Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Paralympialaisten mitalisuosikki Suur-Hamari varautuu laskemaan hiekkapaperilla – Alppihiihtäjä Kiiveri on 21-vuotiaana jo konkari ja paralympialaisten urakkamies

Lumilautailija Matti Suur-Hamari puolustaa perjantaina alkavissa Pekingin paralympialaisissa kahta mitalia. Uransa kolmannet paralympialaiset viikonloppuna aloittava Suur-Hamari on tammikuisen lumilautacrossin MM-kullan perusteella taas vahva mitaliehdokas.

– Aina kun portti putoaa, pyrin olemaan ykkösenä maalissa, Suur-Hamari sanoi STT:n puhelinhaastattelussa Kiinasta.

Parina viime vuonna kisat ovat olleet koronapandemian takia vähissä. Pandemian lisäksi urheilun kirkkaita värejä ovat viime päivinä tummentaneet sotauutiset, joilla on ollut kauaskantoisia seurauksia myös urheiluun. Eri lajeissa sodan hyökkäävien osapuolten eli Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat menettäneet oikeuttaan urheilla.

Suur-Hamari on seurannut sotauutisia surullisena.

– Venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita on näkynyt täällä joka päivä. Jos urheilijoita poistetaan kisoista, päätökset ovat varmasti hyvin mietittyjä, Suur-Hamari kommentoi.

Haastatteluhetkellä Kansainvälinen paralympiakomitea IPC ei ollut vielä linjannut Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistumisoikeutta kisoihin. Päätös tuli keskiviikkona, ja venäläiset ja valkovenäläiset saavat kilpailla paralympialaisissa neutraaleina urheilijoina. Ukrainan joukkue saapui Pekingiin keskiviikkona.

Crossi vaatii taktiikkaa ja uskallusta

Suur-Hamari, 35, on ehtinyt viettää Zhangjiakoussa viikon verran, mutta kisarinteisiin hän pääsee vasta torstaina. Auki on ollut muita rinteitä, joten Suur-Hamari on saanut tuntumaa aggressiiviseksi kuvaamaansa lumeen.

– Lumi kuluttaa paljon laudan pohjaa, eivätkä lumen liukuominaisuudet ole niin hyviä. Tuntuu kuin laskisi hiekkapaperilla, Suur-Hamari luonnehti.

Lumen koostumus ei ollut yllätys, mutta se tuottaa huoltojoukoille lisätöitä. Suur-Hamari ei kuitenkaan ole huolissaan, sillä hänellä on taustajoukoissaan vahva osaaja Juha Haukkala.

Oman mausteensa kisaamiseen tuo myös tuuli. Siitä saatiin lumilajeissa esimakua jo olympialaisten aikaan.

Suur-Hamari kilpailee paralympialaisissa lumilautacrossissa ja banked slalomissa. Neljän laskijan ryhmissä laskettava crossi on Suur-Hamarin ominta alaa, sillä laji vaatii uskallusta, taktista osaamista ja vauhtia.

– Banked slalomissa lasketaan yksin, joten siinä pitää keskittyä käännöstekniikkaan, Suur-Hamari kertoi.

Suur-Hamari kilpailee lievemmän alaraajavamman luokassa SB-LL2 vammauduttuaan moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009. Hänen vasen jalkansa on amputoitu polvesta alaspäin. Vuonna 2018 hän voitti Pyeongchangissa lumilautacrossin ja oli banked slalomissa pronssilla, ja maailmanmestaruuksia hänellä on neljä.

Harjoitusryhmä puskee eteenpäin

Suur-Hamari harjoittelee kansainvälisessä kolmen miehen harjoitusryhmässä, jonka muut jäsenet ovat australialainen Ben Tudhope ja kanadalainen Alex Massie. Kolmikko on viettänyt paljon aikaa Suur-Hamarin kotimaisemissa Rukalla ja Pyhätunturilla sekä koronapandemian hellitettyä myös maailmalla.

– Meillä on hyvä tiimi, puskemme toisiamme eteenpäin. Muut tuovat ryhmään nuoruuden liekkiä ja minä kokemusta ja viisautta, Suur-Hamari naurahti.

Ryhmää on koeteltu, sillä valmentaja Mikko Wendelin menehtyi vuonna 2019, ja viime vuonna hollantilainen tiimikaveri Bibian Mentel-Spee kuoli syöpään.

– Olemme päässeet surullisista hetkistä läpi, mikä on rakentanut tekemiseemme vahvuutta. Myös perhe ja ystävät ovat kannatelleet. Kaikki on elettyä elämää, Suur-Hamari kuvasi.

Tänä talvena hänen elämäänsä on tullut myös uudenlaista iloa, sillä perheeseen syntyi neljä kuukautta sitten esikoispoika.

