Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Rockettes ja Marigold jahtaavat kaksoisvoittoa MM-jäiltä – “Ykkönen ja kakkonen on selvä tavoite”

Maidensa parhaat joukkueet ottavat jäätaidoillaan toisistaan mittaa viikonloppuna muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa Kanadan Hamiltonissa. Edellisissä MM-kisoissa, Helsingissä 2019, Suomea edustivat Marigold IceUnity ja Helsinki Rockettes, ja samat ryhmät selvittivät tiensä tälläkin kertaa tiukan kotimaisen karsinnan läpi. Nyt tähtäimenä on nousta palkintopallin huipulle.

– Ykkönen ja kakkonen on selvä tavoite, ja molemmat haluavat olla maailmanmestari, sanoi Marigoldin valmentaja Anu Oksanen Taitoluisteluliiton etähaastattelussa.

Oletus on oikeutettu. Venäjä on ollut Suomen kovin vastus, mutta sen joukkueet eivät saa osallistua kisoihin Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n päätöksellä. Siksi esimerkiksi Team Paradise ei pääse puolustamaan kolmen vuoden takaista mestaruuttaan. Vuosien 2020 ja 2021 MM-kisat peruuntuivat koronan takia.

Yllätyksiäkään tuskin nähdään, sillä korona on hidastanut lajin harjoittelua.

– On paljon maita ja joukkueita, jotka eivät ole päässeet olemaan jäillä ollenkaan, Oksanen kertoi.

Tuoreen SM-kultajoukkue Rockettesin luotsi Kaisa Arrateig arvioi, että pandemiajaksolla voi olla hyviäkin heijastumia.

– Henkilökohtaiseen luistelutaitoon on keskitytty enemmän. Olisi kiva nähdä, jos muilla olisi huomattavissa samaa, Arrateig sanoi.

Ohjelmiin on vaikea lisätä uusia elementtejä tässä vaiheessa kautta, koska esimerkiksi siirtymät ja luistelijoiden pituudet eivät välttämättä täsmää. Siksi joukkueissa on keskitytty yksityiskohtien teroittamiseen.

– Olemme päässeet tekemään laatua. Jokainen asia vähän paremmin, isommin ja vauhdikkaammin, Arrateig kuvaili.

Kapea kaukalo ja kaksi testiviivaa huolettavat

Yksi keskeinen muuttuja Kanadassa on kaukalon koko. Kun Pohjois-Amerikassa pelataan jääkiekon arvokisoja, kapea ja pitkä kaukalo nousee puheenaiheeksi. Myös muodostelmaluistelijoiden on mukauduttava samaan.

– Olemme harjoituksissa viritelleet tötteröitä sekä vaahtomuovipötkylöitä, joilla kenttää on rajattu, Oksanen kertoi.

Parin viikon takaisissa nuorten MM-kisoissa oli koronahaasteita, mutta – lajikielellä – seniorit ovat valmistautuneet MM-kisoihin ongelmitta. Vaikka joukkueilla on varaluistelijoita, urheilijat ovat pyrkineet minimoimaan kontaktinsa. Testaamistahti on ollut tiivis, ja kahden viivan mahdollisuus stressaa.

– Olemme luistelijoiden kesken puhuneet avoimesti siitä, että positiivinen testitulos pelottaa, kertoi Rockettes-luistelija Petra Viitanen.

MM-kilpailuissa kanttia mitataan tosissaan. Arrateig toivoo, että luistelijat pystyisivät nauttimaan jäällä kisojen tärkeydestä huolimatta.

– MM-harjoittelu on kauden parasta aikaa, kun pääsee valmistautumaan tuleviin bileisiin, Arrateig korosti.