Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paralympiasankari Suur-Hamari saapui Suomeen hymyssä suin: "On uskottava unelmiin"

Kultaa ja hopeaa Pekingin paralympialaisista lumilautaillut Matti Suur-Hamari saapui hymyssä suin Helsinki-Vantaan lentokentälle tiistaina. Suur-Hamari oli yhä silminnähden mielissään siitä, että hän pystyi Kiinassa osoittamaan olevansa edelleen mestariosaaja paralautailussa.

Suur-Hamarin hymy syveni entisestään hänen kohdatessaan puolisonsa Ronja Rajalan ja pariskunnan viime lokakuussa syntyneen pojan. Pariskunnan keskinäinen halaus ei olisi voinut olla aidompaa ja rakastettavampaa.

– Matti on hieno mies, hän on rehti ja sydämellinen ihminen, Ronja Rajala totesi.

Kuusamon Rukalla perheensä kera asuva Suur-Hamari, 35, aloitti lumilautailun vuonna 1999. Hän joutui moottoripyöräonnettomuuteen elokuussa 2009, ja sen seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin.

Matti Suur-Hamari, kuinka sinä kannustat ja tuet vammautuvia tai vammautuneita ja jo syntymästään asti vamman kanssa eläneitä urheilun pariin?

– Olen sanonut ennen ja sanon nyt, että on uskottava unelmiin ja on tehtävä rajusti työtä unelmien eteen.

Mikä sinulle on lumilautailussa se juttu, Matti Suur-Hamari?

– Lumilautailu on villiä, vapaata ja vauhdikasta.

Kiiveri teki historiaa

Suomen joukkueen toinen mitalimies Santeri Kiiveri, 21, voitti Pekingissä suomalaisten ensimmäiset para-alppihiihdon mitalit: paralympiakultaa suurpujottelussa ja -hopeaa superalppiyhdistetyssä. Lappeenrannasta kotoisin oleva Kiiveri sanoo viehättyneensä laskettelusta jo varhain, eikä hän kertomansa mukaan saa siitä koskaan kyllikseen.

– Tykkään lasketella ihan missä vaan, mutta Keski-Euroopan laskettelukohteet tuntuvat minusta kaikkein kotoisimmilta, 35 tuntia Pekingistä, välilaskuineen kaikkineen, reissannut Kiiveri kertoi.

Kiiverillä on Erbin pareesi eli synnynnäinen olkahermopunosvaurio oikeassa kädessä. Se ei estä huippu-urheilua.

Vastaanottokomiteaan kuulunut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kehui Suomen koko paralympiaryhmää.

– Kuuden hengen pippurinen porukka, ja neljä mitalia, aivan upeata, ministeri ylisti.