– Nykyisin reissuista on paljon kovempi kiire kotiin. Olen silti onnellinen, että puoliso on hoitanut vauva-arkea hienosti ja olen pystynyt keskittymään urheiluun, Suur-Hamari sanoi.

Imatralta kotoisin olevan Suur-Hamarin kilpailut alkavat sunnuntaina lumilautacrossin karsinnalla, ja lajin finaali on maanantaina. Banked slalom on vuorossa viimeistä edellisenä paralympiapäivänä 12. maaliskuuta.

Santeri Kiiveri on 21-vuotiaana jo konkari

Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on perjantaina alkavissa Pekingin paralympialaisissa Suomen joukkueen urakkamies. Lappeenrantalainen Kiiveri, 21, osallistuu liikuntavammaisten pystylaskijoiden luokan jokaiseen alppikilpailuun. Viiden kilpailun savotassa isoimmat panokset osuvat ensi viikon lopulle, sillä tekniikkalajeista suurpujottelu kisataan 10. maaliskuuta ja pujottelu 12. maaliskuuta.

– Vauhtilajit ovat minulle vähän sivuhommia, Kiiveri sanoi STT:n puhelinhaastattelussa paralympialaisten alppimaisemista Yanqingista.

Hän haluaa silti laskea myös lauantain syöksylaskun ja sunnuntain supersuurpujottelun, jotta olisi mahdollisimman hyvässä iskussa tiistain superyhdistetyssä. Yhdistetyn toinen osa on pujottelu, jossa Kiiveri voitti paramaailmancupin kokonaiskilpailun kaudella 2019–2020.

Kiiveri teki neljä vuotta sitten Pyeongchangissa urheiluhistoriaa, sillä hän kilpaili Etelä-Koreassa ensimmäisenä suomalaisena 2000-luvulla syntyneenä urheilijana olympia- tai paralympialaisissa. Nyt neljä vuotta myöhemmin hän on jo konkari.

– 2018 tein jo tosissani hommia, mutta nyt voin lähteä vapautuneempana kisoihin, koska paralympialaisista ei tule lisäpainetta, Kiiveri luonnehti.

Pyeongchangissa hän oli pujottelussa neljäs, suurpujottelussa ja superyhdistetyssä kuudes.

– Neljän vuoden takaisesta kokemuksesta on hyötyä, sillä tiedän, miten näissä kisoissa toimitaan, Kiiveri kertoi oltuaan viikon verran Kiinan koronakuplassa.

Täysipäiväisesti urheilun ehdoilla

Kuusamon alppilukiosta kaksi vuotta sitten ylioppilaaksi kirjoittanut Kiiveri treenaa alppihiihtoa täysipäiväisesti. Valmennuksesta on viime vuodet vastannut lukioajoilta tuttu slovenialainen Roman Rozman.

– Harjoittelun kaava on pysynyt sikäli samana, että talvikuukaudet kuluvat kisoissa ja harjoittelemassa ulkomailla. Olen elänyt neljä vuotta urheilun ehdoilla, mutta tulopuoli ei ole ihan sama kuin vammattomilla urheilijoilla, Kiiveri hymähti.

Kun kevät koittaa, hän alkaa miettiä opintoihin suuntautumista. Mielessä siintävät kauppatieteellisen alan pääsykokeet, mutta sitä ennen Kiiverin ajatukset ovat tiukasti laskemisessa.

– Minun luokassani kilpailutilanne on aina ollut kova, mutta viime vuosina mukaan on tullut sellaisiakin laskijoita, jotka ovat kilpailleet vammattomien puolella ennen vammautumistaan, Kiiveri kuvasi paralympialaisten kilpailuasetelmaa.

Åren kolmossija antoi itseluottamusta

Menestys vaatii paralympialaisissakin täydellistä onnistumista ja terveenä pysymistä. Sen Kiiveri sai tuta tammikuussa Lillehammerin MM-kisoissa, joissa hän ylsi parhaimmillaan vasta seitsemänneksi pujottelussa. Kiiveri kärsi kisojen aikana ylähengitysteiden ongelmista, mutta halusi silti kilpailla.

– Kyse on kroonisesta ongelmasta, mutta Norjassa minulta oli veto pois. Puskin kisat läpi tahdonvoimalla, kun tiesin, ettei kilpaileminen voinut vaarantaa terveyttäni, Kiiveri kertasi.

Helmikuussa Åren maailmancupissa oli toinen meininki, sillä Kiiveri oli suurpujottelussa kolmas.

– Oli hyvä saada onnistuminen, ja vielä suurpujottelussa. Alkukausi ei ole ollut helppo, mutta nyt tuntuu, että alamme saada paketin kasaan, Kiiveri kertoi.