Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Santeri Kiiveri toteutti unelmansa ja laski paralympiavoittajaksi – "Eiköhän sitä vielä jossain vaiheessa tajua, mitä on tullut tehtyä"

Lappeenrantalainen Santeri Kiiveri jatkoi loisteliaita otteitaan Pekingin talviparalympialaisissa ja nappasi uransa ensimmäisen paralympiakullan alppihiihdon liikuntavammaisten pystylaskijoiden suurpujottelusta. Jo maanantaina hopeamitalin superalppiyhdistetyssä voittanut Kiiveri otti suurpujotteluvoiton niukasti 0,04 sekunnin erolla Yhdysvaltain Thomas Walshiin.

Kiiveri, 21, oli avauskierroksen jälkeen toisena 0,38 sekuntia Walshia jäljessä, mutta toisen kierroksen kolmanneksi nopein lasku käänsi tilanteen suomalaisen eduksi.

– Olin jopa vähän pettynyt ensimmäiseen laskuun, mutta näköjään sekin oli ihan hyvä. Toinen lasku oli varmaa tekemistä ja hyvä, ehjä suoritus. Nyt on hieno katsoa tulostaulua, kun oli tasainen kisa ja kaikille tasaiset olosuhteet. Ja paras voitti, Kiiveri iloitsi Paralympiakomitean tiedotteessa .

– Ehkä tämä voitto ei vielä ihan realisoidu tässä, kun on kaikennäköistä hässäkkää ympärillä, mutta eiköhän sitä vielä jossain vaiheessa tajua, mitä on tullut tehtyä.

Superalppiyhdistetyn ranskalaisvoittaja, kaikkiaan kaksi kultamitalia Pekingissä napannut Arthur Bauchet otti pronssia 0,49 sekuntia Kiiveristä jääneenä.

Ylä- ja alamäkiä

Kiiveri on nuoresta iästään huolimatta jo para-alppihiihdon ja paralympialaisten konkari. Suomalainen laski neljä vuotta sitten Pyeongchangin kisoissa parhaimmillaan pujottelussa neljänneksi, ja Kiinassa lappeenrantalaisen ohjelmaan kuuluu peräti viisi kilpailua.

Kiiveri on kärsinyt uransa aikana myös runsaasti terveysmurheista. Kolme vuotta sitten nuori laskija pyörtyi kesken laskun, ja tänä vuonna tammikuun MM-kilpailut Norjassa menivät alakanttiin ylähengitysteiden ongelmien takia.

– Tässä on ollut paljon ylä- ja alamäkiä, mutta tämä korvaa kyllä kaiken sen neljän vuoden työn täydellisesti, Kiiveri totesi.

Suomalainen lähetti menestyksestään kiitokset taustajoukoille.

– Valmentajani Roman Rozman on tehnyt huipputyötä kanssani ja ollut yksi avaintekijästä tässä kaikessa. Fysiikkavalmentaja Ville Vanttajan kanssa on tehty kesällä aivan järkyttävän paljon töitä. He kaksi ovat hoitaneet valmennuksen ja isäni (Olli Kiiveri) hoitaa suksia. Se on sellainen kombo, jota en vaihtaisi mihinkään.

Pujotteluun nauttimaan

Kisojen alussa syöksyssä ja supersuurpujottelussa kymppisakkiin laskeneella Kiiverillä on vahva mahdollisuus ottaa vielä kolmaskin mitali, kun ohjelmassa on pujottelu kisojen päätöspäivänä sunnuntaina. Pujottelu on suurpujottelun ohella suomalaisen vahvinta osaamisaluetta.

– Pujottelu on kulkenut hyvin, joten mennään nauttimaan. Ei tässä oikeastaan ole enää muuta kuin nauttia auringosta, laskea täysillä ja sitten päästä kotiin juhlimaan, Suomen paralympiahistorian ensimmäiset alppihiihtomitalit voittanut Kiiveri sanoi.

Suomella on Pekingin paralympialaisista kaikkiaan kolme mitalia, kun lumilautailija Matti Suur-Hamari voitti kultaa lumilautacrossissa.