- ja WTA-kisoihin ilman maatunnuksia, mutta tuoreen päätöksen myötä nurmikenttien grand slam -turnaus on jäämässä kesällä sivu suun.

– Se, mitä nyt tapahtuu, on täydellistä syrjintää meitä kohtaan. Pelikielto ei muuta mitään, Rublev sanoi Belgradin ATP-turnauksessa ja ehdotti, että pelaajat voisivat antaa Wimbledonissa keräämänsä palkintorahat humanitaariseen apuun.

– Palkintorahojen antaminen kärsiville lapsille ja perheille voisi muuttaakin asioita, Rublev jatkoi.

Rublev vastusti sotaa heti sen alkupäivinä, kun hän kirjoitti Dubain ATP-turnauksessa tv-kameraan sanat "No War Please". Ukrainan kärkipelaaja Elina Svitolina ehdotti, että venäläis- ja valkovenäläispelaajat voisivat osallistua Wimbledoniin, jos he tuomitsevat Venäjän valtiojohdon aloittaman hyökkäyksen.

– Emme halua, että heidän osallistumisensa kielletään kokonaan. Mutta jos pelaajat eivät vastusta Venäjän hallituksen toimia, pelikielto on oikeutettu, Svitolina sanoi BBC:n mukaan.

Kingillä vastustava kanta

Miesten maailmanlistan kärkinimi Novak Djokovic ja naisten tenniksen uranuurtaja Billie Jean King ihmettelivät päätöstä. Myös ATP ja WTA ovat kritisoineet linjausta.

– Yksi WTA:n perustamisen keskeisistä periaatteista oli, että jokaisella tarpeeksi hyvällä tytöllä olisi paikka kilpailla maailmassa. Tuin sitä ajatusta vuonna 1973 ja tuen sitä myös tänä päivänä. En voi tukea yksittäisten urheilijoiden sulkemista mistään turnauksesta pelkästään heidän kansallisuutensa takia, WTA:n perustanut King totesi.

Tenniskalenterin kolmas grand slam -turnaus Wimbledon alkaa Lontoossa 27. kesäkuuta.