Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tero Seppälä jonottaa yhä maailmancupin palkintosijoille – "Parhaan ammuntani tein täällä viestissä"

Ampumahiihtäjä Tero Seppälä teki sunnuntaina Kontiolahden maailmancupin miesten takaa-ajokilpailussa ärsyttävänkin tarkkaa työtä. Hän nakutti jokaiselta neljältä ampumapaikalta yhden laukauksen ohi ja kipusi lopulta 14:nneksi minuutin ja 24 sekuntia voittaneelle Ranskan Quentin Fillon Maillet'lle hävinneenä.

Seppälä lähti ladulle sijalta 18, mutta neljän sijan parannus lopputuloksiin ei ilmiselvästi hyvää virettä uhkunutta miestä hirveästi innostanut.

– Harmi, kun tuli ammunnassa noita ykkösiä. Aika reunalaakeja olivat, Seppälä kuvaili.

– Pystypaikalla oli hyvä rytmi, ohilaukaukset olivat yksittäisiä lipsahduksia. Makuulta oli vähän vaikeampaa. Parhaan ammuntani tein täällä viestissä, hän lisäsi.

Lukuisia poissaoloja

Seppälä on ollut tämän kauden maailmancupissa henkilökohtaisessa kilpailussa absoluuttisesti maailman parhaiden joukossa kahdesti viides. Jos kolmen parhaan palkintopallille olisi jonotuslista, Seppälä olisi sen kärkipäässä.

Hän ei erityisesti jäänyt harmittelemaan hukattua mahdollisuutta yltää kolmen kärkeen.

– Menestys ei tule helposti. Se panee yrittämään kovemmin.

Kontiolahdelta puuttuivat Bön veljeksistä flunssan takia vanhempi Tarjei ja jo seuraavaan kauteen latautuva pikkuveli Johannes. Venäjän Ukrainan-hyökkäyssodan takia tapahtumassa oli kolmen vahvan ampumahiihtomaajoukkueen jättämä aukko (Venäjä, Valko-Venäjä, Ukraina).

Seppälä ei halunnut arvioida, paljonko poissaolot söivät Kontiolahden-sijoitusten arvoa.

– Ei norjalaisille ja venäläisillekään podiumille yltäminen ole jokapäiväistä.

Hiihtoajoissa Seppälä oli 12,5 kilometrin matkalla neljäs.

– Kuokkanousun harjoitteluun olen tällä kaudella panostanut. Oli hienoa huomata, että se kulki juuri täällä Kontiolahdella, maailmancupia seuraavaksi Viron Otepäässä jatkava Seppälä sanoi.

Ranta avasi cup-pistetilinsä

Olli Hiidensalon sijoitus eli koko kilpailun ajan ammunnan sujuvuuden mukaan. Yhteensä kolme sakkokierrosta ampunut Hiidensalo oli lopulta 29:s yli kaksi ja puoli minuuttia kärjestä.

– Jos ampuu sakkoja, putoaa, jos ampuu vähän paremmin, nousee, Hiidensalo kiteytti ampumahiihdon logiikan.

– Makuu on minulla tatsissaan, ensimmäinen pysty oli huono, hän kuvaili ammuntojaan.

Hiidensalo sai pitää varansa, ettei joutunut takaa-ajoon viimeistä edellisenä lähteneen Jaakko Rannan ohittamaksi. Yhden sakon ampunut Ranta kipusi 21 sijaa ja oli maalissa 38:s, uransa ensimmäisellä maailmancup-pistesijalla.

– Yksi steppi on otettu eteenpäin. Olivat kauan odotetut maailmancup-pisteet, 24-vuotias Ranta iloitsi. Hänen lähivuosien maalinsa ovat Italian Cortinan talviolympiakisat 2026.

Suomen neljännen lenkin Heikki Laitisen kisa mitätöityi hylkäykseen, kun hän avasi ampumapaikalle tullessaan aseen lukon liian aikaisin.

– Sen saa avata vasta penkalla, Laitinen myönsi.

Ederin sijoitus täytti tavoitteen

Suomella oli pitkästä aikaa vuosikausiin miesten maailmancupin takaa-ajossa ladulla nelikko. Tätä edesauttoivat muiden kilpailijoiden poissaolot.

–On vaikea sanoa, paljonko poissaolot vaikuttivat esimerkiksi Rannan sijoitukseen, Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoi.

Mari Ederin lauantainen yhdeksäs sija naisten sprintissä täytti päävalmentajan suomalaistavoitteen Kontiolahdella.

– Pyrkimyksenä on ollut kussakin maailmancup-tapahtumassa yksi sijoitus kymmenen parhaan joukkoon, päävalmentajan tehtävänsä kevään jälkeen jättävä Kähkönen sanoi.